În Beijing a intrat în vigoare interdicţia totală privind fumatul în public

0

Fumatul în public este interzis în capitala Chinei, Beijing, odată cu intrarea în vigoare a noii legi în acest sens. China are peste 300 de milioane de fumători şi, potrivit statisticilor, peste un milion de chinezi mor anual din cauza unor boli asociate fumatului, scrie BBC.

 

 

Interdicţii privind fumatul au mai fost emise în China, dar nu şi-au făcut efectul. De aceea, autorităţile au considerat necesară impunerea unor restricţii mai severe şi angajarea câtorva mii de inspectori care să verifice aplicarea legii; aceasta presupune interzicerea totală a fumatului în localuri, birouri sau transportul în comun din Beijing – şi, practic, în orice spaţiu considerat public. În China se fumează o treime din ţigările produse la nivel global: peste jumătate dintre bărbaţii chinezi fumează, în vreme ce la femei fumatul este mai puţin întâlnit.

Unii susţinători ai campaniilor anti-fumat spun că mulţi fumători chinezi nu sunt conştienţi de riscurile la care se expun (şi îi expun şi pe cei din jurul lor) şi acuză autorităţile că preferă să încaseze taxele provenite din comerţul cu ţigări în loc să informeze corect populaţia despre pericolele fumatului. Însă, prin noile măsuri luate, se pare că autorităţile încep să îşi schimbe abordarea. Dacă, mai demult, inclusiv liderii Chinei erau mai mereu văzuţi cu câte o ţigară în mână, acum, preşedintele Chinei, Xi Jinping, pare hotărât să schimbe moda: s-a lăsat de fumat şi a interzis oficialilor chinezi să mai fumeze în public, tocmai pentru a convinge lumea prin puterea exemplului.

Noile reglementări privind fumatul în public au fost adoptate în noiembrie anul trecut şi au intrat în vigoare de ieri. Potrivit acestora, amenda pentru fumat în public este de 200 de yeni (32 de dolari), pentru o singură abatere, în vreme ce localurile sau birourile care nu se supun legii (şi permit fumatul în spaţiu lor) pot încasa o amendă de până la 10.000 de yeni. Dacă abaterile se repetă, cei care le comit vor ajunge pe o listă a ruşinii realizată şi publicată de guvernul chinez. Noile legi modifică, totodată, şi reclama la ţigări în spaţiul capitalei chineze.

“Această lege va proteja cei peste 20 de milioane de rezidenţi din Beijing de efectele letale ale fumatului pasiv”, speră Dr. Bernhard Schwartlander, în vreme ce alte voci susţin că obiceiul fumatului este atât de adânc înrădăcinat în mentalitatea chineză, încât legea va fi dificil de aplicat. “Este complet nerealist să spui că vei eradica fumatul de interior câtă vreme atât de multă lume fumează”, crede Yang Gonghuan, fost director al centrului pentru controlul bolilor din China.

 

Sursa, foto şi mai multe detalii: BBC

 

Puteţi citi şi:

Irlanda interzice vânzarea pachetelor de ţigări cu însemnele diverselor mărci

Cum m-am lăsat de fumat

INFOGRAFIC De când nu mai dau bani pe ţigări

După fumat şi război, obezitatea are cele mai mari costuri pentru omenire


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger