În Antarctica începe lunga noapte de iarnă

0

Ultimul apus de soare al sezonului a fost fotografiat în Antarctica de către echipa aflată pe o staţie de cercetare de pe continent; de acum, sudul extrem al planetei intră în iarnă permanentă, iar următorul răsărit de soare va avea loc peste aproximativ patru luni, când primăvara se reîntoarce pe acele meleaguri.

 

 

Staţia de cercetare „Concordia Station” (un proiect comun franco – italian) este localizată în mijlocul fâşiei de gheaţă East Antarctica. Este unul dintre cele mai izolate locuri de pe Pământ. Aici lucrează o echipă mică de cercetători, antrenaţi să reziste condiţiilor grele de pe continent timp de un întreg. Totuşi, în timpul antrenamentelor, li s-a explicat că este mai uşor să scapi cu viaţă de pe Staţia Spaţială Internaţională decât din iarna care va cuprinde Antarctica. La temperaturi atât de scăzute cum sunt cele de acolo, iarna, avioanele nu pot ajunge la staţie şi echipajul se găseşte, practic, fără vreo conexiune fizică cu restul lumii. Iar când vorbim de temperaturi scăzute este vorba, de fapt, de praguri precum cel de -80 de grade Celsius.

Pe blogul staţiei de cercetare, oamenii de ştiinţă notează evenimentele prin care trec şi experienţele trăite; una dintre ele a fost acest ultim apus de soare, care îi lasă în beznă, doar cu luminile artificiale din jurul staţiei pornite în permanenţă. „A fost frumos când soarele s-a dizolvat în orizont. Mă gândeam că acesta e momentul cel mai apropiat unei apocalipse pe care îl pot trăi, chiar acum”, a notat medicul staţiei, Alexander Kumar. Deşi, în timpul verii, Antarctica musteşte de activităţi şi echipe care îşi desfăşoară aici diverse cercetări, noaptea lungă de iarnă alungă aproape pe toată lumea; cei care rămân sunt puţinii curajoşi de pe Concordia: 14 oameni de ştiinţă şi ceva mai mulţi muncitori.

Obiectul principal al studiilor realizate de cei de pe Concordia sunt stelele şi atmosfera, dar, totodată, ei înşişi sunt subiect de studiu: medicul staţiei analizează efectele izolării extreme şi ale întunericului constant asupra corpului şi minţii. Rezultatele acestei cercetări vor fi utilizate de alţi oameni de ştiinţă europeni pentru a înţelege mai bine cum ar putea oamenii să reziste şederii mai lungi în spaţiul cosmic.

 

Sursa: Our Amazing Planet

Foto: ESA–A. Kumar


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger