În ajunul summitului climatic, poluarea îi face pe locuitorii Beijingului să poarte măști

0

Azi, la Paris, peste 150 de lideri ai lumii și negociatori din 196 de țări s-au întâlnit la Paris pentru conferința Națiunilor Unite, privind clima. Cu câteva zile înainte de această întâlnire, printre mizele căreia se numără stabilirea unui acord global pentru reducerea emisiilor de carbon, orașul Beijing e învăluit în smog, iar concentrația de pulberi în suspensie (PM 2,5) este de 15 ori mai mare decât nivelul de siguranță stabilit de Organizația Mondială a Sănătății. Locuitorii orașului chinez sunt nevoiți să poarte măști și sunt sfătuiți de autorități să evite, pe cât posibil, să părăsească incintele.

Secretarul general al Națiunilor Unite, Ban Ki-moon, spune că responsabilitatea de a combate schimbările climatice revine, în primul rând, celor mai mari puteri ale lumii, în condițiile în care țările G20 cauzează trei sferturi din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră. Aceste țări sunt Arabia Saudită, Africa de Sud, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Franța, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Rusia, SUA, Turcia.

Doi dintre cei mai mari poluatori ai lumii, SUA și China, au semnat anul trecut un acord istoric pentru reducerea emisiilor de carbon. Între timp, SUA a finalizat Clean Power Plan, prin care ar trebui să reducă emisiile cu 26-28% până în 2025, iar China a anunțat că are de gând să reducă cu 60% emisiile până în 2013, dar și să pluseze cu 4,5 miliarde de metri cubi de pădure.

Foto: Associated Press

Foto: Associated Press

Astăzi, când președintele Obama și președintele Xi Jinping au dat mâna la Paris, locuitorii Beijingului, al cărui recent în materie de poluare s-a întrecut în stabilirea unor recorduri negre, abia mai pot respira aerul toxic. Un văl de smog s-a instalat asupra metropolei, unde trăiesc circa 21 de milioane de cetățeni. Atmosfera a devenit, la propriu, sufocantă, astfel încât locuitorii sunt sfătuiți să evite deplasările și, în orice caz, să poarte măști de protecție, iar vizibilitatea a scăzut sub câteva sute de metri. Codul portocaliu instaurat duminică este cea mai gravă alertă de poluare înregistrată în capitala chineză în ultimul an, iar declanșarea lui impune încetinirea sau chiar sistarea producției unora dintre cei mai mari ”actori” industriali.

Foto: Associated Press

Foto: Associated Press

Industriile bazate pe cărbune și termocentralele, precum și praful acumulat de pe șantierele de construcții, în combinație cu factorii meteorologici – lipsa vântului și umiditatea – au determinat acumularea de particule poluante pentru dispersarea căreia specialiștii mizează pe vântul așteptat la începutul acestei săptămâni.

Poluarea aerului este o problemă uriașă a Chinei, care amenință sănătătatea locuitorilor, provocând boli cronice la nivelul sistemului respirator. Într-o declarație din acest an, ministrul mediului din China a anunțat că, în 2014, numai opt din cele 74 cele mai mari orașe ale țării au trecut testele de calitate a aerului, impuse de guvern.

Surse: BBC, CBS News, Huffington Post


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger