În 2013, mai mulți oameni au fost relocați din cauza dezastrelor naturale decât din cauza războiului

0

Dezastrele naturale au dus la relocarea unui număr de trei ori mai mare de persoane decât războiul în 2013, deși anul trecut a fost unul plin de conflicte. 22 de milioane de oameni au fost nevoiți să-și părăsească locuințele din cauza inundațiilor, uraganelor și altor fenomene extreme, arată un studiu.

 

11519437335_49c3717e3c_z

 

În prezent, de două ori mai mulți oameni își pierd casele din cauza dezastrelor decât în anii ’70, arată studiul realizat de Consiliul norvegian pentru Refugiați. “Practic, combinația dintre mega dezastre naturale și sute de dezastre naturale mai mici duce la relocarea oamenilor dintr-un număr mai mare de țări decât numărul țărilor în care există conflict”, spune Jan Egeland, secretarul organizației.

În medie, 27 de milioane de oameni și-au pierdut casele din cauza dezastrelor naturale în ultimul deceniu. În 2010, numărul a ajuns la 42 de milioane. Anul trecut a fost unul anormal întrucât un număr foarte mare de oameni și-au pierdut casele din cauza războiului. În unii ani, chiar și de 10 ori mai mulți oameni au fost relocați din cauza dezastrelor naturale decât din cauza războiului.

Numărul celor relocați din cauza destrelor naturale ar putea fi chiar mare mare. Dacă mega dezastre precum taifunul Haiyan din Filipine a atras atenție internațională, alte pierderi produse de fenomene la o scară mai mica au rămas necunoscute.

Oamenii din țările în curs de dezvoltare sunt cei mai expuși acestui pericol. 80% din cei relocați în ultimii cinci ani locuiesc în Asia și aproape 19 milioane de oameni din cei 22 de milioane relocați anul trecut locuiesc în Asia. În Filipine, 5,8 milioane de oameni și-au pierdut casele din cauza dezastrelor, 4,1 milioane numai din cauza taifului Haiyan. Africa a fost de asemenea afectată din cauza sezonului de inundații, iar în Statele Unite 220.000 de oameni au fost relocați din cauza tornadelor din Oklahoma.

Sursa: The Guardian

 

Puteți citi și:

Numărul refugiaților din întreaga lume a depășit 50 de milioane 

Refugiați din întreaga lume își spun poveștile de supraviețuitori


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger