Imprimarea 4D creează structuri ce-şi modifică forma după tipărire

0

Tehnologia imprimării 3D şi-a demonstrat, deja, utilitatea poate neimaginată în întregime de creatorii săi (vorbim de imprimarea unor organe umane, spre exemplu, de cea a protezelor pentru oameni şi animale sau chiar a caselor). Iată că şi tehnologia imprimării 4D vine puternic din urmă: capabilă să creeze structuri 3D dinamice, care îşi pot schimba forma, în timp, această tehnologie ar putea fi extrem de utilă în medicina implanturilor sau chiar în gospodăriile noastre, susţin oamenii de ştiinţă.

 

 

Tehnologia imprimării 3D foloseşte, în prezent, materiale variate, de la plastic la ceramică, sticlă, metal, ciocolată sau chiar celule vii. “Vorbim de o tehnologie care poate ajunge în casa oricui la preţul de mai puţin de 1.000 de dolari”, spune Dan Raviv, matematician la MIT şi coordonator al unui studiu despre tehnologia imprimării 4D şi parte dintr-o echipă care dezvoltă o astfel de tehnologie, menită să creeze obiecte 3D care îşi pot schimba forma după ce sunt tipărite. Studiul lor a fost publicat săptămâna trecută în revista Scientific Reports şi explică cum au realizat structuri 3D din două materiale cu proprietăţi diferite: un plastic rigid (care a rămas astfel şi după tipărire) şi unul capabil să absoarbă apă şi îşi putea dubla volumul, dacă era introdus în apă. Formula acestui material absorbant de apă, dezvoltată de compania Stratasys (SUA), rămâne un secret, deocamdată.

Cercetătorii au tipărit un grilaj pătrat de 38 de centimetri, iar când l-au pus în apă au descoperit că, datorită materialului absorbant folosit, grilajul îşi putea schimba forma, generând noi geometrii complexe (foto sus). Oamenii de ştiinţă s-au “jucat” cu grilajul cu pricina, făcându-l să ia forma iniţialelor MIT sau SAL. “Utilizările în viitor ar putea fi foarte multe: de la aplicaţii care să îmbunătăţească viaţa noastră zilnică, la haine, încălţăminte, produse pentru copii şi multe altele, precum şi la o nouă eră a implanturilor medicale. În prezent, tipărim părţi de corp care să fie implantate ca atare, dar cu tehnologia 4D vom putea genera structuri care să îşi modifice forma şi funcţionalitatea fără intervenţie externă”, consideră Raviv.

Deocamdată, echipa lui a tipărit obiecte 4D de mici dimensiuni, câţiva centimetri, dar lucrează la dezvoltarea unor obiecte mai mari (sau chiar şi mai mici decât cele testate). “Dacă vorbim de obiecte care să ajungă în corpul uman, trebuie să fie şi de 100 de ori mai mici decât ce am făcut până acum. Pentru obiecte necesare unei gospodării, spre exemplu, vorbim de dimensiuni de zece ori mai mari”, spune Raviv. O problemă a tehnologiei, la care cercetătorii caută soluţii, poate fi rezistenţa materialelor folosite: după mai multe cicluri de schimbări de formă, acestea şi-ar putea pierde capacitatea de transformare. Totodată, oamenii de ştiinţă vor să creez materiale care să reacţioneze şi la alţi factori în afară de apă – spre exemplu, la căldură sau lumină.

 

Sursa, foto şi mai multe detalii: LS

 

Puteţi citi şi:

Primul obiect 3D imprimat în spaţiu

Primul laptop imprimat 3D din lume, o campanie de crowdfunding de mare succes

Prima grădină creată cu ajutorul imprimării 3D

Un japonez va face închisoare pentru imprimare 3D de arme

Case din saci cu pământ, ridicate cu ajutorul imprimării 3D

Un nou succes al bio-imprimării 3D: vasele de sânge

Case din saci cu pământ, ridicate cu ajutorul imprimării 3D

Un nou succes al bio-imprimării 3D: vasele de sânge

VIDEO Chinezii printează 3D locuinţe din materiale reciclate

Un ghips scos la imprimanta 3D ar putea accelera cu 40% vindecarea oaselor

Primul caiac imprimat 3D din lume este funcțional

Piese de schimb pentru avioane de luptă, scoase la imprimantă 3D

Un român, pe locul 5 la o competiţie mondială de imprimare 3D

Urechi umane scoase la imprimantă 3D

Prima puşcă din lume scoasă la imprimanta 3D – test de funcţionare

Ceas din secolul 17, recreat prin imprimare 3D

NASA a imprimat 3D o parte din motorul unei rachete


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger