Imprimarea 3D cu metal lichid deschide calea apariţiei electronicelor flexibile

0

Electronicele flexibile ar putea apărea în viitorul apropiat în vieţile noastre, datorită creării structurilor de metal lichid scoase la imprimanta 3D, din care se pot realiza diverse obiecte. Reuşita aparţine unei echipe de cercetători de la Universitatea din Carolina de Nord, SUA, care a folosit un aliaj de galiu şi indiu, lichide la temperatura camerei, dar care formează un înveliş (ca o piele) când sunt expuse la aer.

 

 

În momentul în care sunt scoase la imprimantă, formele sunt flexibile, pot fi întinse fără a reveni la „picăturile” iniţiale. Tehnologia poate fi folosită pentru micro-circuite şi electronice care să poată fi purtate. „Metalul formează un strat foarte subţire de oxid şi, datorită lui, putem obţine forme interesante, care nu ar rezulta din folosirea unor lichide clasice, precum apa”, explică autorul principal al studiului, Michael Dickey. El mai spune că, pentru imprimarea picăturilor de metal lichid, s-a folosit o seringă ataşată imprimantei care a „picurat” stropii de metal. Stropii şi-au păstrat forma, fără a deveni o singură bulă, astfel că oamenii de ştiinţă au putut modela metalul, ulterior. Structurile rezultate sunt moi şi pot fi integrate în alte materiale, spre exemplu, în cauciuc, ceea ce ar permite crearea unor obiecte ce se pot alungi, deforma etc.

Producătorii de diferite gadget-uri ar putea folosi această tehnică pentru a face conexiuni între componente electronice care nu s-ar mai rupe dacă dispozitivul din care fac parte ar fi răsucit sau tras. Rezultatele echipei de cercetare sunt considerate „revoluţionare” de către alţi oameni de ştiinţă, mai ales din domeniul ingineriei. „Oamenii au încercat să lucreze cu metal lichid de multă vreme şi este extrem de provocator să aflăm ce putem face dacă chiar reuşim să stăpânim tehnica”, consideră profesorul Jason Heikenfeld, de la Universitatea Cincinnati. Electronicele flexibile încep să apară cel puţin în variante de test: companii precum Samsung, LG sau Nokia experimentează ecrane pentru telefoane şi televizoare care se pot îndoi, spre exemplu. Însă tehnologia metalului lichid flexibil este cu totul alt nivel şi duce lucrurile într-o altă etapă. Plus că, spre deosebire de mercur, galiu şi indiu nu sunt toxice. Mai multe detalii despre studiu şi rezultatele sale puteţi citi în revista Advanced Materials.

 

Sursa şi foto: BBC


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger