Împreună pentru suveranitate alimentară – În Jakarta, țăranii europeni își unesc vocea cu țăranii din toată lumea

0

Mai mult de 500 de ţărani din 70 de ţări de pe toate continentele lumii participă la a VI-a Conferinţă a mişcării ţărăneşti “La Via Campesina”, care se desfăşoară între 6-12 iunie în Jakarta, Indonezia, celebrând totodată şi 20 de ani de la constituirea La Via Campesina. Ţăranii critică, printre altele, acordurile de comerţ liber care sunt negociate de către guvernul canadian şi Uniunea Europeană.

 

de Ecoruralis – În sprijinul țăranilor ecologici și tradiționali

 

Observăm că s-au pus bazele unui nou colonialism agrar, unde totul – pământul, apa, seminţele, natura şi biodiversitatea – a devenit un produs, în detrimentul omenirii, în special al micilor producători, populaţiilor indigene, muncitorilor în agricultură şi ţăranilor fără pământ.

Scopul acestei conferinţe este de a clădi un model alternativ de agricultură faţă de ce este impus de capitalism. O agricultură sustenabilă şi prietenoasă cu mediul, una care respectă drepturile ţăranilor şi care se opune puterii marilor corporaţii şi a guvernelor care intră în complicitate cu ele.

Coordonarea Europeană Via Campesina îşi menţine viziunea de a ocupa spaţii ale puterii care aparţin de drept oamenilor şi nu renunţă în eforturile de a influenţa dezbaterile organizaţiilor multilaterale ca şi FAO, pentru a apăra strădaniile ţăranilor de pretutindeni.

Agroecologia şi apărarea seminţelor ţărăneşti şi indigene au jucat un rol important în Conferinţa din Jakarta, printr-o piaţă de Seminţe Libere, unde s-au schimbat seminţe ţărăneşti şi tradiţionale aduse din fiecare continent. În lupta să continuă contra Organismelor Modificate Genetic, La Via Campesina Europa şi-a exprimat respingerea propunerii Comisiei Europene, cunoscută şi ca Legea Materialului Reproductiv la Plante. Este o reglementare care aduce beneficii doar agribusinessului, perpetuând un sistem de dependenţă şi control asupra ţăranilor.

În timpul întâlnirii internaţionale, micii producători europeni şi-au exprimat refuzul faţă de modelul extractiv care încearcă să exploateze resursele naturale, în special problema tehnicilor noi, cum ar fi fracturarea hidraulică şi extragerea gazelor de şist.

Una dintre principalele provocări ale mişcării ţărăneşti este lupta împotriva patriarhatulu, şi asigurarea participării femeilor şi tinerilor. Aceste provocări au fost piatra de temelie a Adunării Femeilor care a pornit Conferinţa La Via Campesina. Cele 300 de participante au expus probleme pe care femeile le întâmpină zi cu zi, în toate colţurile lumii.

O altă provocare a mişcării La Via Campesina este de a garanta transferul generaţiilor în câmp. Pe 8-9 iunie, 200 de tineri ţărani şi-au împărtăşit experienţele şi lupta, afirmând mândria în rolul lor de a hrăni populaţiile lumii şi promovând viitorul an, 2014, ca şi anul Tinerilor Ţărani de Pretutineni.

La nivel internaţional, în timpul întâlnirilor s-au propus noi reprezentanţi şi purtători de cuvânt pentru Coordonarea Europeană La Via Campesina. Mari Carmen García, de la Sindicato andaluz de Obreros del Campo (ŞOC), şi Unai Aranguren, ţăran, membru al EHNE din Ţara Bască, devin delegaţi ai Comitetului Internaţional de Coordonare La Via Campesina.

Delegaţia Europeană în Jakarta s-a constituit din 40 de persoane din 13 ţări europene, reprezentând 20 de organizaţii, între care şi Willy Schuster (foto), co-presedintele Asociaţiei Eco Ruralis, membră Via Campesina Europa. Participanţii şi-au reafirmat dedicaţia faţă de lupta pentru suveranitate alimentară şi o reformă agrară mai socială, la un nivel internaţional, constituind alianţe de solidaritate şi cooperare cu ţărani din toată lumea.

Respingerea acordurilor de comerţ liber

Fermieri din ţările Uniunii Europene, Canada, Statele Unite şi India participă la a 6-a Conferinţă a Via Campesina în Jakarta, Indonezia, pentru a discuta despre negocierile de comerţ între guvernele acestor state.

“Ca şi noi, micii producători din Europa nu văd nici un beneficiu din Acordul Comercial şi Economic Comprehensiv (CETA), doar daune”, afirmă Nettie Wiebe, un fermier din Saskatchewan, Canada. “Asaltul asupra drepturilor micilor producători de a-şi folosi propriile seminţe, amenintariile asupra sectoarelor de gestionare a hranei în Canada şi direcţia negocierilor care va oferi mai mult control corporaţiilor multinaţionale nu este direcţia potrivită”.

“În timp ce unele corporaţii europene propun mai puţine restricţii asupra comerţului, subminând agricultura la scară redusă, ţăranii şi consumatorii nu doresc slăbirea reglementărilor privind hrana şi agricultura noastră. Nu vom accepta carne de vită tratată cu hormoni sau culturi OMG din Canada sau din alte părţi ale lumii!”, a exclamat Javier Sanchez, fermier din Spania reprezentând Coordonarea Europeană Via Campesina.

În timp ce discuţiile s-au axat pe CETA, delegaţiile din SUA şi India şi-au exprimat opoziţia faţă de aceste acorduri care sunt negociate de guvernele lor cu UE, care vor submina producţia locală de lapte şi vor crea mai multe dezavantaje pentru micii producători.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger