Impozitarea bisericii, o forma de respect fata de societate?

158

Cineva se intreba recent daca ar trebui sa-i ceara si preotului bonul fiscal, asa cum ne indeamna mai nou guvernul,  ca sa ajutam la combaterea evaziunii fiscale. Si daca preotul ar fi asa de corect si v-ar da chitanta pentru banii de la nunta/botez/inmormantare tot nu v-ar folosi la nimic. Poate doar sa asezati chitanta in albumul cu poze de la nunta, pentru ca atata vreme cat biserica nu plateste vreun impozit catre stat pentru activitatile economice prestate, nici voi, enoriasii, nu veti capata vreo deducere de la guvern, pentru chitantele adunate in fiecare duminica la slujba.

de Dollores BenezicSaptamana trecuta s-a consumat un schimb de scrisori politicoase intre Asociatia Secular Umanista din Romania (ASUR) si biroul de presa al Patriarhiei Romane. Prima cerea ca in aceste vremuri de criza sa dea si biserica dovada de solidaritate cu poporul si sa plateasca impozite pentru activitatile ei. Patriarhia Romana, singura care s-a simtit jignita de propunere, a ripostat invocand, ca de fiecare data, rolul social istoric pe care biserica l-a jucat de secole in viata poporului. „Cand poporul e sarac si biserica e saraca”, ar fi zis Biserica Ortodoxa Romana.

Cifrele din ultimii 20 de ani le contrazic, insa, pe cinstitele fete bisericesti.

Conform datelor publice, fenomenul religios a cunoscut in ultimii 20 de ani o expansiune fara precedent. Peste 4.000 de biserici din cele peste 18.000 cate exista in Romania au fost construite dupa 1989.  Numarul teologilor a explodat, de la 1.000 de absolventi cat scoteau cele patru facultati de teologie din tara în 1989, la peste 10.000 cati scolarizeaza azi cele 30 de facultati de teologie. Sumele alocate cultelor, de la bugetul national, au crescut si ele corespunzator, de la 3 milioane de dolari anual pana în 1998, la 10 milioane de dolari în 1999, 40 de milioane de euro in 2007, 100 de milioane de euro în 2008 si tot atatea in 2009. In toata tara, cu precadere în orase, fiecare petic de pamant, spatiu verde sau curte de bloc, a fost exploatat pe principiul “biserica vine aproape de oameni”. Numai în Bucuresti biserica a primit 12 hectare de teren pentru constructia de lacase de cult si pentru deja celebra Catedrala a Mântuirii Neamului.

Fiecare primarie din tara contribuie anual cu sume cuprinse între 1 milion si 9 milioane de ron pentru plata lumanareselor si a tarcovnicilor din biserici.

Biserica Ortodoxa Romana, beneficiara celei mai mari parti din aceasta felie de tort, are azi un trust de presa, pensiuni si hoteluri, monopol pe productia de lumanari si alte obiecte de cult, proprietati imobiliare, terenuri, paduri.

Asadar, credinta este o afacere infloritoare de 20 de ani incoace, iar bisericile care continua sa se construiasca cu spor chiar si in anii acestia de criza dovedesc ca frica de Dumnezeu a ramas cea mai buna metoda de stors bani si de la romanul simplu, si de la bugetul de stat.

Desi cultele se considera simple ONG-uri, cu menire sociala si deci indreptatite la scutiri de taxe si impozite, se pune totusi intrebarea daca latura economica propuntata pe care ele o dezvolta n-ar trebui sa se supuna legilor fiscale romanesti. Macar asa, din respect pentru poporul pe care, chipurile, il ajuta sa se mantuiasca. Va propunem, asadar, azi, aceasta dezbatere publica: sunteti pro sau contra impozitarii cultelor?

[coloana]

Moare lumea de foame? Impozitati bisericile!

de Mihai Giurgea

Dati Cezarului ce e al Cezarului! Adica taxele.
Romanilor le place sa poleiasca realitatea. Ne place sa zicem ca biserica e „de incredere”. De fapt, de 70 de ani, biserica ortodoxa tradeaza interesele poporului roman, isi urmareste propriile interese, si a sustinut hotarat puterea politica. Si pe orice criminal ajuns la putere. Toti conducatorii Romaniei au beneficiat de cadelnitari si tamaieri oficiale. In schimb, preasfintii au primit exact ceea ce doreau: bani.

De aia se da spaga la seminar.
Meseria de preot e una din cele mai banoase meserii din Romania. Impreuna cu cea de politist. De aia cele mai mari spagi se dau la intrarea la seminar si la Academia de Politie. Dar autoritatile au protejat coruptia din aceste sisteme, chiar si dupa ce cazurile de mita au ajuns publice. Cine are de suferit? Ca in orice caz de coruptie – cetateanul obisnuit.
Scutirea de impozit pentru biserici este „spaga” data de guverne.
In schimbul a ce? Bineinteles, a sustinerii politice. A tamaierilor oficiale, dar si a unei sustineri mai…active, la alegeri.
In ultimii 20 de ani, ne-am obisnuit cu spaga electorala. Si ca sa fim cinstiti, nu numai biserica a beneficiat de generozitatea politicienilor. Salariile bugetarilor au crescut si ele exact inainte de alegeri. Totusi, banii nu apar prin miracol. Nici chiar in cazul bisericii. Generozitatea politicienilor s-a facut pe spatele platitorilor de taxe. Care au fost obligati sa plateasca taxe mai mari, pentru ca biserica sa nu mai plateasca deloc!

Si bisericile sunt firme! Doar ca sunt scutite de TVA.
In urma cu cativa ani, un preot din București (un om foarte inteligent si ironic) mi-a spus ca ar avea nevoie de promovare pentru biserica lui. Si pentru ca eram surprins, mi-a explicat ca biserica fusese construita integral din banii lui. Nici Patriarhia, nici credinciosii nu dadusera nici un sfant. Iar asta e doar ce se vede la suprafata, mi-a explicat parintele. Pentru ca seminarul, studiile, il mai costasera si ele. Deci, ca sa ajunga om facut, cu biserica lui, parintele investise ani de zile. Iar acum dorea, normal, sa-si recupereze banii.
Ca sa fie clar: n-am absolut nimic impotriva intreprinderilor profitabile. Iar religiile sunt profitabile de vreo 20.000 de ani. Si e foarte bine asa: ele pot fi excelenti investitori. Pot sa miste bani in economie. Rau e doar sa fie scutite de impozite. Din momentul acela, apar tensiuni, si apare discriminarea pe criterii religioase.
Un medic investeste si el bani si multi ani de munca, in pregatire. Iar daca isi deschide un cabinet, aparatura il costa imens. Si atunci de ce statul taxeaza un medic care salveaza vieti, iar pe un preot nu?
Sau platim toti impozite, sau nu mai plateste nimeni!
Intr-un stat democratic, toata lumea plateste exact aceleasi impozite. Taxarea egala si universala este baza statului democratic.
In Romania insa, suntem impartiti in doua categorii: „smecherii” si „fraierii”. Smecherul nu da bani la stat. Ii da statul bani lui. In schimb, fraierul plateste. Orice ar face. Ai profit? Da-l incoace! N-ai profit? Nu conteaza, platesti oricum! (vezi impozitul „forfetar”).
Sa zicem ca noi am infiinta maine o biserica a agnosticilor sau a ateilor. Ca doar toate credințele sunt egale in fata legii! Am putea atunci sa ne trecem „pe biserica” toate firmele, masinile, casele, terenurile si ce mai avem fiecare? Ne-ar scuti statul de taxe? Nici vorba! La agnostici si atei, scutirea de taxe „nu se pune”.
Pai, exact asta inseamna discriminare! Si chiar ma intreb daca statul roman n-ar putea fi dat in judecata pentru asta. Poate asa s-ar rezolva mai repede abuzurile din sistemul fiscal romanesc.
Pana unde pot fi taxate bisericile?
Pana la capat. Exact cum este taxat un cabinet medical. Asta inseamna nu doar impozit pe terenuri, cladiri, masini etc. Ci si TVA pentru nunti, inmormantari, botezuri si ce-or mai fi!
Degeaba va uitati in gradina altora!
Nu ma intereseaza discutiile de genul: uite, si tara X scuteste bisericile de impozite si totusi e ditamai democratia. E nerelevant! In 1918, SUA era considerata „ditamai” democratia. Dar femeile si negrii n-aveau drept de vot. Iar asta a trebuit schimbat. Pentru ca democratia nu este ca o diploma de la Spiru Haret: o iei si dupa aia, gata! Ai patalamaua de tara democrata in buzunar!
Democratia e o casa, pe care ne-o construim in permanenta. Piatra cu piatra si drept cu drept. Si pe care trebuie sa o aparam in permanenta. Pentru ca propriul nostru guvern va incerca mereu sa o darame si sa ne fure din drepturi.
Iar taxarea universala este piatra de temelie pe care se inalta aceasta casa.

[coloana]

Argumente contra taxarii cultelor

de Stefan Belloiu, mombru SoLib (Societatea pentru Libertate Individuala)


O scurta privire aruncata legii cultelor dezvaluie foarte clar cauza supradimensionarii sectorului serviciilor de cult. Avand in vedere discutiile purtate in media, deja se poate intrevedea un consens. Cauza: statul nu reglementeaza indeajuns de mult acest domeniu! Cel putin asa pare sa sugereze petitia pentru taxarea cultelor inaintata de curand tuturor organismelor statului. Insa nu este oare statul cel raspunzator pentru problema in sine?
In primul rand statul intervine masiv, prin taxe, licente si reglementari in toate ramurile economiei. Cu cat mai bogat bugetul public cu atat mai sarac sectorul privat. Ocolit de aceste interventii masive este sectorul serviciilor de cult unde veniturile din diferitele activitati economice, multe dintre ele fara legatura cu domeniul confesional, nu sunt taxate iar reglementarile sunt elaborate la nivel intern de fiecare cult in parte.

In plus statul ofera anual din bugetul public tuturor cultelor recunoscute o suma direct proportionala cu numarul de adepti. Astfel putem identifica doua tipuri de venituri. Veniturile proprii sunt cele provenite din vanzarea obiectelor de cult, chirii, arende, profituri ale portofoliilor, exploatari forestiere, donatii, turism etc. Acestea sunt de aceeasi natura cu veniturile oricarei companii private care respecta libera asociere si tranzactionare la piata. Cu alte cuvinte aceste venituri sunt juste si morale oricat de mari s-ar dovedi in urma unei auditari.

Cea de-a doua categorie de venituri cuprinde subventiile de stat fie pentru personal, intretinerea si repararea lacasurilor de cult sau constructia de imobile noi. In acest caz nu mai putem vorbi de venituri obisnuite voluntar la piata avand in vedere ca finantatorul, statul, preleveaza resursele coercitiv. Insa culpa nu o poarta cultele pentru ca nu sunt ele cele care colecteaza taxele si nici cele care impart bugetul. Statul se ocupa cu aceste activitati. In orice caz vina morala pe care o poarta cultele pentru actuala bucata din placinta bugetara nu poate fi mai mare decat cea a oricarui alt sector economic care primeste subventii de stat.

In linii mari motivele pro taxare a veniturilor proprii avansate de petitionari pot fi parafrazate astfel: ˝Exista un set de reguli impus de stat tuturor prin urmare este normal sa fie impus si cultelor˝ si ˝Sectorul serviciilor confesionale este unul bogat, in consecinta taxarea este dezirabila˝. Daca folosim logica, observam imediat ca nu se pot construi astfel de relatii cauzale intre premisele si concluziile date. Extinderea reglementarii de stat nu creeaza automat beneficii sociale. Acelasi rationament este valabil si pentru cel de-al doilea motiv. Faptul ca sectorul cultelor a ajuns bogat fata de alte industrii nu atrage numaidecat necesitatea taxarii lui.

In acelasi mod propozitia poate fi folosita ca argument in favoarea reducerii sau abolirii taxarii pentru celelalte sectoare. Concluziile de extindere a reglementarii si taxarii pot fi trase doar daca se introduc tacit doua ˝valori universale˝: egalitarismul si statul paternalist. Insa aceste ˝valori˝ sunt centrale unor ideologii precum cea marxista sau leninista ale caror punere in practica a avut efecte nocive.

Prin urmare consideram ca spiritul interventionist al petitiei viciaza scopul acesteia de a imbunatati situatia existenta la nivelul cultelor. O problema cauzata de prea multa interventie guvernamentala nu poate fi rezolvata cu si mai multa interventie. Solutia ramasa fiind mai putina interventie.

In termenii discutiei prezente aceasta se traduce prin retragerea statului din domeniul cultelor, sistarea subventiilor, retrocedarea proprietatilor conform contractelor valabile in instanta si abtinerea de la taxare. Astfel productia serviciilor de cult va fi potrivita cererii.

[coloana] [poll id=”23″]

Tags:158 de comentarii

 1. In Romania insa, suntem impartiti in doua categorii: „smecherii” si „fraierii”. Smecherul nu da bani la stat. Ii da statul bani lui. In schimb, fraierul plateste. Orice ar face. Ai profit? Da-l incoace! N-ai profit? Nu conteaza, platesti oricum!

 2. Extraordinar articol, bravo ! in sfarsit cineva spune adevarul pe fata despre biserica. Preotii sunt niste (…) , dar nu e vina lor, vina e a prostilor care arunca cu bani in ei de dragul obiceiurilor si traditiilor.

 3. Dan are dreptate… popii au ajuns un fel de manelisti… lumea arunca cu bani la biserica ca sa fie vazuti de prieteni. Imi spunea cineva ca lumea nu face nunta in comuna ci merge in capitala de judet… pt ca e biserica mai mare si popa cere 15mil la nunta nu 3-4mil

  • Eu nu vad de ce asta ar fi marea problema nationala? Cu biserica impozitata sau nu tot aia e…Eu sunt de acord si cu impozitarea bisericii si cu pastrarea ei cu drepturi de ONG. Oricine e liber sa dea bani la biserica doar daca doreste 🙂 In schimb eu vad mai problematica situatia hotilor de la putere in fata carora nu ai de ales…Ei te obliga sa le dai, in schimb nu fac nimic de banii aia (Cu alte cuvinte ne dau M#!3 la toti pe fata si ne pun sa si platim pt asta)…bisericile se vad ridicate macar, iar oamenii care au contribuit DE BUNA VOIE stiu pentru ce au dat banii. Scria ca s-au contruit peste 4000 de biseici dupa ’90; eu zic ca era problema daca nu se construiau ci ramaneau in aer constructiile. Ce ziceti voi de autostrazi, transporturi, aeroporturi si alte alea…se vede ceva? Iar sumele vehiculate cu bugetul pentru culte mi se par infime in comparatie cu fonduri alocate pentru o simpla autostrada care nu s-a mai terminat vreodata sau cu un amarat de pasaj sau cine stie ce pod care nu a mai fost vazut terminat nici in 10 ani… Articolul asta e doar de abatut atentia romanului de la adevaratele probleme ale romanilor si pentru a mai isca ceva controverse pe alte subiecte decat realitatea. Vorba lui Badea: toti ne uitam la luminite colorate si nu ne intereseaza ce avem in farfuria noastra. Nu-mi vine sa cred cum romanii au ajuns sa iaba niste creiere atat de imaculate…Au fost al dracului de eficienti cei ce le-au spalat…

   • Stimate Cornel,
    Am cununat de vreo 2 ori pana acuma, ultima biserica m-a costat in jur de 800 RON. Nu ti se pare absolut normal ca acesti bani negri sa fie impozitati???
    Ai si tu macar idee cati bani plateste domnulguvern in vederea concesionarii anumitor terenuri bine plasate pentru constructia de biserici sau ca acele terenuri au fost cumparate anterior de catre cine trebuie ca sa fie apoi vandute bisericii?
    Sa nu mai spun de nenumaratele spatii verzi sau de joaca pentru copii din Bucuresti ce au fost distruse in vederea mantuirii neamului de “prosti”…
    Ai macar idee cam ce costuri exorbitante presupune ridicarea unei biserici sau ce firme sunt angrenate in ridicarea acesteia????
    Aici ar trebui sa ne aplecam fruntile pacatoase si sa vedem cam cum sta treaba…
    Ai idee cate scandaluri is intre parintii ce-si plimba copiii printre betoane intrucat biserica a distrus spatiile verzi si-asa infime dintre blocuri pentru ca domnii POPi sa plimbe mortii pe sub nas locuitorilor din zona, sprijiniti indeaproape de babe indoctrinate ce urla spre noi “SATANA”???
    Is destule biserci, din pacate is prea multe…
    Jaful exista la nivel national si a atins proportii hidoase….
    Popii se plimba in Audi A8…
    Efectiv mi-e scarba de tot ceea ce tine de Biserica Ortodoxa Romana (nu mai vorbesc de cea Catolica, sora ei mai mare).
    Is credincios, nu-s ateu, dar am luat decizia ca credinta mea sa nu mai interfereze cu “Casa Domnului”, care se pare ca a devenit intre timp “Casa dracilor”…
    Apropo si de CATEDRALA MANTUIRII PROSTILOR, privind modul de concesiune al celui mai scump teren aflat chiar in mijlocul Capitalei, aflat de mult timp in litigiu civil, precum si sumele ce vor fi alocate catre firmele agreate de guvern in vederea ridicarii monstruozitatii… In loc sa faca un parc public, in folosul societatii, ridica cinica lucrare a DIAVOLILOR, nu aveam deja o gramada de praf…
    Deci prin urmare urez Bisericii Ortodoxe Romane o moarte cat mai lenta si sufocanta…

   • Ai niste puncte de vedere valide, dar irelevante raportat la dezbaterea de fata. esti exact ca omul care e prins traversand ilegal si striga la politisti “bine ca pe mine ma amendati in loc sa prindeti hoti”. Fiecare ban conteaza iar principiul trebuie aplicat la toti. sunt de acord ca politicienii fura, dar pana ajungem sa ii demonstram pe ei nu putem primi toti “Get out of jail free card” adica furam si noi ca nu tine.

   • Punctul meu de vedere e asta daca nu m-am facut inteles: Te obliga cineva sa apelezi la POPA? te obliga vreo lege sa faci cununie religioasa? parerea mea e ca e tot una si cu biserica impozitata si fara…tot intr-o gaura neagra se duc banii… si toate comentariile mele voiau sa justifice faptul ca aceasta polemica e praf in ochi…

   • Parerea mea era ca daca acei 800 RON sunt sau nu impozitati, e tot aia pentru mine…si asa ar trebui sa fie pt oricine. Daca nu v-ati prins eu am o problema cu modul in care gestioneaza banii statul. Nu am nimic impotriva contrubutiei la buget – OBLIGAT prin legi – numai sa vad ca se face ceva de acei bani. Pe cand biserica nu te obliga sa ii dai bani…poti sa nu optezi pentru srvicii religioase…nu te obliga nimeni sa-ti faci cununie religioasa sau orice altceva…Nu te obliga nimeni sa cumperi ceea ce comercializeaza ei…In schimb daca s-ar baga impozite si in biserica inevitabil vor creste tarifele pentru cei ce vor sa beneficieze de anumite servicii. Si daca acestia aveau si variante ieftine sau gratuite pana acum…de acum inainte vor trebui sa de-a mai multi bani care vor ajunge tot in gaura neagra a statului.

  • Cat de prosti pot fi unii oameni…Chiar au dreptate DAN si cu JDAN…Dar oamenii aia atat de prosti incat sa faca nunti in capitala unde e scump, au de ales…nu te obliga nimeni prin vre-o lege sa te cununi religios la o biserica sau alta, la un cult sau altul 🙂 iar din acei prosti care dau bani la biserica nu stiu daca le-ar conveni ca in banii care ii dau la popa mai e inclus si TVA care ajunge la mafiotii de la putere…

 4. De multe ori se confunda biserica (aka partidu lu` Dumnezeu) cu fenomenul religios…..Religia este un factor evident pozitiv in istoria umanitatii pe care insa in cele mai multe din cazuri s-au gasit destui sa il foloseasca in scopuri practice… si asta nu de ieri, ci de multe mii de ani….Biserica ortodoxa de azi poate ne pare ca ceva etern, dar eu cred ca in citeva generatii (pina in 100 de ani) e sortita disparitiei daca nu se reformeza profund adaptandu-se nevoilor credinciosilor.

   • Nu, nu s-a gandit la fel de bine ca tine si nici din aceeasi persectiva ca tine…prin urmare, ce voiai sa zici ca eu nu am inteles…

  • De-a lungul secolelor Biserica si religia a facut cel mai mare rau omenirii, nu ai habar de istorie, desi macar despre Inchizitie ai invatat in scoala.
   [email protected] – iata, acesti tainuitori ai abuzurilor asupra copiilor! NU citesti presa in cite scandaluri sunt amestecati? citi sunt homosexuali dintre ei? citi stau in spatele unor afaceri oneroase?
   BOR sa fie impozitata!

   • Chiar asa!!! Impozitati-i asa vom scapa si de criza si de homosexuali si de afaceri oneroase!!! Offff creiere albe! Creiere albee!!!

   • Sincer ce treaba are impozitarea bisericii cu ceva? cu orice? nu e defapt impozitarea bisericii, ci defapt impozitarea enoriasului care plateste orice la biserica…(a acelui enorias care plateste pentru ca doreste un serviciu. Te obliga vreo lege sa te duci la popa?) In schimb te obliga legile statului sa platesti cele mai mari taxe din Europa la un buget care se curge intr-o gaura neagara eterna…

  • ateul, om bun on

   Ori habar n-ai pe ce lume traiesti, ori traiesti cu capu-n traista… pai cum poti omule sa zici ca biserica are efect pozitiv? cea mai meschina forma de manipulare, cea mai joasa modalitate de indobitocire si de tinere in frau a unor oameni saraci cu duhu si prinsi de grjiile vietii, care au uitat sa mai si gandeasca…aminteste-te crimele in numele domnului, inchizitia, ce se intampla in statele musulmane si apoi mai da-ti cu parerea….

 5. Propunerea este insuficient gândită. În primul rând, scutirile se aplică numai în strictă legătură cu activitatea de cult, nu cu activităţile economice, pentru care, potrivit Codul fiscal, se plătesc impozite.

  Doi, impozitele se regăsesc în preţul “serviciului” prestat. Dacă ar fi TVA la “nunţi şi înmormântări” cine ar plăti oare taxa? “Clientul”, nu?

  Trei, problema ţine de educaţie, nu de impozitare. “Serviciile” prestate de biserică nu sunt contracost (că se dau bani la preot şi ţârcovnic, e altă poveste, ţine de balcanism).

  • Serviciile oferite de biserica SUNT CONTRACOST. Nu stiu cine te-a pacalit pe tine ca nu sunt.
   Iata doar cateva dintre servicile pentru care, teoretic, primesti chitanta, pentru ca sunt justificate de catre fiecare biserica la forurile ei superioare:
   – taxa anuala(~50 lei)
   – taxa de botez
   – taxa de cununie
   – taxa de inmormantare

   Daca o taxa de cnununie costa, pe hartie, 100-150 lei, restul intra in buzunarul popei. La fel si cu celelalte: cu cat biserica mai cu mot, cu atat costul mai piperat.

   Sa mai amintim de citirea slujbelor, molifte, slujbe de casa noua, de masina noua, de marturisiri, impartasiri, citirea a nu stiu cate rugaciuni?

   De obligatia de a cumpara lumanari doar de la ei si nu din alta parte sau de la o alta biserica, pe motiv ca ale lor scot mai putin fum? Cand exista cazuri ca nu primesc pomelnicele daca nu e cu lumanarea lor? Cu taxarea cu 1-2-3 lei pe zi pentru acatistele de 40 de zile? Cu introducerea de noi obiceiuri strict legate de obtinerea de cat mai multi bani, ex. umblatul cu Evanghelia in mijlocul posturilor, nu doar de ajunul Craciunului si Boboteaza?

   • Mai bine ne-am feri de generalizari. Pe mine nu m-a costat nimic, nici cununia religioasa, nici botezul. Zero lei. Asa ca mai bine precizati ca vorbiti de bisericile voastre.

   • Chiar nu ştiu despre ce taxe vorbeşti. Nu mi-a pus nimeni sula-n coaste să plătesc vreo taxă la biserică. Când a fost cazul, la nunţi, botezuri, am lăsat ceva în cutia milei. Poate am fost eu mai norocos…

    În teorie, toate activităţile bisericeşti se prestează pe gratis.

   • Domnu’ Kornel, zi-ne domne si noua , unde ai gasit matale pe popa asta care sa nu-ti ceara nimic? Fa-i reclama nene , pe toate blogurile, ca asa suflet milostiv mai rar !

 6. Neimpozitarea bisericii contribuie la cresterea unei clase de privilegiati. O clasa a carei avere (BOR) este aproximata la 3 miliarde de Euro. Cati bani ar rezulta de aici? Doar ca, sa fim sinceri, nu avem clasa politica necesara unei asemenea decizii. Degeaba ne dorim noi, nu avem conducatorii potriviti unei asemenea actiuni.

 7. Impozitarea activitatilor economice prestate de catre biserica este fireasca.
  Solutia la aceste probleme sta doar in retragerea statului din domeniul cultelor, retragerea subventiilor si retrocedarea proprietatilor confiscate de pe timpul comunistilor. Pana atunci astfel de polemici nu vor avea nici o finalitate.

  Legat de articol:
  Este vadit partinitor si multe afirmatii sunt neadevarate, facute doar cu scopul de a da credibilitate unui demers venit din partea unor talibani, dar aflati de cealalta parte a baricadei.
  Scrieti articole credibile si nu incercati sa scoateti un cui cu un alt cui.

 8. Ipocrizia BOR a ajuns la cote alarmante.
  In timpul slujbelor de botez sau cununie preotii tin predici ‘inaltatoare’ despre iubire, adevar, credinta etc iar dupa terminarea slujbei te deposedeaza frumos de 7 sau 8 milioane.Fara acte, fara bun simt.
  Este incredibil pentru mine cu cata lejeritate te intreaba un preot in amvon cati bani ai in mana. cum iti mai cere de la obraz doua trei milioane in plus si cum se bazeaza pe faptul esti practic santajat la tacere. Ce poti sa faci ?
  Doar n-o sa strici nunta sau botezul certandu-te cu el ..??
  Fiscalaizarea nu e o solutie este o obligatie pentru a reduce acest fenomen de evaziune fiscala.

  • Cel mai tare a fost cand am cununat un cuplu. M-a chemat popa acolo in spate dupa altar ( nu stiu cum se cheama la ortodoxi, sunt catolic) sa ii dau dreptul. Desi in locul cel mai sfant din biserica unde nu ai voie sa intri, m-a chemat popa sa ii dau spaga ( ce sa ii faci, e ascuns de ochii lumii)

 9. Aici nu este vorba de alb si negru, impozitam totul sau nu impozitam de loc. Veniturile bisericii provin din donatii(care evident nu trebuie impozitate-sunt bani pe care s-au platit deja taxe si nu sunt deductibile decat 2%) sau din prestari servicii care ar trebui impozitate. Ca BOR are o avere evaluata dupa cum spune un cititor la 3 mld o fi adevarat, dar aici nu e vorba de bunurile sau banii pe care ii are un om de afaceri. Majoritatea acestei sume se regaseste in valoarea cladirilor, biserici, manastiri cu terenurile aferente, case parohiale.
  Cat despre respectul fata de societate, asta e respect sa impozitezi drastic tot ce misca si sa nu faci mai nimic cu banii obtinuti decat sa platesti dobanzi la FMI, banci si pe certificatele de trezorerie emise saptamanal si pe alta parte sa impozitezi pensiile, care sunt defapt bani platiti de pensionar de-a lungul vietii de angajat si care au fost deja impozitati odata?

 10. @bog,

  Te citez: “… astfel de polemici nu vor avea nicio finalitate”. Finalitate şi finalizare nu sunt sinonime. Dimpotrivă. Finalitate înseamnă scop, ţel. Finalizare înseamnă a duce până la final, a duce la bun sfârşit, a termina ceva.
  Deci, polemicile nu au niciun scop, sau nu duc la niciun rezultat, la niciun rezultat final? Ce-ai vrut să spui?

  • Ce desteapta esti tu….
   Si cum ai simtit tu nevoia sa intervii.
   Tu ai ceva de spus sau te-ai bagat asa, doar sa faci imagine?

 11. Mi se pare total gresit sa spui inca din introducere ca n-am ce face cu chitanta, doar sa o pun in albumul de nunta! Tocmai asta vreau, sa am un tarif clar, sa stiu ce ma asteapta, pot fac, nu pot nu fac, banii vin mai la vedere si nici nu mai sunt tratat doar ca o vaca buna de muls (in cazul meu, bou!) Nu sa vina nu stiu ce babete sa-mi spuna “vezi ca sunt doi preoti” (mie imi ajunge unul!) vezi ca tre sa dai tarcovnicului, si femeii care aduce apa, si lu pulica si lu franica etc

  Imi pare rau, dar mai multa fatarnicie decat in biserica ortodoxa mai vad doar la politicieni.

 12. Nu merita ca acesti bani sa fie aruncat in gaura neagra a bugetului de stat. Guvernul a dovedit ca este cel mai prost gestionar al acestor bani. Multi dintre ei o sa mearga in continuare catre contractele publice pentru clientela politica-contracte supraestimate ca pret, se vor scurge in gaurile fara fund ale buzunarelor celor ce nici 2 bani nu dau pe restul populatiei si se vor “evapora” fara sa ajute cu nimic revenirea economica. Chiar daca biserica are bani, de bine de rau, majoritatea bisericilor fac ceva bun cu ei: trimit ajutoare, au grija de cei nevoiasi, etc. Poate nu intr-un mod supereficient dar mult mai bine decat face guvernul. Marirea TVA-ului mareste evaziunea fiscala si tot nu va aduce bani la buget. In loc sa faca o analiza a posturilor si sa dea afara “gioarsele si pilele” din sistem-cei care “mananca” salarii mari, facilitati, masini, secretare, etc, ei reduc cu 25% salariul pentru toata lumea, indiferent ca asta va duce la falimentarea multor familii care muncesc cinstit. Daca faceau asta si cu pensionarii, mai “lichidau” 15% din populatie. Dar uite asa se abate atentia omului de la adevarata problema, prin faptul ca biserica nu este impozitata si prin totata “propagnda stirista”. Mai vine si cate unul ca DAN si se da zmeu si scuipa in obiceiurile si traditiile noastre, pe deasupra ne mai face si prosti daca suntem romani si credem in Dumnezu. Pacat si rusine !

  • Cred ca nu mai stii pe ce lume traiesti.
   NU am vazut pana acum un preot sa dea la saraci sau sa ajute pe cineva. Tot ce am vazut a fost ca a venit sa isi ceara “contributia” de la oameni care nu aveau ce pune pe masa… si ce le-a sugerat? sa se imprumute..

   pacat si rusine ca suntem prosti si ne ascundem dupa o asa zisa credinta intr-un Dumnezeu care nu ne face nici un bine si dupa care se ascunde o biserica unde preotii nu stiu decat cum sa ia mai multi bani de la cei saraci. Se folosesc de noi si noi ii incurajam…
   De ce se boteaza copii de mici? ca sa nu poata sa mai refuze dupa ce cresc si isi dau seama cum stau lucrurile de fapt..

   spui de obiceiuri si traditii… cand poate uiti ca biserica a distrus si a alterat nenumarate obiceiuri si traditii stravechi..
   pana sa vina ei nu exista Dumnezeu? pana sa vina ei ajungeau toti in iad?

   din partea mea sa ii impoziteze sa le sara capacele..asa cum ne impoziteaza si pe noi oamenii care muncesc…si care nu sunt de acord ca o parte din banii lor munciti sa mearga la niste nenorociti ca ei.

   • Ori ai avut tu marele ghinion si chiar nu ai cunoscut si preoti ci doar POPI…ori in vadita ta ura fata de cele sfinte nu vezi decat partile rele…cat depre obiceiurile si traditiile vechi acestea sunt de origine pagana si nu puteau fi extirpate din popor cu toporul…Nu realizezi ca dafapt tot banii populatiei care munceste vor fi impozitati? Exista totusi, desi din ce in ce mai putini, si preoti care fac bine in jur si care treiesc mult sub limita decentei…Mergi in satele sarace din Moldova si acolo ai sa vezi cum A8-ul celui din capitala este o bicicleta sau o caruta si cum vila este o casa parohiala care nu este proprietate personala…Nimeni nu te obliga sa-ti botezi copilul si nimeni nu te obliga prin vre-o lege sa iei o cale sau alta…Singurii ‘vinovati’ de religia care o ai sunt parintii tai…dar tu nu esti obligata s-o urmezi…

   • si ce era rau in traditiile vechi de origine pagana? erau si ele bune la vremea lor..crestinismul nu a facut nici un favor nimanui..
    nu sunt plina de ura..ci doar plina de scarba fata de toti habotnicii care nu vad dincolo de ce le zice popa si care din pacat reprezinta majoritatea in aceasta minuntata tara care merge inapoi in loc sa evolueze si sa accepte schimbare. Pot doar sa ma bucur ca nu va mai dura mult pana generatiile se vor schimba si lumea va fi mai deschisa.
    cat despre satele sarace din Moldova…cat au muncit atat au .
    Eu nu am religie pentru ca nu cred in religia organizata. Spiritualitatea e o problema personala care asa trebuie sa ramana.

 13. da, da, da, sa se impoziteze, sa se stranga mai multi bani la buget, sa-i toace lipitorile de la putere pe indicatoare 3D si pe dobanzile FMI pentru banii care au ajuns la regii asfaltului in conditiile in care n-avem asfalt!
  3 mld averea bisericii? nu! este de 6 mld !!! Sa-i vad cum or sa puna in aplicare impozitarea, ca nu se gandesc la influenta pe care preotii o au asupra enoriasilor si cum vor pierde voturi la greu :)) simple minds ce mai avem la putere!

 14. da..normal ca trebuie impozitata ..atata timp cat biserica ia tot timpul bani de la stat, trebuie impozitata! daca ar fi trait doar din doatiile enoriasilor probabil as fi optat pentru nu..dar cand vad cum sar ca vulturii sa ceara bani.. mi se face sila…

  • Din banii primiti de culte de la buget se vede ceva… (4000 de biserici (ortodoxe doar) scrie in articol). Iar sumele de 40 milioane in 2007 si 100 de milioane de euro în 2008 mi se par mici in comparatie cu ce realizarile bisericii. In schmib miliardele de euro care dispar ca in gaura neagra in investitiile statului…alea mi se par mie o problema nu ‘vilturii’ astia de care zici tu ca sar la bani repede. Si BTW…100 milioane ajung la Ministerul Culturii si Cultelor (care va sa zica nu doar Cultele ci si Cultura…si pe langa asta Cultele nu inseamna doar biserica ortodoxa.. ci toate cultele)…te-ai intrebat cat mai ajunge la biserici (de toate cultele) :)) Problema e statul romanesc nu B.O.R. – care are si ea probleme ei…in schimb asta cu fiscalitatea, nu e una dintre ele:) Deci din banii primiti de biserici oamenii vad ceva realizat si au o implinire sufleteasca cand vad biserica ridicata(de orice religie ar fi) in schimb ce satisfactie are cand vede cate miliarde se cheltuie pt o autostrada care trebuia sa lege doua orase si el de ani buni isi rupe masina in gaurile de pe drumurile ce leaga aceleasi doua orase? (asta e un exemplu din alte mii de exemple)

 15. Parerea mea este ca bisericile trebuie sa se sustina singure prin intermediul enoriasilor. Iar preotul sa justifice cheltuielile facute in fata enoriasilor. In biserica mea exista un contabil si cenzor care verifica autenticitatea sumelor incasate si cheltuite. De ex: s-a stans bani pentru sinistratii din Moldova si apoi s-a dat un raport ca sa vedem cum s-au cheltuit. Daca biserica ar fi impozitata vom ajunge sa avem dubla impozitare. Daca dau niste bani pentru o chestie sociala (bani care deja au fost impozitati) de ce sa se mai plateasca biserica iarasi impozit?

 16. In mod obligatoriu. Avem tot mai putini preoti si tot mai multi popi. Hai sa vedem de la ce au plecat popii cind si-au constriut biserica si au deschis SRL Sf …………..(de expl) si unde au ajuns cu averea-vorbesc de cei din bucuresti: nevestele sulemenite mai rau ca pitipoancele din tabloide,cu fuste crapate si mulate pe cur, metal galben cit cuprinde,masina pt fiecare membru al familiei,casa pusa la pct cu ultimele realizari in domeniu,toata activitatea casnica se desfasoara in trapeza bisericii (mese,spalat,calcat,chefuri,….),preoteasa angajata la biserica cu contract de munca (in timp ce altii muncesc acolo la negru); produsele vindute in biserica? (la carte spune sa nu faci comert in biserica,dar,uite,ca se face!pe linga luminari ,tamiie carti bisericesti gasesti bijuterii de argint,tot felul de prostii;in loc ca produsele sa provina din atelierele patriarhiei,TOATE sint aduse de popa direct din Grecia,Turcia,…vindute fara evidentiere in contabilitate;consiliul parohial aproba tot ce vrea popa si astfel acesta e acoperit.sint multe de comentat

 17. Acest articol de propaganda ateista reprezinta pozitia unei asociatii misterioase denumita Asociatia Secular Umanista din Romania (ASUR), posibil din portofoliul familiei Voiculescu si tot atit de misterioasa ca si restul activitatilor acestei foarte “umaniste” familii; e acest articol publicitate platita ? pentru ca o onesta dezbatere de tip pro-contra nu este. Pentru asta ar trebui sa existe o minima transparenta. De exemplu: stie cineva cu ce bani si cum obtinuti isi desfasoara activitatea aceasta asociatie a umanistilor-seculari care se arata atit de interesata de fondurile BOR ? Cine este si cu ce se ocupa biserica ortodoxa stie oricine; acesti umanistii-securisti cine sunt ? Ce taxe platesc ? Eventual, cine le face donatii ? Stie cineva cine e aceasta Dollores Benezic ? Mister !!!

  • frumoasa logica :))

   Umanisti = membri PUR

   haha

   aia-s conservatori de mult

   foarte probabil asociatia plateste tot atat de mult la stat cat plateste BOR-ul… cu singura diferenta ca nu presteaza servicii pentru populatie.

   Evident, biserica ar vrea sa afle toate treburile astea ca sa aplice traditionala toleranta crestina pe ei :))

 18. dupa mine, problema ce mai mare este disproportia dintre rolul real a bisericii in societate si importanta asumata de aceasta, mai ales atunci cand pretinde bani de la stat, catedrale,.. etc.
  Rezolvare e foarte simpla: finatntarea bisericii direct de catre credinciosi in baza unui impozit special. Cei care cred si vor sa beneficieze de serviciile bisericii platesc, cei care nu … nu. In felul acesta statul nu va mai putea cumpara influenta bisericii, iar aceasta la randul ei isi va gasi adevarata dimensiune :).

 19. Eh, dar asta nu se va intampla, cum nu s-a intamplat nici pana acum. pt ca institutia sau afacerea bisericeasca ameninta cu multe si mai mult ca sigur ca e cu toate labutele ei lungi in politichie :).
  Pentru mine biserica inseamna putinii oameni adevarati slujitori ai credintei, nu popa care a zis ca nu putem sa o inmormantam pe bunica-me pana nu platim macar o parte din taxele de cult din trecut (de existenta carora habar nu aveam). Plus gropari plus slujba plus lumanari ce mai trebe pe acolo…

 20. am fost odata in malaezia, si am vizitat niste temple hindu. m-am mirat ca si la ei este “pomelnic” ca si la noi. in schimb ce m-a distrat a fost ca nu mergeai la popa lor cu hartia cu nume si cu banii, ca mergeai cu hartia si cu o chitanta cum ca ai platit tariful la un ghiseu de langa templu.
  ca si cum ai plati pentru un serviciu.

 21. little cicero on

  “Nu aduna averi pe pamant, ci in cer, caci acolo unde iti va fi averea, acolo iti va fi si inima”. Pai biserica de ce nu face ce a invatat-o Isus? 🙂

  Ar trebui sa fie bucuroasa ca scapa de bani si de ispita…sa ne lase banii noua, oamenilor de afaceri, ca noi suntem multumiti cu gandul ca am pierdut imparatia cerurilor (ca tot Inteleptul a zis: “mai usor va intra camila pe urechea acului decat bogatul in imparatia cerurilor”).

  Asa ca nu inteleg! de ce atata zbatere bisericeasca pentru banii cei diavolesti? 🙂

 22. Incredibil. O biserica noua la 1.8 zile in 20 de ani ! Categoric da – consider necesara impozitarea bisericilor.

 23. Si mai vreau ceva: sinucigasii sa se bucure de aceeasi slujba ca orice muritor (sint muritori – criminali, hoti, banditi, violatori de copii, dar pentru ca s-a spovedit, are o slujba normala), ceea ce nu este normal.

 24. Discutia aceasta este lunga dar ar mai trebui adaugat ca preotii sunt si ei bugetari (primesc leafa de la stat, evident tot din impozite).
  Un subiect predilect in media si in diverse discutii pe forumuri a fost clasa ”imbuibatilor” de bugetare care trebuie exterminati. Nu mai departe CCIR a inclus in programul sau reducerea functionarilor cu 50%. Laudabil dar nu am auzit inca de reducerea bugetarilor preoti. Din corpul articolului reiese ca aceasta casta si-a inzecit personalul muncitor care evident are dreptul legal sa primeasca leafa de la stat. A auzit cineva de reducerea personalului de cult ? Eu unul nu.
  Plecand de la premiza ca biserica traieste din donatii,activitati comerciale si alocatii de la buget nu vad de ce salariile preotilor n-ar fi platite de biserica din acele venituri. Atunci poate suma economisita ar putea contrabalansa deficitul pe pensii si ar mai ramane o bruma de bani pentru masuri de redresare sau poate ar putea acoperi o parte din datoriile pe care statul le are la firmele private. Plata salariilor preotilor si a investitiilor bisericii de la buget nu poate fi considerata in nici un caz cheltuieli pentru redresare eonomica.

 25. Intrebarea ar pute fi pusa si sub urmatoarele forme defapt:
  Sunteti de acord ca si din ceea ce dati la biserica sa primeasca statul o parte?
  sau mai concret:
  Sunteti de acord sa platiti pe langa contravaloarea unui serviciu oferit de un preot pentru o cununie, botez, inmormantare, sfintire, pomenire etc…si un TVA de 25%? la care as mai adauga: stiind ca acei 25% vor ajunge in buzunarele lui Base, Udrea, Videanu si toata mafia care mai exista in jurul acestora?
  Nimeni nu te obliga sa apelezi la serviciile unui preot daca nu doresti. Exista vreo lege in aceasta privinta? NU!!! In schimb legile cu privire la cat avem de dat la hotii de la putere exista!!! si sunt si abuzive, incalcand drepturi fundamentale!!! Trezirea ca v-ati prostit tot poporul de-a binelea!!!

 26. Poate impozitul pe banii incasati de biserici ar putea sa fie pusi intr-un “Fond de ajutorare”la care sa poata apela caminele de batrani sau spitalele de cronici, sau caminele de orfani, sau somarii sau bolnavii grav. Poate s-ar putea face si altceva decat chiolhanuri cu vin de impartasanie si vile cu turnulete pentru preoti sau masini pentru copiii preotilor si blanuri pentru coana preoteasa. Ca principala atributie a bisericii ar trebui sa fie alinarea si nu jacmaneala enoriasului, ajutorul si nu interesul. Iar preotii ar trebui sa isi aleaga aceasta cariera pentru ca sunt milostivi si cucernici nu pentru ca au voce si pile la seminar.

  • Da…asta intr-o lume normala…Dar asa ceva e imposibil…aproape nici unul nu se mai face preot pentru ca are o chemare si ca asa ii dicteaza sufletul si ca vrea sa faca misiune cu adevarat. In schimb crezi ca ar putea fi statu paznic bun la banii aia? sa-i gestioneze statul? 🙂 Mi se pare cea mai mare greseala. De bine de rau chiar daca biserica fura (garantat de un miliard de ori mai putin decat fura statul cu toate institutiile lui)…mai si face cate ceva (4000 biserici dupa ’90) si BOR finanteaza asociatii de intr-ajutorare si are tot felul de actiuni sociale. In schimb ai avea incredere ca statul ar face ceva bun cu bani aia? Tot ce stie statul sa faca cu banii e sa-i faca disparuti fara urma… Asadar prefer sa fure biserica din banii primiti de la buget…

  • Da! Corect! Si sa taie chitanta! si sa aiba tarifele la liber afisate la intrarea pe poarta bisericii!!! Care face mai ieftin ala sa aiba mai multi clienti!!! Mi se pare de bun simt!!! Voua nu? Sa fie astfel si clientela impartita, sa nu se intalneasca bogatasii cu toti amaratii in aceleasi biserici…clintela sa fie selectata frumos prin niveluri de tarifare. Sa fie totusi si controlati de Consiliul Concurentei sa nu-si faca popii concurenta neloiala dupa aia…

   • Nu! Aia care vor sa aiba parte de cununie botez inmormantare, spovedanie, si mai stiu eu ce sa plateasca un impozit de 1,5% din venit pentru biserica. Si gata…
    arati ca esti cu taxele la zi si se deschide poarta cerului… fara sa platesti in plus. Iar in felul asta nu as mai da eu, care nu am nici o inclinatie spre cele sfinte, bani pentru bunastarea preotilor.

 27. Cultele religioase realizează venituri imense din mai multe categorii de activități economice:
  ritualuri, taxe de cult, servicii turistice (pensiuni, hoteluri, etc.), servicii de editură, artizanat, activități agro-industriale, ”sfințirea” unor mobile și imobile, comerț cu obiecte de cult sau cu iluzii (moaște, brâul ”maicii domnului”)

  http://www.money.ro/temp-standard/averea-bisericii-ortodoxe-depaseste-3-miliarde-euro-1.html si cu toate acestea s-au folosit bani din bugetul de stat pentru inmormantarea fostului patriarh, catedrala JEFUIRII neamului se vrea construita tot din bani publici mai nou o cruce de 300 000 de euro a fost construita tot din bani publici ( http://www.evz.ro/detalii/stiri/cruce-gigant-de-300000-de-euro-in-pasul-tihuta-901498.html)si exemplele pot continua.

  Cand e vorba sa dea bani, biserica e “saraca” asa ca apeleaza tot la ajutorul populatiei pentru sinistratii inundatiilor (de exemplu)

  Grecia ( o tara ultra- ortodoxa) impozitează veniturile religioase cu 20%. CER IMPERATIV guvernantilor sa ia MASURI URGENTE de IMPOZITARE A TUTUROR CULTELOR RELIGIOASE din Romania !

  Masurile care se impun vizavi de cultele religioase se pot sintetiza pe scurt astfel:

  Anularea salarizării mascate a clerului de toate confesiunile, deoarece propagandiștii religioși (preoți, rabini, muftii etc.) sunt prestatori de servicii religioase plătite de populație, nu angajați de stat. In present, clerul de toate confesiunile este ”ajutat” de stat cu sume lunare incredibil de mari, ca de exemplu: patriarhul BOR – 83 de milioane lei vechi, șefi de cult (rabin șef, muftiu etc.) – 76 de milioane lei vechi, episcope – 66 de milioane lei vechi, episcop-vicar – 63,5 milioane lei vechi etc. Avem de a face cu indivizi care primesc gratis masă, casă, transport, haine etc. și nu au nici un fel de obligații familiale. La ce le trebuie acești bani smulși de la gura săracului muribund?

  Anularea tuturor subvențiilor,donațiilor și retrocedărilor făcute către cultele religioase în ultimii 19 ani și restituirea sumelor către bugetul de stat. Imobilele recuperate în urma anulării actelor de donație ori de restituire să intre în proprietatea națională și să primească destinație economică, umanitară sau culturală modernă.

  Desființarea tuturor posturilor de profesori de religie și dirijarea banilor astfel obținuți către Ministerul Educației și Invățământului, cu scopul de a salva alte posturi de profesori de științe strict necesare cultivării tinerii generații (astronomie, științe naturale și exacte etc.). Religia să fie predată după model american: în mod benevol, în școli de duminică, în familie sau la biserici.

  Secularizarea averilor cultelor și sectelor religioase care nu folosesc practicării ritualurilor ori sunt contrare dogmei lor de baza (Nu adunați averi pe Pământ,ci în Cer!), după modelul aplicat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza. In prezent, cultele și sectele religioase sunt mai bogate decât statul român, iar averea lor de zeci de miliarde de euro a fost acumulată în mare parte din donații, subvenții și retrocedări făcute din bugetul de stat. De exemplu, fosta senatoarea Simona Marinescu a făcut donații de miliarde de lei din fondul de pensii unor culte din județul Buzău, pentru a fi ajutată în alegeri (caz documentat de presa scrisă). Banii obținuți astfel să fie dirijați către fondul de pensii iar imobilele să fie folosite în scopuri umanitare (cămine, azile, școli speciale etc.).

  Impozitatea veniturilor și averilor cultelor religioase la fel ca la orice altă societatea economică. (masura dezvoltata mai sus)

  Restituirea tuturor sumelor donate de către Guvern și diverse ministere pentru construirea ”catedralei mântuirii neamului” și a altor lăcașe de cult judeo-creștin. Folosirea acestor sume pentru salarizarea bugetarilor aflați în pericol de reducere a veniturilor. Neamul românesc nu se va mântui cu șandramale mistice și ritualuri sălbatice, judeo-creștine sau de alt fel. Neamul românesc va ieși din criză prin cunoaștere științifică, creație utilă, comportare morală și deplină solidaritate socială. Patriarhia BOR sfidează întreaga națiune săracă, refuzând să înceteze construcțiile faraonice și inutile. Până când vom mai răbda acest parazitism religios sfidător?

 28. Nu inteleg in baza carei legi preotii iti bat la usa pentru colectarea “taxei anuale” ! in Germania stiu ca se trage din salariu si este deductibila la impozititarea venitului.
  De ce suntem obligati sa o platim si amenintati ca altfel nu vom fi ingropati daca nu suntem cu taxa anuala la zi ?

 29. @ Marcela: mlt mai igienica si mai ieftina si independenta de serviciile sarlatanilor astora e incinerarea . ( stramosii nostri daci practicau incinerarea)

 30. Eu as zice mai degraba sa nu mai dea statul roman bani cultelor. Sa se autofinanteze toti din donatii, ca luteranii si baptistii.
  Sa se taie orice finantare de la stat, sa nu s emai risipeasca bani de la buget pe afacerile preotilor din Bucuresti. Stim cu totii ca fondurile oricum nu ajung in provincie sau la preotii saraci, acolo unde ar trebui.

 31. nu inteleg ce legatura are poza, care e de la o ceremonie e bisercii catolice si nu din Romania, cu articolul. se creeaza falsa impresie de opulenta, cand in Romania nu exista (inca) o catedrala adevarata.

  • E o poza din catedrala romano-catolica din Iasi… care nu e facuta, cu siguranta, din banii saracilor romani… Ia interesati-va cat costa celebrarea sacramentelor la catolici… un exemplu: casatoria costa doar 150 roni… mai ganditi-va inainte sa aruncati cu noroi. Bucurie!

 32. Am o observatie asupra articolului, care mi se pare tendentios…Cele 12 hectare cedate Patriarhiei se afla undeva intre Palatul Parlamentului si Ministerul Apararii. Pentru cei ce nu stiu, terenul ala reprezinta o adevarata rusine pentru toate institutiile publice din zona, avand halul in care se afla, balariile mai inalte decat omul si diversele soiuri de sobolani ce misuna fara incetare, in centrul unei capitale europene si langa a doua cea mai mare cladrie din lume. Chiar daca constructia Catedralei Patriarhale ar fi doar pentru urbanizarea terenului respectiv, tot as fi de acord, lasand la o parte argumentele istorice si teologice. Preferati niste balarii imense decat o biserica crestina? Macar voi astia care tot dati in sus si in jos cu economia si cu taxele, ganditi-va ca ar mai atrage turisti straini (aia putinii care se aventureaza in Bucuresti) si ar mai iesi un banut in plus la hoteluri si alte institutii din domeniu. Uitati-va la terenul dintre Palatul Parlamentului si Academia Romana (“cel mai inalt for cultural al tarii”), care face de rusine o tara intreaga, uitati-va la terenul viran, imens, de langa sediul noii Biblioteci Nationale, unde iarasi, nimeni nu se sinchiseste a face macar un parc. Uitati-va la parcul Operei, situat ultracentral, unde ti-e frica sa intri, nestiind in ce vei calca sau peste ce vei da. In loc de a face lobby pe langa primarii sau alte institutii pentru a reglementa situatia acestor terenuri, fie ele si private, care macar sa arate decent, va pierdeti vremea cu lucruri mult mai marunte. prefer, strict urbanistic vorbind, o biserica pe un astfel de teren, decat mizeria actuala.
  Pe de alta parte, referitor la tema generala a articolului, nu mi se pare normala impoztarea dintr-un motiv foarte simplu: majoritatea surselor de finantare ale Bisericii (fie ea Ortodoxa sa nu) provin din bunavointa credinciosilor. Nimeni nu ii obliga sa doneze pentru fondul bisericii sau pentru alte strangeri de fonduri. Majoritatea bisericilor dau chitanta pentru banii incasati pentru serviciile oferite, iar sumele care sunt cerute, sunt folosite pentru plata utilitatilor, intretinerea cladirilor (multe dintre ele sunt de patrimoniu si Ministerul Culturii nu da un ban pentru ele), pentru ajutorarea membrilor de parohie care se afla in dificultate. Ne mandrim toti cu bisericile din Nordul Moldovei si le spunem la toti strainii de ele, dar uitam ca Statul nu prea le-a finantat renovarile, ba chiar a vrut sa mai si demoleze dintre ele. Habar nu aveti cat costa o restaurare, cat costa o pictura, asa ca prefer ca preotul sa imi ceara bani pentru serviciile oferite, pentru a-i vedea ulterior cheltuiti cu folos. Nu imi place preotul sau modul in care utilizeaza banii, nu am decat sa merg la alta biserica, in alta parohie. Totul se face cu deplinul consimtamant al meu, al credinciosului. De aceea nu mi se pare normal ca Statul sa imi taxexe banii pe care eu decid sa ii ofer voluntar Bisericii. Banii astia ii ofer din ceea ce imi ramane dupa ce statul m-a impozitat. Pot sa fac ce vreau cu ei, asa ca nu sunt de acord ca Finantele sa mai puna inca o data gheara pe o parte din ei. Iar faza ca preotul te ameninta ca nu te ingroapa daca nu platesti cand vine la usa, mi se pare absurda…

 33. Da,interesant articol..si destul de discutabil.Comentariile dovedesc insa multa lipsa de cunoastrere sau, in cel mai bun caz, cunostinte din citite (prin ziare) sau auzite. In orice caz – poate par polemic – dar ma intrebam: de ce intr-o tara de majoritate covarsitoar ortodoxa, cand e vorba de articole impotriva bisericii (in general vorbind) se pun fotografii din biserica catolica? Sa nu se gaseasca oare o fotografie din biserica ortodoxa? Oare sa fie tendentioasa tehnica aceasta? Mai ales ca – se zice – preotii catolici primesc bani de la Vatican! Se zice… si cate nu se zic? Sanatate tuturor… ca asa nu va mai trebui sa se apeleze la biserica si, deci, se va putea pedala si pe impozitarea bisericii.

  • Ortodoxia in Romania on

   @Mda

   Dupa ce citesti ce este mai jos de aici : http://zergu-si-credinta.blogspot.com/2010/07/ortodoxia-si-natiunea-romana.html
   cauta pe internet si vei avea chiar dovezi sustinute cu argumente ISTORICE !!

   “- Ortodoxia a trădat țara asta prin biruri și bani trimiși cu duiumul la muntele Athos, deci în afara țarii, de-aia Cuza a secularizat averile, pentru că ortodoxia avea „sclavi țigănești” și a sărăcit țara asta în continuu. Cuza le-a propus grecilor să le dea despăgubire pentru secularizare, dar grecii au refuzat despăgubirea. Cuza a făcut ce trebuia pentru țara asta, iar ortodoxia a lucrat împotriva românilor.

   – Ortodoxia a trădat țara asta pentru ca a vorbit în slavonă până acum vreo 150 de ani unui popor vorbitor de limbă de origine latină. Chestia asta a dus la apariția foarte târzie a școlilor în teritoriul român, în timp ce în alte părți din Europa bisericile au contribuit la reapariția școlilor (care au fost distruse la începutul erei noastre după ce existaseră deja în Grecia antică și în Imperiul Roman). Pe de altă parte, Transilvania a beneficiat de școli și slujbe în latină și asta se vede și s-a văzut în educația și realizările transilvănenilor.

   – Ortodoxia a trădat românii prin faptul că oficial a colaborat cu Securitatea și comuniștii, opoziție prezentând doar preoți care au făcut asta doar în nume personal și împotriva regimului politic. Acești preoți au fost ostracizați pentru vederile lor politice care se opuneau politicii oficiale a BOR. BOR a vărsat în mod sistematic tot ceea ce enoriași spuneau la spovedanie către Securitate, prin intermediul preoților lor

   – Ortodoxia a trădat în mod clar și evident românii pe vremea comuniștilor, iar asta este clar și evident pentru că BOR s-a opus permanent declasificării dosarelor fețelor bisericești, iar asta nu s-a schimbat nici până în ziua de azi.

   După cum vezi, ortodoxia n-a fost niciodată prietenă românilor, deși unii oameni au fost. Așa că lasă-ne cu textele ăstea că ortodoxia e parte din ființa națională. Ortodoxia e parte din ființa națională la fel cum o tenie e parte din corpul unui om.”

   Mutumesc Zergu !

 34. ai tu idee in cate biserici se cere spaga pentru a inmormanta pe cineva?
  ai tu idee ce fac oare popii cu bani pe care ii iau de la festanii si alte chestii abuzive prin casele oamenilor?
  mai nou acum popii merg si pentru recolta vinului prin case.
  ai tu idee unde se duc miliardele de la sfanta paraschiva? (de ex)
  pentru ca daca nu platesti contributia la biserica(unde bineinteles nu se da chitanta) nu te iau in seama “popii?”
  Gandesti exact ca oile (de fapt actionezi exact ca ele fara sa gandesti)
  reprezinta cea mai mare forma de manipulare biserica romana
  in peste 80% din sate daca te duci , cea mai mare casa si mai luxoasa masina este a preotului din sat. mai fuduli decat capsunarii. de la amaratii de pensionari se ia totul. de la biserica?
  se spune ca dumnezeu este milostiv si darnic
  ASA AR TREBUI SA ACTIONEZE PREOTII. CAND SE DUC LA O INMORMANTARE SAU O IMPARTASANIE LA CINEVA ACASA SA O FACA DIN CREDINTA PENTRUDUMNEZEU
  NU PENTRU BANI

 35. este incredibil ce sume se invart prin comertul cu obiecte bisericesti, incepand de la cruciulite, iconite, carticele de rugaciuni, vederi, prospecte, cartulii, etc… comertul cu obiectul de cult este insa monopol al bisericii. nu ai voie sa vinzi tu, ca coerciant, cu saca de marcat, nici un obiect de cult fara voie preotilor. voie data binenteles fara hartii si acte, verbal.. stiu pe cineva care s-a apucat sa vanda la targuri cruciulite din lemn, facute frumos, estetice. aproape imediat a fost inhatat de politie, care l-a jumulit bine, dupa care au mai navalit peste el si controale de toate felurile. a suparat mafia cu obiecte de cult, extraordinar de puternica si bine organizata. nu sunt numai preoti, sunt mafioti adevarati care lucreaza cu preotii. si sunt foarte, foarte puternici. este prima data cand apare in presa un astfel de articol de bun simt

 36. Biserica este o structura producatoare de VENIT
  Nu au nici o scuza pentru a se sustrage de la plata impozitului.
  Daca s-ar face un control ati fi STUPEFIATI de averile preotilor “Preasmeriti”
  In fond, sa te plimbi in masini de ultimul tip nu are nimic in comun cu dogmele bisericesti care indeamna mereu la Cumpatare.
  Preceptele religioase nu-si mai au relevanta in ziua de azi.
  Biserica sau Mafie ? sunt hranite amandoua de aceisi FRAIERI creduli.
  In realitate pentru un adevarat CREDINCIOS, Biserica sa este in sufletul si inima sa si nu in cladiri la care se inchina la chip cioplit si face Dumninica intrecere de Parada Modei sa VADA moftimea ce tol festiv si-a mai luat !!!

 37. mi se pare de bun simt ca veniturile obtinute din prestarea unor servicii de catre biserica sa fie impozitate conform legilor noastre si nu a celor divine din mintea fetelor bisericesti. in zilele noastre se vede de departe ca slujbele sunt o afacere si nu o placere de a transmite harul divin. ma refer la majoritatea preotilor.
  si un exemplu din cele vazute de mine la manastirea bistrita din jud. neamt. o tanara s-a infatisat unui preot batran, cu barba lunga cerandu-i un sfat in privinta faptului ca aceasta are farmece. preotul a spus ca nu crede ca poate face ceva insa femeia a mai scos 50 lei. atunci preotul a deschis cartea si a inceput sa citesca din aceasta. bineninteles, ca eu si sotia am plecat imediat.

  concluzie: biserica este o afacere de succes. si cand ma gandesc ca eu, ca si bugetar sunt taiat de la salariu iar popii nu…sau daca da, au alte venituri nedeclarate….

 38. In sfarsit se vorbeste deschis despre taxare! Chiar daca as prefera varianta lui Stefan, cu sistarea subventiilor, sunt de acord cu taxarea activitatilor comerciale, daca asta insemana ca statul va tine o evidenta si economia subterana a BOR va deveni transparenta.
  La ultimul botez unde am fost nas am platit 15 milioane pentru doi gemeni si nu am primit nicio chitanta, pe motiv ca preotul considera ca suma e donatie, chiar daca mi-a spus verde-n fata ca daca nu donez nu boteaza copiii.
  La nunta mea, cu doi ani in urma, am platit 8 milioane, ca nevasta-mea a vrut nunta la o biserica din Craiova,de unde e ea. In Slatina, la mine, costa cam 5 milionae pe vremea aia, tot fara chitanta.

  Acum stau si ma intreb – ce alte servicii mai pot trece drept legale daca nu sunt justificate in contabilitate?

  Desi sunt crestin ortodox, va invit sa semnati petitia asta, poate dace ne strangem mai multi ne acorda cineva atentie si se iau masuri: http://www.petitieonline.ro/petitie/scrisoare_deschisa_taxarea_cultelor-p56566054.html

 39. Bani aruncati in vant. Daca aia (popii & co) cred, pentru ce mai cer atatia bani si de ce se plimba numai in bmw-uri ? A…sau stai…ca la noi acu’ se poarta zicala ‘da incoa banii ca-ti rezerv io loc in loja din rai’. Hai sa fim seriosi. Ar trebui sa le ia impozit 50%.

 40. Cu regret, constat ca in ultimii ani, credinta oamenilor a ajuns o afacere ptr.
  multi slujitori ai bisericii. Subscriu la taxarea cultelor, ptr.ca ultimele modele de cinste, onestitate, toleranta, corectitudine, care erau reprezentate de catre cler,
  aproape ca au disparut. Constrangerea, speram ca-i va “trezi” la realitate.

 41. ateul, om bun on

  – inutil sa va spun nu mai dati bani bisericilor si preotilor, nu va mai furati caciula singuri ca nu ajungeti in rai ( in niciun caz in felul asta)
  -puteti sa sarbatoriti un eveniment frumos (nunta,botez) si fara sarlatanii astia
  -si banii pe care ii primesc sa fie impozitati, tot pe baza de chitanta, in felul asta poate smeritu de preot nu mai isi ia tuareg
  -statul sa nu mai dea bani bisericilor, sa dea soselelor,spitalelor si invatamantului, ca de aia suntem stat si nu este corect pt toti cetatenii tarii, unii (aka eu) nu ma consider ortodoxa, mi-a fost bagata pe gat de catre parintii mei, dar nu sunt de acord sa dau bani din taxele mele bisericii.
  -treziti-va si vedeti ce fac preotii cu adevarat si cat de hoti sunt majoritatea..ca daca-i intrebi zic “pai suntem si noi bugetari”…

 42. ce-ar fi sa nu li se mai plateasca preotilor salarii de la Stat? Sa le plateaca credinciosii salariile, eu n-am treaba cu biserica!

 43. sfantul lucifer! on

  sper sa ne educam odata indeajuns incat sa avem capacitatea sa renuntam la acest parazit..biserica!!

 44. Citat:
  “Fiecare primarie din tara contribuie anual cu sume cuprinse între 1 milion si 9 milioane de ron pentru plata lumanareselor si a tarcovnicilor din biserici.”
  Adică o primărie din cea mai anonimă comună plătește pentru plata lumânăreselor minim 1 milion de RON?
  Adică minim 10.000.000.000 (zece miliarde) de lei anual pentru plata a 2-3 oameni care sunt lumânărese și țârcovnici? De la orice primărie?

 45. Vina pentru bogatia si inganfarea fetelor bisericesti apartine societatii. Boicotatii. Nu le dati nimic cand va cere verde in fata. Faceti galagie sau nu va mai botezati, cununati samd. Problema se pune: Aveti curaj sa inotati impotriva curentului?, sa va certati cu toate rudele care spun ca “asa e bine” sau “asa se face -maica”. Daca preotul de mai sus nu vroia sa boteze fara spaga (donatie fortata) asta se datora faptului ca nu botezul e important, ci doar banii si ca tagma respectiva cunoaste bine pshihologia omului care vine si cere un serviciu inutil…Eu, la ultima recensiune m-am declarat ateu. Unde sa ma duc sa spun ca botezul la care am participat la varsta de pana un an, nu are nici o valoare pentru mine? Prefer ca statul sa foloseasca partea mea de bani pentru orice altceva decat subventionarea parazitilor. Mergeti la pshiholog daca aveti nevoie de sfaturi si consiliere, cred ca este mai ieftin, ei platesc taxe si sunt si mai calificati. Decat sa mai construiti 4000 de cladiri care au program sambata 8:00-10:00 duminica 8:00-12:00 si in rest sunt inchise, mai bine mai faceti 1000 km de autostrada – astea sunt deschise continuu, sau orice altceva. Voi nu vedeti ca biserica nu este in criza economica?, ca se scalda in bani si in putere?.

 46. Nu cred ca problema este pusa corect, ci corect ar fi sa punem problema asa. Preotii nu trebuie sa fie platiti de stat ci fiecare cult sau buiserica locala trebuie sa fie autonma din punct de vedere financiar. Asta inseamna ca se autofinanteaza sigura prin banii pe care ii strange si isi plateste preotul din aceeasi bani.
  Normal in nici o societate cultele nu sunt impozitate, dar functionarea cultelor este diferita fata de cum este tratata buserica Ortodoxa in romania. Biserica Ortodoxa in romania ar trebui sa fie autonoma si nu sustiuta de stat. Preotii ar trebui sa nu fie platiti din banii de la buget ci sa se autofinanteze strangand bani din ritualurile cultice pe care le presteaza. Daca s-ar aplica aceasta metoda a autonomiei, atunci si bugetul statului va fi mai mare, iar eficienta unei biserici se va vedea din sursele pe care le castiga. Eu cred ca asa ar trebui sa fie corect.

 47. Nu vă lăsaţi păcăliţi doar de ce plătiţi la biserică; aţi remarcat vreodată, pe lângă mănăstiri, ce “muncă la negru” este? Câţi oameni lucrează în diverse posturi, fără nici un fel de forme legale, fără contract de muncă, adesea doar pe o bucată de pâine şi …pentru mântuire? Cei care taie pădurile bisericii, lucrează cu forme legale? Şi cheresteaua se vinde cu facturi??? Exemplele pot continua, la nesfârşit… Biserica (inclusiv mănăstirile, cu tot cu activităţile lor comerciale, este cel mai mare agent economic care foloseşte din belşug munca la negru şi evaziunea fiscală!!!

  • Buna observatie. Daca as angaja eu un singur zilier fara contract de munca imediat ar fi controlul la usa, dar uite ca la culte se poarta moda asta, a muncii la negru.

 48. trebuie sa plateasca impozit pe valorile imobiliare pe care le detin – terenuri si cladiri, pe valorile mobiliare – actiuni la firme, pe serviciile prestate si pe profit

 49. BISERICA ESTE O FABRICA DE BANI! 3 DIN 4 POPI AU MASINI DE LUX..PE SPATELE CUI? PE SPATELE PROSTILOR!

  SA PLATEASCA IMPOZITE CA TOTI CEILALTI!

 50. este regretabil ca biserica a ajuns o afacere si s-a indepartat demult de ceea ce insaemna ea cu adevarat ( apropiere de dumnezeu ,de credinta ) fara fast ,simplu onest aproape de oameni – prea putini preoti cu har – dumnezeu este in noi in fiecare , preotii sunt doar niste OAMENI – pacat ca s-au indepartat de adevarata lor menire . Cu stima Gabi Birta

 51. pantus doina on

  Sunt absolut de acord cu plata taxelor de catre popi si parohii .BUNUL DUMNEZEU ESTE UNUL ESTE IUBIRE ESTE TOLERANTA ESTE BUNATATE.Nu am vazut un popa sa ingroape un crestin gratis peste tot se cer taxe oficiale si neoficiale vezi spaga.Sa vedeti ce case si masini de fite au toti membrii familiei nu mai pun la socoteala concediile luxoase prin cele tari straine.Foarte rar un preot cu adevarata credinta.Nu sunt impotriva credintei dar asa cum o cred eu simplu ,din inima nu asa cum o impun ei de cele mai multe ori

  • Eu cred ca ar trebui facuta o diferentiere. Parohiile si preotii saraci mi se pare o mare greseala sa fie impozati.

 52. Da, se fac abuzuri cu banii de la bun inceput. Chiar sub ochii lui Isus Iuda si-a pornit propria afacere. Asa se intampla si azi.
  Dar in afara lui Iuda mai sunt si alti crestini, care procedeaza altfel.
  Eu sunt preot intr-o biserica protestanta. Nu gestionez bani deloc. Acesta este rolul altora din comunitate, care la randul lor sunt controlati de un comitet.
  Pentru donatii, servicii, se da chitanta. Sumele din cutia mieli sunt prelute de un comitet pe baza de proces verbal, etc.
  Asadar, “afacerea” noastra nu este profitabila. Contributiile enoriasilor cu subventiile de stat ne ajung sa supravietuim. Pentru investiitii, care ar fi in primul rand renovari, nu sunt suficiente fondurile proprii.
  Pentru renovarea bisericii care este un monument istoric nu are comunitatea resurse.
  Ceeace s-a realizat, a fost din bani cersiti din Vest, Ungaria si recent din bugetul Min. Cultelor.
  Pentru susutinerea activitatii bisericesti si parohia noastra a avut bunuri imobile si fonduri depuse la banci, care in 1948 au fost nationalizate, si nu sunt retrocedate nici pana in prezent. Iar cele care vor fi candva, sunt distruse.
  Nu-mi pot permite sa cumpar o masina, dar ce bine ca parohia are una, de 25 de ani, primit pe vremuri cadou. Totusi sunt multumit, deoarece slujesc la o parohie dintr-un oras mare, in timp ce am colegi, care se confrunta cu dificultati si mai serioase.
  Sunt diferente intre biserici, parohii, preoti, oameni, intre Iuda, Petru, Iisus.
  Cat depre impozit:
  Nu cred ca impozitarea bisericii va aduce venituri substantiale la buget, in cotra, in sistemul actual mai multa spaga ptentru unii preoti, este nevoie de mai multa corectitudine in toate domeniile unde se produc venituri.

 53. Eu sint convins ca BOR abia asteapta sa sara in ajutorul economiei nationale aflate in dificultate. Pot face asta prin donatii importante in contul de solidaritate sau solicitind sa li se calculeze impozite pentru toate activitatile economice pe care le desfasoara.
  Pe de alta parte pot ajuta direct cu bani oamenii sarmani ramasi fara slujbe, cu pensiile micsorate, care nu-si mai pot plati medicamentele si facturile la intretinere.
  “Mai uşor să treacă o cămilă prin urechea acului, decât să intre un bogat în Împărăţia lui”

 54. LASZLO,

  citindu-va, mi-am adus aminte ca in 2008 am fost la o inmormintare la Sibiu; murise o doamna de nationalitate maghiara dar cu sotul roman.

  atunci m-a impresionat faptul, ca preotul maghiar a slujit in 2 limbi:
  maghiara si romana.

  si totodata m-a impresionat faptul ca preotul nu a primit nimic pentru slujba de inmormintare si pentru ca venea din orasul Fagaras (era preot reformat) abia reusise sa faca rost de bani de tren fagaras-sibiu-fagaras; se imprumutase de undeva.

  asa ceva nu veti vedea la preotii ordocsi: sa nu aiba bani.

  p.s. la mine in mahala, preotul dintr-un bloc A PRIMIT mai multe apartamente ca donatii de la viitori muritori carora li s-a promis raiul de catre preot.

  este normal???

  • L-ati intrebat dumneavoastra pe acel preot reformat, ce salariu are dansul. Apoi intrebati un preot ortodox. Apoi unul catolic. Faceti diferenta.
   In afara de asta preotii fac parte din intelectualitatea tarii. Si ei au studii superioare, masterate, doctorate. Intrebati un preot ortodox ce salariu primeste de la statul roman, la studiile sale. Este adevarat ca sunt si preoti (ieromonahi) calugari, care sunt hirotoniti fara a parcurge studiile unei facultati. Sunt insa putini. Cu respect.

   • preotii fac parte din intelectualitate? va rog, grija la asemenea afirmatii. ca invata cap coada pe de rost o carte nu ii face intelectuali. credinta lor afecteaza apoi o groaza de domenii ale stiintei, fizica, chimia, istoria, astronomia, genetica. adica atunci cind sustii ca pamintul a fost facut in 6 zile si oamenii facuti din pamint eu as spune ca ai o serie de probleme ca si intelectual. a, ca preotimea defineste intelectualitatea dupa placul ei, asta e altceva, dar sa fim un picut seriosi: preotii = intelectualitate?

   • Da, un absolvent de teologie cu note peste medie este fara doar si poate un intelectual. Dumneavoastra definiti intelectualul din perspectiva comunista. Dar sa stiti ca intelectual este si cel care are educatie umanista, si poetul care vede metaforic ceva, nu numai inginerul. Mai bine ati cercetea curricula unei facultati de teologie, ca sa nu va mai faceti de ras cu atata autosuficenta.

   • Preoții fac parte din intelectualitate? Bhahahahahaha! Au studii superioare în teologie? Studii superioare în rahat pe băț, studii superioare în mituri și povești inventate de niște ciobani proști din epoca bronzului.

    Maestre m-ai făcut să râd!

 55. Guvernul Romaniei,care este administratorul deneral al statului ar fi logic si necesar ca sa aplice acelasi comportament fata de biserici precum procedeaza cu fiecare cetatean roman,agent economic sau oricare institutie.
  In primul rand imediat ar trebui ca statul sa nu mai plateasca salarii celor care slujesc cultele(de la conducatorul cultului respectiv si pana la ultimul slujitor.)
  Ca se perceapa taxe si impozite pentru activitatea economica,pentru cladiri,masini,pamant agricol si paduri,TVA pentru serviciile catre populatie si oricare activitati adiacente.Ar trebui sa se interzica administratiilor locale sa mai contribuie si sa sustina cu bani bisericile.
  In schimb bisericile pot incheia contracte pentru prestari de servici pentru stat si populatie cum ar fi:crese si gradinite,scoli si internate,camine pentru batrani,ingrijirea sanatatii,prestari de servicii in invatamant ca invatatori si profesori,ca educatori ,medici,asistente medicale si surori medicale in spitale proprii sau ale statului ssi multe alte activitati pe care cultele le pot presta pentru stat si populatie.

  • Si asa ati transformat Biserica un cooperativa de prestari servicii. Chiar ca nu intelegeti nimic din religie…

 56. Clericii și politicienii corupți ne împing în feudalism
  In urmă cu 200 de ani,SUA a interzis,prin amendamentul Jefferson,salarizarea preoților de către stat.Politicienii noștri corupți sau imbecilizați mistic le-au stabilit acestor paraziți de toate confesiunile salarii statale,deghizate ca ”ajutoare”.Patriarhul BOR are 83 de milioane pe lună,șef rabinul ,78 de milioane etc.Ce fac trântorii ăștia cu banii,când primesc tot ce le trebuie în mod gratuit,de la cultele lor?Niște hoți care-și încalcă propriile dogme de sărăcie.
  In SUA,învățămâmtul religios este organizat numai în școli particulare,în mod benevol.La noi,politicienii corupți sau imbecilizați mistic au impus religia cu forța,în școlile de stat,intoxicând mistic bieții copii,pe bani de la buget.Să se desființeze cele circa 10.000 de posturi de profesori de religie din școlile de stat!
  Națiunea care a fabricat religia judeo-creștină,grecii,impozitează activitățile religioase cu 20%.Noi de ce nu procedăm la fel?Numai BOR are o avere estimată la 50 miliarde de euro și face afaceri din tot codul CAEN,începând de la munca pământului cu călugări și terminând cu speculații bursiere.
  Nici o religie din lumea terrană nu este legată de Divinitate.Toate sunt bazate pe mituri și ritualuri sălbatice și blasfemice.Tocmai din această cauză,aproape toți slujitorii religioși se comportă infracțional.Soluția?Credință în Dumnezeu,fără religie,fără biserici,fără culte,fără alți zei și sfinți .Fiecare om cu credința în suflet,neobligat de ritualuri sălbatice.Dumneavoastră ce păreri aveți?

  • Andrei Scutaru,

   Asa cum la vaca scoti laptele din tita si nu din alta parte, asa si pe Dumnezeu il gasim in primul rand la Biserica, prin Sfintele Taine si cu ajutorul preotilor, si nu in inchipuirea noastra. Asta inseamna sa tii de o Biserica, altfel esti in neant. Despre impozitare, ar fi mai multe de spus. Nici Biserica nu e bucuroasa sa depinda financiar de stat, din motive evidente. Dar sunt situatii foarte diferite intre parohiile de tara si cele de oras, intre o zona a tarii si alta, etc. si toate trebuie sa functioneze, sa furnizeze serviciile religioase. Altfel, poti ajunge sa nu ai cu cine sa faci o cununie, un botez, etc, cum se mai intampla, din pacate in unele zone. Si oamenii simpli si onesti simt ca asta nu e bine pentru ei si pentru copiii lor. De aceea, merg cu evlavie la biserica si o tin si o ingrijesc cum pot ei mai bine. Ar trebui sa meditam mai mult la cine da si cine primeste in acest caz.

  • „Mituri si ritualuri salbatice si blasfemice”? Cred ca pe langa faptul ca va ocupati cu jignitul credinciosilor (plus antisemitism mascat), lucru pentru care ar trebui,conform legilor statului nostru, sa fiti cel putin banat pe acest site (ca sa nu mai vorbim de pedepse penale), suferiti si de o crunta ignoranta. Mircea eliade ar fi ras de dumneavoastra cu lacrimi. Eu, crestin fiind, doar va plang.

 57. MAI ! MAI ! BISERICA NU DESFASOARA O ACTIVITATE ECONOMICA ADUCATOARE DE PROFIT !!!
  SE FAC CHETE SI DONATII ( DIN BANI GATA IMPOZITATI DE STAT ) DIN CARE SE PLATESC SALARIILE SLUJITORILOR ( CARE SUNT IMPOZITAE , SE PLATESTE CAS …… ) SE PLATESC CHELTUIELILE CURENTE , DACA RAMANE CEVA ( DACA ! ) SE ADUNA SI SE PASTREAZA PENTRU VREMURI NEGRE CAND INCASARILE NU ACOPERA CHELTUIELILE !!!!! ASA AR TREBUI SA PROCEDEZE SI GUVERNANTII SI SA NU CHELTUIE TOT SI SA FACA SI DATOREII PE CARE TOT NOI TREBUIE SA LE PLATIM !!! ASA CA IMPOZITAREA BISERICII NU INSEAMNA ALTCEVA DECAT O PARTE DIN BANII PE CARE II DATI VOI LA BISERICA SA MEARGA INAPOI LA STAT, LA STATUL HAPSAN, EGOIST SI HOT CU NOI AMARASTENII PLATITORI DE TAXE !!!
  CRED CA UNII NICI NU STIU CE CER NICI NU GANDESC CE SPUN SE BAGA CU PROSTIA IN SEAMA !!

 58. Am citit toate comentariile de mai sus si unii sustin initiativa de impozitare iar altii nu. Nu-mi vine sa cred. Voi credeti in impozite, concurenta economica corecta si Stat? 🙂
  Nu e de mirare ca strainii inca ne considera naivi. Statul e format din tradatori si hoti. Cand ai de-a face cu asa ceva cauti sa iti protejezi proprietatea prin orice mijloace. Statul numeste asta evaziune fiscala, eu o numesc autoconservare.
  Sunt uimit! Nu-mi vine sa cred ca sunt atatia oameni cu incredere in practica statului de impozitare. Biserica de bine de rau traieste din ce dau de buna voie enoriasii, insa Statul traieste (corect ar fi huzureste) din ce ia cu japca de la oameni. Statul nu v-a intrebat pe niciunul daca e ok sa ia de la FMI atata banet (care s-a dus in buzunare parfumate fin) iar voi sunteti de acord cu impozitul?
  Nu pot sa cred ca lumea e atat de spalata pe creier. Chiar Einstein spunea ca singurul lucru care nu il intelege pe lumea asta ESTE IMPOZITUL PE PROFIT! 🙂
  Insa in Romania exista oameni care cred ca esti corect daca iti platesti impozitele. 🙂 Sa inteleg ca voi credeti si in iluzia alegerii sustinuta de sistemul democratic? Ca sunt alegeri libere, ca voi alegeti conducatorii acestei tari? 🙂
  O Sancta simplicitas!

 59. Da, desigur, dupa atatia ani de ateism comunist, ies cei spalati pe constiinta de comunism si au gasit buba: Biserica, orele de religie, misticismul (este evident ca habar nu aveti ce este curatirea și inaltarea duhovnicasca a sufletului in mistica ortodoxa, in schimb, probabil, sunteti experti in filme porno, mari guralivi si sfatuitori atoate-stiutori) si impozitele. Pentru ca, desigur, ele nu „produc” la buget. Desigur, nici cultura nu produce, deci nu e buna, nu e competitiva din punct de vedere capitalist sau comunist (ca doar invatau tatucii comunisti ca popa si invatatorul-‘telectualu’ satului nu-s buni, pt ca nu sunt oameni ai muncii, nu produc, ci impileaza si manipuleaza creierele cu idei impotriva sistemului de inrobire planetar; de aceea este mai bine sa-i impuscam sau sa-i bagam la exterminare la Pitesti, Aiud, Gherla, la Canal si Periprava, n’așa?!). Competitva si aducator de bani la buget ar fi inmultirea prostitutiei si taxarea ei, infiintarea de spelunci, legalizarea drogurilor din care statul sa-si ia cota parte, legalizarea si impozitarea hotilor (cea mai veche meserie din lume este, contrara opiniei nora, hotia – deci, conforma logicii tocite tot a unora, este buna, de legalizat, si impozabila), incurajarea subculturii si impozitarea ei. Mai aveti multe idei dintr-acestea?
  Stiti ca in istorie marile civilizatii s-au cladit pe investitia serioasa (materiala) in cultura si spirit ? Stiu ca unii vor manelizarea deplina a Romaniei, transformarea oamenilor in simpli consumatori, sclavi ai sistemului, care nu gandesc, ci doar se lasa ghidati de poftele sub-umane. Oameni buni, criza Romaniei este una morala. De acolo vine totul. Incompententa, furt, decadenta, delasare, minciuna, egoism, desfrau. Care sunt prezente si intre pseudo-crestini si pseudo-clerici. Dar sa nu generalizam. Si sa vedem unde este buba: criza morala a acestei tari, din randuil careiea se aleg si politicienii si profesorii si preotii etc.
  Stiti in ce mizerie traiesc multi preoti daruiti, care accepta sa slujeasca in satele din Romania (si care formeaza marea majoritate a preotimii)? Stiti ca asa zisa marire de contributii de la stat la salariul preotilor mai mult a saracit preotii din parohiile sarace? De ce? Pentru ca doar o parte din salariu reprezinta contributia de la stat. Insa salariul se impoziteaza complet de catre stat (adica, asa cum este el pe hartie, marit). Destule parohii sarace, mai ales din mediul rural, nu au bani de unde sa completeze restul de bani pentru salariul preotului, iar ajutorul de la stat se duce in mare parte tot la stat, reprezentand impozitele calculate ca si cum preotul ar avea salariul mai mare (desi il are doar pe hartie, in realitate devine si mai mic).
  Dupa cum se stie, mare majoritate a celor care merg la biserica sunt saraci. Bogatii sunt mult mai rari si in societate si la Biserica. Deci, tot pielea de pe omul sarac vreti sa o scoateti, nu? Chiar nu va mai ajunge, domnilor filozofi secularisto-ateisti?
  La romani exista boala datului cu parerea in toate cele. Cercetati mai intai, si dupa aceea vorbiti. Sunt sigur ca vi se pare ca stiti voi cu ce se maninca religia, credinta, Biserica si slujbele. Dar asta pentru ca sunteti superficiali. Stiti ca facultatile de teologie sunt singurele care au mai pastrat o curricula culturala de mare larghete, am putea-o numi umanista? Este singurul loc unde un student citeste si filozofie, face si limbi clasice, si moderne, si sociologie, si pedagogie si teologie? Si stiti ca de pe bancile acestei facultati se iese muritor de foame? Vi se pare ca profesorii de religie castiga ceva? Daca isi iau meseria in serios pot ajuta cultural si spiritual cel mai mult tinerii – care o iau din ce in ce mai la vale. Spre deosebire de alti profesori, profesorul de religie nici meditati nu are cui da, iar munca extrascolara pe care o face numai Dumnezeu o stie.
  Desigur ca exista si salarii mari, asimilate demnitarilor de stat – in cazul ierarhilor. Dar ierarhii sunt doar cateva zeci. Desigur ca exista si preoti nesimtiti, iude, shpagari etc. Fiecare ne vom lua plata pentru pacatele noastre! Dar daca generalizati, as vrea sa stiu si eu ce veti face cu atatia preoti care nu-s bogati si care fac misiune prin spitale, satele romanesti, catune etc – unde mizeria materiala si cultural-spirituala ia cote vertiginoase?
  Si de ce nu va axati pe adevaratele iude ale neamului romanesc: politicienii care au vandut tara asta si pe care ii tot votati, dar care va fraieresc in continuu. Cele mai mari tzepe financiare si averi se fac pe bani statului. Inteleg ca nu mai aveti de unde si v-ati gandit sa luati de la Biserica, nu? De aceea nu merge bine in Romania? Eu zic sa ingrosati buzunarele voastre si ale bancilor straine din banii altora.
  Va asigur ca atunci cand ne vom schimba atitudinea fat de munca si viata noastra si a celor din jur, va veni si bunastarea morala si financiara acestei tari. Iar atitudinea se schimba cel mai profund in omul credincios, daca este autentic credincios.

  • Draga Marian,

   Atacurile tot mai concertate ale “societatii civile” impotriva Bisericii (nu numai BOR) sunt deja scrise si stiute de mii de ani . Chiar daca vor desfiinta toate bisericile si manastirile si tot nu vor putea distruge Credinta. Cei care vor sa nu creada sunt liberi sa o faca ! Noi ne putem ruga si in padure si in pustiu !
   Doamne ajuta !

   • De-a lungul istoriei, incepand cu Nero, a fost la moda crucificarea crestinilor ca vinovati pentru orice nenorocire din stat, mascandu-se nevrednicica si nebunia conducatorilor statului… Bine ca s-a gasit, din nou, vinovatul. Comsmolisti de pretutindeni, uniti-va! LOL

 60. Iertare pentru greselile de spelling. Nu am timp sa reviziesc. Probabil ca sunt destule… Sper sa conteze ideile mai mult decat forma. ca de forma fara fond e plina lumea.

 61. Toata problema pleaca de la finantarea cultelor de catre stat, care este aberanta. Ar fi mult mai corect ca bisericile sa functioneze ca fundatii si sa se finanteze din contributiile credinciosilor si dintr-o serie de activitati desfasurate in concordanta cu statutul lor, iar pentru banii cheltuiti pentru actiuni caritabile – caci exista azile de batrani pe langa biserici – trebuie prezentate deconturi transparente. Pentru acest gen de activitati nu ar trebui percepute impozite.
  Pe de alta parte, este limpede ca initiatorii si semnatarii petitiei habar nu au ca nunta, botezul, inmormantarea nu sunt totusi activitati economice si nici servicii! Este de bun simt sa nu vorbesti despre lucruri pe care nu le cunosti. In fond, nu te obliga nimeni sa te botezi sau sa te cununi in biserica. Daca totusi o faci, e bine sa stii si ce semnificatie are gestul tau. Toti cei care merg la biserica stiu ca harul nu se plateste, si ca donatiile sunt voluntare. Sigur ca venalitatea unor preoti a dus la pervertirea sensului initial al bisericii, dar aceasta nu inseamna ca acest sens nu exista.
  In ceea ce priveste banii pe care fiecare ii da preotului voluntar, cred ca este absolut inutil sa ne imaginam ca pot fi controlati si, pana la urma, sunt o chestiune privata intre credincios si preot, care nu priveste pe nimeni. este ca si cand i-ai da bani unui parinte – fie el si spiritual. Astfel de preoti exista, desi putini.

 62. Am constatat ca numarul bisericilor a crescut foarte mult. La o privire mai atenta veti observa ca la bisericile nou construite slujesc fii preotilor. A ajuns un fel de afacere de familie. Ca doar tatal isi indruma copilul spre o profesie care este o buna vaca de muls si unde nu ii cere nimeni socoteala niciodata.

 63. Sunt foarte multe biserici in tara si foarte multe sarbatori, toti strainii zic ca Romania e plina de sarbatori si ca le plac romanilor sa petreaca si sa fuga de munca acuma sincer suntem in urma rau tare cu civilizatia, normal ca preotul ia bani si de pe mort si de pe viu, e si normal sa fie impozitat ca peste tot, am citit niste comentarii mai sus sa nu fie impozitati rusine sa va fie, uitativa si voi la preoti sa vedeti mor de foame ? Trezitiva romani si vedeti ca sunteti furati inclusiv de preoti, cer milioane pentru o inmormantare si la botezuri, sa le fie rusine, nu zic sa nu le dai bani, dar am vazut cu ochii mei, la inmormantarea unui amic bun cum preotul negocia la pret, sa le fie rusine 99% din preoti. DECI IMPOZITATII FARA NUMAR CA AU MASINI SCUMPE

  • Orice generalizare este dovada de imaturitate. Familia amicului dumneavoastra (Dumnezeu sa-l odihneasca!) trebuia sa ceara chitanta. Este si vina lor daca se lasa excrocati de preoti nevrednici.

 64. Constat cu tristete ca s-a ajuns la momentul in care credinta reprezinta o
  afacere. Ptr. acest motiv, consider ca trebuie taxate cultele.

  • Din contra, unii vor sa o transforme in afacere impozabila. Ea nu este afacere decat pentru cei care vor sa o vad sau sa o transforme in afacere. Adica cei care nu o inteleg, nu o traisesc si nu au de-a face in mod real cu ea (inclusiv credinciosii nevrednici si preotii asemenea).

 65. Of! Mii de ani de evolutie si noi tot credem in zei si mituri.
  Biserica = organ de manipulare a maselor cu scopul de a aduce profit preotilor.
  Treziti-va!

  • Si daca nu vrem sa ne trezim ci sa ne trezvim ?
   Poate mai citesti si matale pe Einstein, care probabil era un prost (in mintea ta) cand a spus : “Dumnezeu nu joaca zaruri”.
   Va uitati toti pe Antena 3, Realitatea si alte oligofrenii mass-media. Nu cititi nimic din cartile STIINTIFICE care demonsreaza rolul manipulator desavarsit al presei audio-video !
   Vine un “inteligent” si propune o tema falsa din start. Fara puterea de discernamant ce va caracterizeaza, votati ca …altii (pe care tot voi i-ati ales si de care in fapt sunteti nemultumiti tot timpul) adica Statul , sa-i taxeze, Ce numai voi sa fiti taxati ?
   Va intrat in cap ca sunteti dumnezei si prin vot se poate rezolva orice. Votati pana va vine acru in gura , ca asta se si doreste , sa fiti manipulati prin vot. Sa va credeti (dupa cum se si vede) toti niste dumnezei.
   Habar n-aveti ce este cu voi in viata, dar v-a intrat in cap (introdus usor-usor) ca chiar voi puteti schimba lumea si ca binele absolut este o chestiune de timp si cultura. Si cine va face cultura si educatia ? Voi insi-va, nu-i asa ? Asa ne spune noua Antena 3 si Realitatea si B1 , care “lupta” si ele pentru Adevar.
   Oricum n-ati inteles nimic din ce v-am spus.
   Poate veti intelege ce aveti de facut !
   Vreti corectitudine de la preoti ? Dar voi sunteti corecti ?
   Vreti sa plateasca taxe ? Dar voi platiti taxe ca respirati ? Cui ? E dreptul vostru ? Cine vi-l-a dat ? Vi-l-ati luat singuri ? De unde ? Cum ? Platiti taxe parintilor vostri ca v-au nascut ? Ei au platit ceva , cuiva ca au putut sa va nasca ?
   Poate v-ati ales trupul ca budhistii. Perfect ! De ce v-ati reincarnat ? Nu cumva pentru ca aveti de platit niste pacate precedente pana la eliberarea de kharma ?
   Ati gasit sursa raului in Romania : Biserica !
   Nefericitilor !
   Sa va ierte Dumnezeu , ca nu stiti ce faceti !
   Doamne iarta-ma si ajuta !

   • Da, pai ce-i drept noi suntem lipsiti de discernamant, nu unii care cred orbeste intr-o inventie menita sa-i faca sa nu se mai simta atat de pierduti…

   • Dumneavoastra sunteti foarte „elevat” spiritual de vreme ce stiti cat de orbeste credem noi, fiecare in parte, desi nici nu ne cunoasteti. Lasati lozincaraia comunisto-securista, ca ne-am saturat de voi cat ati furat Romania si cat ati prigoniti si omorat crestinii 50 de ani. Ma abtin sa va raspund la jigniri. Dar atata pot spune: intr-o societatea fara valori sau cu false valori, mai macar credem intr-o valoare suprema.

 66. nu biserica e de vina,ci asa zisii “enoriasi”….nu te obliga nimeni sa cotizezi….oricine speculeaza proshtii,oameni fara o adevarata cultura.
  E CLAR CA LUMEA NU E TREZITA, ESTE INCA MANIPULATA. ….ASA CA…ISI CAM MERITA SOARTA,SCUZE…

 67. I’m sorry for writing in English, but I hope some people will understand it. We have to determine what do we mean by “church tax”. In Romania churches already pay taxes for the employees. So Romania lays a tax on christian donations, what is unacceptable. Donations are the money of the people who have payed the taxes already for their salary. But if a state gives money to the church that can be taxed of course. And Romania did it: the salary of the church workers given by the state was cut by 25% begining the 1. of July. If the church will be taxed ever more, that would be not understandable: the church is a nonprofit institution! And don’t forget: the church gives a lot of help to poor people in this crisis, and it did so before the crisis and it will do so after the crisis… So what would be the reason of the “church tax”? To easy the crisis – would be the answer. The church already makes the crisis easier by helping the poor people by money and by all kind of material things.

 68. I’m not expert of the Romanian Ortodox Church, what is considered “state religion” in Romania. I know that Romania gave a lot of state money to the BOR since 1990. That is the problem of Romania and the BOR. I was writing about the people’s donation, what is free of tax in every democtaric state.

 69. Marius-Florin on

  Preoţii şi Biserica Ortodoxă Romană şi-au pierdut credibilitatea!
  Din timpul comunismului BOR-ul a vândut poporul român celor la putere, iar asta se întâmplă şi acum.
  Singurii preoţi cu har din ţară încearcă să se depărteze de smecheraşii din BOR care conduc maşini luxoase şi au averi uriaşe.
  Doamne ajută!!

 70. Marius-Florin on

  Preoţii şi Biserica Ortodoxă Romană şi-au pierdut credibilitatea!
  Din timpul comunismului BOR-ul a vândut poporul român celor la putere, iar asta se întâmplă şi acum.
  Singurii preoţi cu har din ţară încearcă să se depărteze de smecheraşii din BOR care conduc maşini luxoase şi au averi uriaşe.
  Doamne ajută!!

 71. In ziua in care toate SERVICIILE prestate de catre biserici ( indiferent de care) vor fi impozitate, iar sa fi preot va insemna o meserie de sine statatoare Liberala ( cu tatut de PFA sau altul) atunci voi spune ca Romania , in sfarsit, este pe drumul cel bun.
  Eu, nu am nici o religie si nici nu voi avea, si nu consider ca este corect sa platesc impozite doar pentru a sustine ( ca pe prostituate) barbati imbracati in rochii si femei in sutane cu lenjerie Gucci pe dedesupt.
  Si cand fac afirmatia de mai sus, stiu de ce o fac!!!
  Asadar, sper ca ipocrizia bisericii va disparea cat mai curand si se va “aronda” societatii civile ca si egal in plata impozitelor si taxelor.
  Personal, as fi de acord ca toti banii aceia ( 100 mil euro/an !!!!!!!!!!!) sa fie dati in invatamant. Acesta este viitorul si nu biserica cu aberatiile ei.

  • Aberant sunteti dumneavoastra. Pentru ca va ocupati cu jignitul. In plus, aveti si dvs o religie. Poate faceti o introspectie si va cercetetai cat va inchinati dvs banilor, placerilor, propriei desteptaciuni (nu-i asa ca vi se pare ca sunteti inteligent, mai destept decat prostii de credinciosi?).

   • Stimate domn Marian M sunteti un bigot periculos, care daca ar putea, ar face aceleasi lucruri ca si Inchizitia in numele lui D-zeu si asa zisei credinte in El.
    1. Ii acuzati de comunism pe cei care au pareri diferite de a le dvs, uitati insa ca in acea perioada preotii au divulgat secretul spovedaniei, pentru a apara interesele si existenta Bisericii. Altfel spus, ati ucis, desi porunca a 6-a spune sa nu o faci. (Ma indoiesc ca D-zeu e atat de insetat de sange, incat sa le fi cerut preotilor sa ucida in numele Lui).
    2. De ce jigniti oamenii, numindu-i “experti in filme porno”? Daca am o parere diferita de a altcuiva, nu inseamna ca sunt o persoana imorala. Iar daca sexul este murdar, imoral si rusinos de ce a fost creat de D-zeu pentru a procrea? Avand in vedere perfectiunea si hiperinteligenta Lui, nu credeti ca ar fi putut gasi o metoda de procreere mai “curata”?
    3. Noi, prostimea de rand, nu avem voie sa ne inchinam banilor, care sunt la fel de murdari, imorali si rusinosi ca si sexul, dar Biserica nu trebuie sa plateasca impozit. Pai daca banii sunt “ochiul dracului”, ea de ce tine cu dintii de ei?
    4. Studentii de la teologie primesc o educatie umanista, iar ulterior sunt muritori de foame. Aveti dreptate, dar … doar unii mor de foame. Cei fara bunic, tata, unchi, frate, var, prieten de familie – preot. Stiati ca in urma examenelor de titularizare, sotiile preotilor desi neprezente in sala primesc ulterior posturi de suplinitori calificati, in timp ce persoane prezente la examen raman pe drumuri? Iar asta prin concursul protopopului care intai isi “aranjeaza” fiul, nora, fiica, rudele, prietenii? Stiati ca posturile de asistent social la protopopiate au fost infiintate doar pentru “cunostinte” , iar ulterior plecarii lor, nu au mai fost ocupat de nimeni?
    4. Vorbiti de mizeria morala din Romania, care s-a acutizat in 21 de ani de cand religia este obligatorie in scoli, s-au ridicat sute de biserici si manastiri, etc..
    Si stiti de ce este asa? Pentru ca lumea s-a saturat sa asculte orbeste indemnurile la smerenie si saracie, propovaduite de preoti obraznici, imbuibati in lux. S-a saturat sa i se cerseasca si ultimul banut pentru a cladi, sfinti, auri, in numele unui D-zeu care e atat de maret si de perfect, dar nu se mai satura sa ne despoaie.
    Stimate domn, D-zeu nu are nevoi, nu ne pune conditii, deoarece ne-a creat liberi. “Libertatea inseamna bucurie. Limitarea libertatii inseamna limitarea bucuriei. Limitarea bucuriei este limitarea armoniei. Iar orice limitare a armoniei este o limitare a pacii.” (ND Walsch)

   • dar pe masoni vrei sa-i sustii si sa apelezi la serviciile lor? nu uita ca sunt platiti din banii cetatenilor de aproape 10 ani incoace, de cand a dat Adrian Nastase o ordonanta.

 72. “O problema cauzata de prea multa interventie guvernamentala nu poate fi rezolvata cu si mai multa interventie.”

  vaaaaai saraciiiiii
  s-a gasit si miezul problemei

 73. pr.doru suceava on

  Mai oameni buni chiar nu aveti alte ocupatii?Ia dezvaluiti-va identitatea religioasa,daca aveti vreuna,spuneti in ce credeti si abia apoi dati-va cu parerea.Sunteti niste anonimi obraznici cu fite pe care de v-as vedea la fata v-as pocni de v-ar sari ochii din cap .asa cum faceau sfintii cu ereticii.N-ai fost botezat de ma-ta ,in biserica cu toata apa de te crezi intelept sa ceri impozitare?Pai nu ne-a nenorocit Boul ala de Cuza?Ce suntem noi de vina ca avem ierarhi penibili si lasi,tradatori si francmasoni?Nu lovi in preotii de mir ca nu noi am scos tineri prosti pe banda rulanta ca teologi si nu implementam programe aiurea.

  • Mesaj pentru ‘pr.doru suceava’, unde ‘pr.’ banuiesc ca e preot:

   Parinte, ‘tu’ti amnaru si cristelnita matale, asa te’a invatat pe tine doamne doamne, sa pocnesti lumea de sa le sara ochii din cap?

   Uite, na. Sunt ateu si ma pis pe anteriul matale. Ma scuzi ca deviez de la subiect, da’ la cat de retard esti, asta e nivelul ‘conversatiei’ pe care o intelegi.

 74. Sunt doua probleme mari aici: una ca biserica nu este un ONG pentru ca are profit ( nici un ONG nu are voie sa aiba profit) si a doua ca biserica primeste FOARTE MULTI bani de la buget. Eu as aborda problema asa: primul lucru as taia toate subventiile. pentru ca probabil se strang destui bani de la enoriasi. Si doi daca la finalul anului exista PROFIT l-as impozita DRASTIC. Normal la un ONG ar fi ca banii acestia sa fie cheltuiti in mod caritabil. Din pacate in Romania biserica nu are un rol caritabil ci dimpotriva.

 75. spunea cineva mai sus ca dam bani benevol la preot, si ca aceia reprezinta donatii, dar taxele care le platim la botez, nunta, inmormantari nu sunt benevole ci sunt obligatorii, daca nu platesi nici nu se uita la tine, au ajuns bisericile ca si spitalele.Sa nu mai zic ca la unele biserici este mai mare taxa de cununie sau botez decat salariul pe care il castigi muncind zi de zi, nu ca preotii vineri, sambata, duminica si cand este cate o sarbatoare.

  • Nu intelegeti ca lumea se duce la biserica mai mult ‘sa dea bine”? Sunt mai mult religiosi decat credinciosi, e o diferenta maaaaare. Sa crezi si sa te rogi la Divinitate nu o faci cu un scop anume,adik din interes,chipurile sa-ti mearga bine, si nicidecum nu ai nevoie de intermediari (popi) in relatia ta cu El, iti poti spune offul cu cuvintele tale fara sa te incurci in tot felul de expresii bisericesti,destul de complicate. Locuiesc in Constanta si va jur ca intr-un cartier sunt peste 20 de biserici,in schimb gradinite si scoli din ce in ce mai rare.E clar ca aici miroase a afaceri grele,dar repet,”enoriasii”au cea mare vina.Cat timp lumea e limitata in gandire,biserica va prospera,clar.Cu toate astea eu nu sunt impotriva bisericii in esenta, e un loc unde in anumite clipe de ratacire sau cand pierzi oameni dragi,sa iti poti gasi linistea,sa te reculegi,chiar daca uneori iti poate accentua tristetea,dar atat. Deja preotii merg spre ridicol,sa zicem ca pot fi si exceptii,In concluzie:TREZITI-VA OAMENI, fiti buni si drepti,asta e adevarata credinta si daca nu puteti ajuta,macar nu faceti rau !!!!!!Asta e mesajul meu: Drum drept,iubire si lumina

 76. „In plus statul ofera anual din bugetul public tuturor cultelor recunoscute o suma direct proportionala cu numarul de adepti. Astfel putem identifica doua tipuri de venituri. Veniturile proprii sunt cele provenite din vanzarea obiectelor de cult, chirii, arende, profituri ale portofoliilor, exploatari forestiere, donatii, turism etc. Acestea sunt de aceeasi natura cu veniturile oricarei companii private care respecta libera asociere si tranzactionare la piata. Cu alte cuvinte aceste venituri sunt juste si morale oricat de mari s-ar dovedi in urma unei auditari.”

  Domnule Belloiu, argumentația dvs. nici nu pare bine pusă la punct privita din avion, și mai are și mari hibe dacă e analizată atent.
  1) Numărul de „adepți” este de fapt numărul de persoane care au declarat că aparțin unui cult, chiar și în urma unor întrebări de genul „ați fost botezat?” și nu reprezintă în nici un caz numărul de persoane practicante ale cultelor respective.
  2) Veniturile rezultate din activități comerciale nu au NIMIC de a face cu numărul de adepți, se pare că încurcați lucrurile;
  3) Veniturile rezultate din activități comerciale ar trebui impozitate la fel ca activitățile economice ale oricăror firme comerciale, deoarece asta sunt, activități comerciale
  4) Asocierea liberă în cadrul unei firme nu are NIMIC de a face cu fondurile pe care le dă statul bisericilor, pentru că „acționarii” nu sunt în nici un fel consultați de conducere
  5) Am senzația ca prin amestecarea acelei proporționalități cu activitățile comerciale ale firmelor din imperiul financiar BOR încercați să amețiți lumea și să dați impresia că este justificată netaxare activităților comerciale ale BOR.
  6) Taxarea activităților comerciale ale BOR reprezintă o eliminare a concurenței neloiale pe care o face BOR în orice activitate economică pe care o desfășoară

  Continuând fără să citez ce ați mai scris, nici măcar nu ați reușit să prezentați un motiv pentru care statul ar fi obligat în vreun fel să dea vreun ban către BOR de la bun început când tocmai ați spus că intervenția statului e indezirabilă, deci plata popilor via stat este o mare irosire de resurse și când realitatea istorică ne arată că ceea ce BOR pretinde că ar trebui „retrocedat” NICI MĂCAR NU I-A APARȚINUT VREODATĂ DEOARECE CUZA A SECULARIZAT AVERI CE APARȚINEAU UNOR TERȚI EXTERIORI ROMÂNIEI IAR B.O.R. NICI MĂCAR NU EXISTA.

  Mai citiți puțină istorie și nu mai puneți botul la propaganda mincinoasă a BOR în ceea ce privește averile secularizate.

  http://zergu-si-credinta.blogspot.com/2010/07/bor-monument-al-dezinformarii-sau-hotul.html

  Ați încercat să aruncați pisica în curtea statului, dar ați ignorat atâtea ocazii în care BOR și-a băgat coada în stat pentru a-și urmări propriile interese meschine și faptul că între stat și BOR a existat o cârdășie continuă din ’89 până în prezent, iar pe fondul ei România a ajuns să întreacă la nivel NAȚIONAL cea mai religioasă LOCALITATE din Turcia, având o biserică la mia de locuitori, în timp ce statul a finanțat în foarte mare parte aceste biserici din fonduri din bugetul de stat, din bugetele județene și din bugetele locale.

  http://zergu-si-credinta.blogspot.com/2010/06/teocratia-in-romania-iv_23.html

  Pe de altă parte, nici măcar nu ați argumentat DE CE ar avea cultele vreun drept să nu fie taxate în vreun fel? Dacă Dumnezeu vrea să aibă cultele averi, va permite acest lucru chiar și în ciuda taxelor.

 77. …si-am uitat sa mentionez un aspect esential: asa-zisii ‘crediciosi’,vorbim de cei habotnici, sunt de fapt superstitiosi,romanii in general sunt extrem de superstitiosi, dau un ex: ‘cu frica de Dumnezeu’,un lucru grav,gresit din start atunci cand se vorbeste de credinta.Ehhhhh, sunt multe de spus,oricum lucrurile se vor schimba,deja sunt romani treziti,prin televiziune se incearca transmiterea anumitor mesaje.informatii destepte (vezi Codul lui Oreste,360* pe B1, emisiunea lui Emil Strainu de pe N24,aparitia lui Pavel Corut (toata stima!!!!),.emisiuni destepte si interesante,dar care ar trebui sa fie mai dese. Educatia spirituala in adevaratul sens al cuvantului e inca precara,majoritatea nu sunt inca pregatiti sa inteleaga schimbarile care deja sunt in derulare,cauza acestor schimbari si nu inteleg nu pentru ca ar fi prosti,ci din lipsa lecturii,din cauza situatiilor sociale care ii deruteaza si ii nelinistesc. Nu observati ca nu mai exista omenie?Oamenii se dusmanesc,interesul si lacomia sunt in prim plan,chiar daca pupa icoanele si isi fac cruce in tramvai cand trec pe langa biserici…Pentru inceput incercati sa cititi cartile lui RADU CINAMAR,lui PAVEL CORUT si DUMITRU IOAN BRANC,nu pierdeti Codul lui Oreste(vineri ora 22 pe B1) si emisiunea 360* tot pe B1, si va veti simti altfel,VA ASIGUR!!!!! Nu va puteti trezi decat cu informatii concrete si corecte,nu cu superstitii bisericesti,credeti-ma.Va doresc numai bine tuturor si salut Divinul din voi…

  • Auzi, ia nu mai fa propaganda masonic-gnostica. Nu de alta, dar masoneria e platita si din banii mei de catre stat, desi nu vreau si ma lepad de ei.

 78. Fac parte dintr-o biserica protestanta in care se plateste zecimea – a zecea parte din venitul tau – exact cum scrie in Biblie. Din acesti bani se fac majoritatea activitatilor bisericii (sunt platiti pastorii, se ridica biserici noi, activitati sociale, sustinerea activitatilor media – radio si tv, etc). Cand sunt nevoi specifice, se fac si colecte suplimentare prin care se solicita bani punctual – pentru cazuri cum au fost inundatiile, etc. NU PRIMIM BANI DE LA STAT. In plus au fost refuzati si banii legali care se dau prin lege “capilor” bisericilor cultor legale din Romania – ca fiind IMORALI – lucru care il sustin si eu pentru ca statul NU TREBUIE sa se amestece peste biserica dar mai ales BISERICA NU TREBUIE SA SE AMESTECE CU STATUL !
  Pe acelasi principiu sunt majoritatea bisericilor protestante si neoprotestante, in sensul autofinantarii. Din ce am inteles, in SUA exista facilitatea scaderii impozitului cu un mic procent pentru baniii care-i dai la biserica (ceva de genul rdirectionarii a 2% din impozitul pe care il datorezi ca salariat in Romania).
  Daca in atatea state unde bisericile protestante au multi enoriasi (gen tarile scandinave, SUA, etc) pot sa-si sustina biserica doar prin autofinantare de ce nu s-ar putea si la noi?
  Singurele activitati scutite de impozit sunt cele derulate prin biserica si fundatiile care o inconjoara. Daca iti faci SRL cu asociat o biserica nu mai e cazul sa sustii ca-i in interesul bisericii pentru ca e clar o activitate comerciala.
  Chiar si un spital se poate administra ca o fundatie – daca banii genearati ca profit – in cazul in care exista – sunt folositi clar in scopuri sociale/religioase si nu ca sa-ti iei BMW X5 cum am vazut eu masini cu numarul IS-XX-MMB (Mitropolia Moldovei si Bucovinei.
  Daca biserica ortodoxa ar trai 100% din incasarile enoriasilor nu ati mai vedea atatea biserici ridicate peste orice palma de spatiu verde ramasa prin orase, nici BMW-uri conduse de preoti samd. Bisericile ridicate cu bani numai din contributia enoriasilor nu vor mai fi cu lift pana la clopotnita si cu “computer de bord” cu care sa pornesti “clopotele”asa cum va fi biserica din Voluntari-Bucuresti. In plus va trebui sa dai socoteala enoriasilor ce ai facut cu banii + atunci cand ii cheltui pentru nevoi locale vei avea un comitet de enoriasi care va aproba/sau nu anumite cheltuieli – lucru care nu-i usor atunci cand esti obisnuit sa primesti bani de la stat – ca nu trebuie sa-i justifici comunitatii locale. Deasemenea, luand spre exemplu cazul Catedralei mantuirii neamului – singura biserica care se va vedea din cer de catre Dumnezeu “cu ochiul liber” – cum scria intr-un articol din Catavencu, daca vroiai sa o construiesti legal si moral o faceai pe terenul privat al bisericii – nu pe terenul primit gratis de la stat si 100% din fonduri proprii. Si sunt sigur ca aceasta catedrala, daca se mai construia in conditiile date nu mai era in buricul Bucurestiului ci poate undeva mai spre marginea orasului unde era terenul mai ieftin – Dumnezeu e prezent si la marginea orasului/satului nu numai in centru !
  Din pacate, eu consider ca banii de la stat sunt doar o arma politica in mana oricarui partid de la putere. Prin acesti bani poti influenta foarte mult , cel putin la tara, multi preoti care sa sustina campania electorala. Si este un joc dublu castig (castiga si cei care finanteaza dar si cei care sunt finantati).
  In concluzie, asa cum apostolii se autofinantau – erau tamplari, etc asa ar trebui sa fie si cu bisericile adica sa-l lasi pe preot sa-si faca SRL ca sa-si rotunjeasca veniturile daca nu-i ajung din ce primeste de la enoriasi/biserica – cunosc nenumerate cazuri de preoti care isi rotunjesc veniturile din activitati generatoare de profit impozabil – lucru care este legal si moral decat sa faci activitati comerciale – generatoare clar de profit – in spatele bisericii.

 79. Cristian Badoiu on

  Problema aici nu cred ca e impozitarea… toti cei care sunt PENTRU (pt. impozitare) se considera de fapt jigniti de lux, coruptie, aberatii (catedrala de 400 milioane euro) etc. Acolo e problema: cine nu recunoaste ca asemenea practici au devenit comune la majoritatea oamenilor din sistemul bisericii, inseamna ca traieste pe alta planeta.

  Biserica trebuie sa se autofinanteze – mai exact, de o natura mult mai transparenta decat pana acum. Iar credinciosii trebuie sa decida in clar, in fiecare an, daca platesc impozit bisericesc. Iar finantarea bisericilor de la bugetul de stat sa nu fie facuta pe baza unui recensamant facut din an in pasti. Adevarul e ca multi nu isi dau seama ca, odata declarata religia, banii lor merg in BMW-ul unui preot (da, ma refer la cei din orase… nu la cei din satele mici; dar la cate parohii exista acum in orase, aici e grosul…).

  La aspectul asta trebuie luat taurul de coarne: de catre stat, biserica si respectiv credincios. Mai exact: credinciosul sa semneze un act de genul “sunt de acord sa donez XXXX RON din venitul meu anual pentru finantarea bisericii”. Atunci s-ar desparti apele… 🙂

  Celor care cadelniteaza mai sus despre valorile morale pe care le-a insuflat biserica (si le mai insufla in continuare?!): va rog cititi inca o data cifrele. Sunt 50000000000 Euro doar la BOR. Si astia nu au picat din cer, ci s-au strans leu cu leu / EUR cu EUR, intr-o tara de oameni necajiti.

  E NEVOIE MUSAI DE 50 MILIARDE EURO PENTRU MANTUIRE?

  Repet: cine vrea sa doneze e liber sa o faca. Dar, cata vreme acest lucru nu se face constient si liber consimtit, este un JAF realizat printr-o complicitate balcanica intre stat si biserica. Si care-s looserii? Oamenii inconstienti, care nu au cu ce plati intretinerea. Somn usor!

 80. corect si clar comentariul dl Badoiu. E nevoie de corectitudine,simplitate si realism in tara asta. Fiecare om are prioritatile lui,in functie de nevoi,asa ca nu e cazul sa ne impunem unul altuia diverse…fiecare din noi avem dreptul la liberul arbitru,atata timp cat nu deranjam. Tupeul trebuie stopat…dauneaza grav…:)

 81. luca valeriu on

  din moment ce eu sunt impozitat la pensie consider ca ar fi foarte justificat ca si toate veniturile obtinute de catre biserici si preoti sa fie impozitate la fel

 82. “Comentariu scris de Marian M
  Publicat la data de 30.7.2010, ora 1:12 pm
  dar pe masoni vrei sa-i sustii si sa apelezi la serviciile lor? nu uita ca sunt platiti din banii cetatenilor de aproape 10 ani incoace, de cand a dat Adrian Nastase o ordonanta.”

  RASPUNS
  “Tara arde si B.N.R.-ul se piaptana” sau “Cu ce se mai ocupa Benerel Masonescu”
  “Mugur Isărescu provine dintr-o familie de învăţători şi preoţi şi e rudă cu un fost patriarh al României. De-a lungul mandatului său de guvernator BNR, Mugur a cultivat o relaţie specială cu Biserica. Părinţii lui au fost apropiaţii lui Gherasim Cristea, arhiepiscopul Rîmnicului. BNR este principalul sponsor al arhiepiscopiei, ca de altfel al întregii Biserici Ortodoxe Române (BOR).”
  Casa din Bistriţa Vîlcii, ce a aparţinut episcopului interbelic Vartolomeu Stănescu, a fost restaurată prin mijlocirea şi semnătura lui Isărescu, cu fonduri BNR. Majoritatea cărţilor publicate de vlădica Gherasim au fost sponsorizate de BNR, prin intermediul lui Isărescu. De altfel, la solicitarea lui Gherasim, BNR a emis, în anul 2003, cu ocazia împlinirii a 500 de ani de atestare documentară a episcopiei Rîmnicului, o monedă aniversară.
  Publicitate
  “Ani la rînd, în bugetul arhiepiscopiei Rîmnicului au intrat, sub formă de donaţii din partea BNR, nu mai puţin de 15 miliarde de lei. Purcoiul a fost folosit la renovarea locaşurilor de cult, dar şi la construirea aşa-ziselor hoteluri pentru turism ecumenic, de fapt nişte case de protocol menite refacerii fizice a înaltelor feţe bisericeşti. Uneori, banii s-au rătăcit pe cărări necunoscute şi au nimerit în buzunare străine.”
  (articol preluat din editia electronica a “Academiei Catavencu)

 83. Daca Biserica ORTODOXA ROMANA ar practica zeciuiala nu ar mai fi nevoie de nici un ban nici de la stat (ca compensatie pentru bunurile confiscate de Cuza si urmasii lui)si nici ca un serviciu religios sa fie platit iar Biserica ar avea bani suficienti sa faca si acte de caritate .Sa luam de exemplu un sat cu 800 de locuitoricu un venit mediu de 500 lei pe luna cati bani ar reveni Bisericii pe luna ,raspuns 40000lei dar pe an 480000 aproximativ 5 miliarde de lei vechi
  Asa ca cei ce practica zeciuiala au foarte ,foarte multi bani iar daca in BISERICA ORTODOXA ROMANA nu se percepe zeciuiala sunt preoti care nu au de unde sa-si i-a salariul dar aceste lucruri nu le stiu multi sau nu vor sa le accepte daca ei sunt satui ce le pasa de cei flamanzi

 84. buna dimineata.am citit mai sus ,in mare,tot ce s-a scris.nu ma mira sa mai vad ca inca mai exista oameni spalati pe creier si tin partea hotilor din biserici.insa cel mai mult ma doare ca se face confuzia intre CREDINTA si RELIGIE,aceste 2 concepte sint total diferite chiar daca sint asemanatoare (biserica aducind aceasta asemanare) ca si concept.credinta este ceea ce are omul cel mai curat si mai sfint in el prin legatura cu CREATORUL iar religia se adreseaza strict MINTII umane (prin care se si spala creierele).
  sint foarte multe nereguli pe care le-a facut si le face religia sub acoperirea minciunilor ca lucreaza in numele domnului.eu unul si din ce in ce mai multe persoane din tara incep sa vada realitatea de dincolo de porcaria de biblie scrisa de evrei.trebuie sa intelegeti ca noi sintem ROMANI si avem o istorie dublu ca vechime atestata prin scrieri si prin dattari cu carbon 14(mai vechi chiar si decit chinezii,indieniigrecii si alte popoare din antichitate) fata de ce vor sa ne impuna acesti retarzi care cauta sa ne minta frumos.oare asta mai vreti,minciuni?mie unuia mi-a ajuns,sincer.daca va uitati in jurul vostru,veti vedea ca din ce in ce mai multi tineri se trezesc la realitate si lasa la o parte religia crestina de orice rit.TREBUIE sa intelegeti ca in numele acestei porcarii de religie au murit in muuulte razboaie foarte multi oameni,creatorul nu ne indeamna sa ne macelarim intre noi ci sa ne ajutam si sa evoluam insa cei din conducere sint doar simple marionete ale unor grupari secrete (gen francmasoneria) si care impun cu forta toate legile si regulile care li se ordona de catre aceste grupari de a fi date in folosul lor.uitati-va va rog sa vedeti ca au plecat foarte multi oameni,industria e la pamint,medicina,invatamintul,cercetarea toate sint rase si inmormintate.deci,tot ce e stiintific si ar fi putut ajuta la un trai mai bun in tara si la o evolutie a omenrii acesti papitoi le-au distrus,totul incepind de la neica Ilici(iliescu) pina la jigodia de basescu (app,nu vedeti nimik ciudat la faptul ca toti papitoii care ne-au condus dupa 1990 au terminatia numelui cu “escu”?)..nu-i pot accepta ca OAMENI (cu mintea deschisa spre evolutia umana) pe cei care tipa sa nu se impoziteze religia.domnilor,biserica (implicit religia care o propovaduiesc,oricare ar fi ea),TREBUIE impozitata pt ca nu ne aduce nici un folos ca oameni creatori care ar trebui sa fi fost deja ci doar ne trage in jos (dupa cum ne-a tinut ca omenire peste 1400 de ani in intuneric intelectual si din evolutie,pt ca daca va uitati mai atent,cele mai multe si mai importante descoperiri s-au facut de catre rasa alba).
  daca mai fi ceva de spus,va rog sa completati dvs .eu cind m-am apucat sa completez,nici nu stiam ce sa scriu insa acea forta creatoare mi-a dus degetele pe tastaura si au iesit cuvintele astea.
  creatorul fie cu voi toti si nu va mai certati ci uniti-va contra celor care ne vor si ne fac rau.

 85. Niciodata Biserica nu a fost bogata ci doar O PARTE DINTRE SLUJITORII EI.Cand vorbiti de Biserica sa va ganditi la cei aproape 1.400 de preoti,la familiile lor,care au drepturi si obligatii ca toti ceilalti,sa va ganditi la voi care sunteti din Biserica,deci noi toti,cei botezati suntem Biserica.
  Cand acuzati preotii,sa va ganditi ca ei nu traiesc din banii statului ci din banii credinciosilor,care contribuie la Biserica pt.ca sa aiba prot sa le boteze copiii,sa-i cunne,sa-i inmormanteze,sa-L aduca pe Hristos la fiecare Liturghie.
  Cand denigrati persoana preotului,sa va ganditi mai intai la harul si preotia sa care nu este de la oameni ci de la Dumnezeu.Preotul nu este Dumnezeu,nu are nici pretentia sa fie,dar este slujitorul lui Dumnezeu pt.voi toti din Biserica,asa cum au fost proorocii in Vechiul Testament sau Apostolii in Noul Testament.
  Cand judecati preotii,nu mai generalizati ca nu toti traiesc la fel,pe picior mare,asa cum va imaginati voi.Cei mai multi traiesc,banu supravietuiesc la tara lucrand in agricultura alaturi de ceilalti credinciosi pt ca parohia nu are bani sa-i dea,DREPTUL LUI DE SALAR.
  Cand va mai dati cu parerea despre preot,sa stiti ca si el plateste la stat,ca voi,asi gurari sociale de pensie si sanatate,asigurari de somaj,IMPOZIT si toate acestea din taxa de sprijin infima,nu salar,pe care o ofera statul CULTELOR IN GENERAL NU DOAR BISERICII ORTODOXE.din retinerea catre stat preotul nu mai ramane decat cu aproape nimic,si trebuie sa traiasca si el ca ANGAJAT AL PAROHIEI care trebuie sa ii asigure cea mai mare parte din salar,daca are de unde.
  Cand mai acuzati Biserica Ortodoxa sa va ganditi SI LA CELELALTE CULTE RECUNOSCUTE OFICIAL LA NOI IN TARA care traiesc mult mai bine decat Biserica Ortodoxa.

 86. Buna Gabriel,

  comentariul scris azi de tine contine niste puncte mai mult decat discutabile:

  1. Categoric nu ne dorim ca doar BOR sa fie impozitata. Toti sunt egali in tara asta ca platitori intre ele (in principiu, nu?), inclusiv cultele intre ele. Nu cred ca a insinuat cineva in discutia asta altceva. Este insa normal ca lumea se leaga majoritar de BOR deoarece cultul ortodox este puternic majoritar, si pentru ca averea BOR este cea mai vizibila. Dar si ceillati intra in aceeasi oala, logic.

  2. Eu inteleg foarte bine ca si preotii sunt oameni, si, daca exista utilitate in ceea ce fac, trebuie sa-si castige o pita. Dar TOTI suntem in situatia asta. Iar daca bisericii ii pasa de preotii ei, atunci sa faca ceva biserica – NU SA FIM NOI IMPOZITATI CU TOTII, PE ASCUNS, CA SA PLATIM SALARII DE PREOTI (rog cititi primul meu post ca sa intelegeti ideea: m-a intrebat pe mine vreodata statul daca-s de acord ca din banii mei sa se duca x% catre culte? nu m-a intrebat!)

  3. nu a generalizat nimeni aici. Sigur sunt si preoti ok, insa multi nu sunt ok. Cu cei ok nu avem nimic – iar in discutia de aici nu ne intereseaza de fapt daca-s ok sau nu. DAR NU ASTA ESTE SENSUL POLEMICII AICI. Se pune problema din banii cui sunt platiti acesti preoti. Egal daca ok sau ne-ok.

  4. Nu mai amestecati Sfintele Taine si proorocii intr-o disputa pe teme lumesti. Aici nu vorbim de dreptul crestinilor de a beneficia de serviciu religios – insa trebuie sa fie constienti ca acest serviciu costa. Mai exact: sa plateasca ei pentru el (LA VEDERE) – sau sa li se ia lor impozit pentru asta (LA VEDERE). Asta este un aspect. Al doilea aspect: intr-un stat normal (iar noi, o mana de optimisti-idealisti incurabili, asta speram sa devenim) TOATE VENITURILE SE IMPOZITEAZA.

  Restul este chestie de organizare interna a bisericii, de modul de interrelationare cu enoriasii etc. Si de abia dincolo de asta vorbim de Sfintele Taine. Momentan situatia in RO este atat netransparenta, incat cat dau eu ca cetatean contribuabil pe an pentru culte este o Mare Sfanta Taina. Nu e normal.

 87. grigore romanul on

  IUBITI FRATI INTR-U CRISTOS!CEL CE NU ARE PACAT SA ARUNCE PRIMUL CU PIATRA!FARA BISERICA NU SE POATE,NU BLAMATI CASA DOMNULUI !CEL CE TRAIESTE DE LA ALTAR ,DE LA ALTAR SA MANANCE!NU LEGATI GURA BOULUI CARE TREIERA!CA NU POT FI TOTI PREOTI E ADEVARAT. INVIDIA SI PROSTIA CELOR CE JUDECA BISERICA E URLATOARE!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger