FOTO Împotriva exploatării gazelor de șișt: Peste 10 oameni au fost ridicați de jandarmi din fața Ministerului Economiei

1

Mai multe persoane au fost ridicate, astăzi, din fața Ministerului Economiei de către jandarmi și duse la Secția 3 de poliție pentru că au afișat câteva cartoane împotriva exploatării gazelor de șișt în România. În acest timp, în interiorul clădirii avea loc întâlnirea dintre oficialii români și reprezentanți ai companiei Chevron care și-a manifestat intenția de a exploata gaze de șișt în țara noastră.

 

 

Marţi, 6 martie, la orele 13.00, în timpul unei alerte cu bombă la Liceul George Călinescu din apropiere şi al întâlnirii mai sus amintite, dintre Ministerul Economiei şi compania Chevron, peste 20 de protestatari s-au adunat în faţa sediului ministerului cu un mesaj central: “Nu suntem Vestul Sălbatic al investitorilor americani”. Afişau bannere, trei dintre ei purtau la gură măşti sterile, unul avea o mască cu Guy Fawkes, alţii arborau steagul României. Nu scandau, stăteau liniştiţi pe treptele instituţiei. Singura lor problemă era lipsa unei autorizaţii pentru adunare. “Banner înseamnă pichet de protest”, le-au spus jandarmii. “Aveţi dreptul doar cu autorizaţie”.

 

 

 

Mare parte din manifestaţie a fost marcată de negocieri pe marginea Legii 60 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, purtate între protestatari şi jandarmi, iar după cea de-a treia somaţie de părăsire a locului de protest emisă de forţele de ordine, mesajul protestatarilor deja legitimaţi s-a risipit în gazele de eşapament ale dubelor de jandarmi. Mădălina este una dintre persoanele care au protestat în fața Ministerului Economiei. Ea susţine că a fost ridicată de către jandarmi, în ciuda faptului că şi-a manifestat disponibilitatea de a se legitima la faţa locului. “Când am ajuns în faţa Ministerului erau deja câteva persoane şi se purtau discuţii cu jandarmii. Aceştia ne-au dat un ultimatum prin portavoce să eliberăm zona întrucât protestul este nelegal şi nu au ţinut cont de faptul că noi ne-am deplasat câţiva metri mai departe”, povesteşte Mădălina.

 

 

 

Protestatara estimează că au fost băgați în dubă aproximativ 15-20 de oameni, câţi au încăput, şi au fost duşi la secţia de poliţie, unde li s-a făcut proces verbal. “Nu înţeleg de ce a fost nevoie de acest lucru întrucât nu încurcam circulaţia în niciun fel, nici nu eram mulţi, jandarmii erau la fel de numeroşi ca noi. Nici nu s-a strigat nimic, dar ni s-a spus că dacă suntem mai mult de trei, nu avem voie să ne adunăm”.

 

 

 

 

 

Potrivit Hotnews, Ministrul Economiei s-a întâlnit astăzi cu reprezentanții Chevron pentru a discuta despre exploatarea gazelor de șișt în țara noastră. O investigație TOTB în parteneriat cu Dela0.ro a arătat că specialiștii români s-au pronunțat deja în privința explotărilor, despre care spun că prezintă mai multe beneficii decât riscuri.

 

Foto: Vlad Ursulean


Un comentariu

  1. Pingback: Întîlniri “pe surse” cu Chevron. Pentru iubitorii de Petrom. Şova, incredibil « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger