Implanturile mamare ar putea fi asociate cu o formă rară de cancer

0

Administrația Alimentelor și Medicamentelor (FDA) din SUA analizează o posibilă legătură între implanturile mamare cu apă sărată și silicon și un tip de cancer numit limfom anaplastic cu celule mari. Deocamdată, FDA îi sfătuiește pe medici să supravegheze atent implanturile și să raporteze orice urmpă a aceastei boli.

FDA susține că a analizat literatura de specialitate privind incidența limfomului anaplastic cu celule mari (ALCL) la femeile care și-au făcut implanturi, publicată în perioada ianuarie 1997 – mai 2010, scrie Time, precum și rapoarte internaționale întocmite de instituții, oameni de știință și de industria implaturilor. Literatura de specialitate a identificat 34 de cazuri unice de ALCL la femeile care au apelat atât la implanturi saline, cât și la implanturi cu silicon.

Majoritatea cazurilor analizate de FDA au fost diagnosticate atunci când pacientele au apelat la tratament medical pentru o serie de simptome asociate implanturilor, precum dureri, umflături sau asimetrii apărute după ce locul inciziei se vindecase complet. Simptomele s-au datorat acumulării lichidelor sau întăririi zonei din jurul implantului. În majoritatea cazurilor, celulele canceroase au fost descoperite în lichidul de efuziune sau capsula fibroasă din jurul implantului. La cele 34 de cazuri depistate, perioada medie dintre plasarea implantului mamar și diagnosticul cu ALCL a fost de opt ani, durata variind de la 1 an la 23 de ani.

Administrația Alimentelor și Medicamentelor din SUA spune că nu este încă posibilă o asociere cauzală între implanturile mamare și ALCL, mai ales că această formă de cancer este foarte rară, chiar și la pacientele care au apelat la implanturi. Cu toate acestea, scrie FDA într-un comunicat de presă, „în ciuda numărului mic de cazuri raportate, anumiți factori sugerează că incidența ALCL la pacienți cu implanturi mamare ar putea să nu fie o coincidență. Dacă apariția ALCL la femeile cu implanturi mamare ar fi întâmplătoare, ne-am aștepta să identificăm [boala]cu o frecvență asemănătoare în toate regiunile sânului. În schimb, ALCL este localizat de regulă în porțiunea din jurul implantului mamar”.

Potrivit Institutului Național de Cancer, în SUA, limfomul anaplastic cu celule mari, care poată apărea în diferite regiuni ale corpului, este diagnosticat la 1 din 500.000 de femei. La cele fără implanturi mamare, ALCL este localizat în țesutul mamar în circa 3 cazuri din 100 de milioane. La nivel global, FDA a depistat 60 de cazuri de ALCL la femeile cu implanturi, însă acest număr este imposibil de verificat, pentru că unele rapoarte pot fi duplicate. În jur de 5 pînă la 10 milioane de femei din întreaga lume au implanturi mamare.

Administrația americană nu le recomandă pacientelor șă-și scoată implanturile, ci îi îndeamnă pe medici și pe femeile care apelează la implanturi să efectueze controale periodice și să fie atenți la orice schimbare produsă în regiunea din jurul implanturilor.

Foto: EPA

Citiți și:

Zgomotul din trafic creşte riscul de accident cerebral

Boala vacii nebune este aproape extinctă la nivel global

Agenția pentru Protecția Mediului din SUA: Valoarea vieții unui american este de 7,9 milioane de dolari

Tumorile infecțioase canine. Noi rezultate genetice

De ce Danemarca este capitala mondială a cancerului?

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger