ImperatorTravel: Haideţi să stabilim împreună care sunt cele 7 minuni ale României!

7

Din Antichitate, oamenii au fost obsedaţi de construirea de clădiri monumentale, de clădiri spectaculoase, de clădiri prin care ctitorii să intre în nemurire. Ideea de “7 minuni” a apărut cândva chiar înainte de Hristos. Iniţial, se vorbea de cele “şapte locuri care merită să fie vizitate” – era vorba de epigramistul Antipater din Sidon, care, în anul 140 î. Hr., a numit şapte monumente, dar cu intenţia de a le compara cu templul lui Artemis din Efes. Deşi se pare că şi Herodot a scris despre minunile lumii, ce este cert este că până în zilele noastre a supravieţuit o listă cu 7 minuni ale lumii antice dintre care, din păcate, doar piramidele de pe platoul din Gizeh, Egipt, au supravieţuit.

 

 

de ImperatorTravel

 

Acum câţiva ani, un ONG elveţian a lansat un concurs global pentru a stabili cele “7 minuni ale lumii moderne”. În urma voturilor succesive (reprezentanţii ONG-ului susţin că s-au primit peste 100 de milioane de voturi), a apărut o listă (evident că disputată) a celor 7 minuni noi: Coliseumul din Roma  (mă rog, nu e foarte nou), situl maya de la Chichen Itza (Mexic), statuia lui Isus din Rio, Marele Zid Chinezesc, Macchu Picchu, citadela nabateeană de la Petra (Iordania) şi Taj Mahal (Agra, India). Subsemnatul a vizitat 6 din acestea (l-am scăpat doar pe Isus din Rio) şi în mare parte sunt de acord cu ce a ieşit, dar parcă Angkor Wat-ul cambodgian este net superior Coliseumului sau statuii lui Isus de pe muntele Corcobado.

Din câte ştiu, nimeni nu s-a gândit să facă un clasament pe baza unui vot al minunilor din România. Şi, Slavă Domnului, avem şi noi clădiri cu care să ne mândrim. La un moment dat, parcă Evenimentul Zilei a făcut un sondaj privind un posibil clasament al celor 7 minuni naturale ale României, dar nu ştiu să fi avut loc vreun sondaj/votare pentru un posibil clasament al celor 7 minuni arhitectonice ale României.

De aceea, începând de astăzi, vă invit la un sondaj prin care să stabilim care sunt cele 7 minuni ale României. M-am gândit ca sondajul să fie în 2 etape – în prima etapă, vă rog să nominalizaţi acele clădiri sau zone arhitectonice relativ compacte care merită să intre în cursă. Apoi, după 3 săptămâni de nominalizări, voi selecţiona 15 cele mai nominalizate locuri. Acestea vor fi votate pe o pagină special creată în cadrul blogului. Aştept nominalizările voastre aici, la comentarii, pe pagina de Facebook a Imperator Travel Blog sau pe pagina de Google + . V-aş ruga să nu nominalizaţi mai mult de 10 locuri. Ştiu, există pagina cu “273 de locuri pe care trebuie să le vezi înainte de a pleca din România” , deci fiecare ar putea nominaliza 273 de locuri, dar vă rog să vă limitaţi la 10.

În plus, v-aş ruga, dacă se poate, să popularizaţi acest sondaj – fie că daţi share pe facebook sau pe google +, pentru a invita cât mai mulţi prieteni să participe. Vă mulţumesc!

Ce puteţi propune? Eu zic – fie monumente de la castelul Peleş, la Palatul Parlamentului, de la Biserica Trei Ierarhi, la statuia lui Decebal de la Cazane. Zone relativ compacte arhitectonic cum ar fi Sarmizegetusa Regia, oraşul antic Histria, satul Biertan sau Enisala. De asemenea, se acceptă propuneri de monumente care actualmente se află în afara graniţelor actuale ale României, dar care au un rol important în istoria noastră – de la palatul de la Balcic, la cetatea Hotinului, de la mănăstirea Căpriana, la Mitropolia Bucovinei din Cernăuţi.

Toate propunerile de mai sus sunt pur orientative. Şi, pentru că mi se pare normal să nominalizez ceva, iată nominalizările mele:

 

 1. Castelul Peleş, Sinaia
 2. Sarmizegetusa Regia
 3. Castelul de la Hunedoara
 4. Palatul reginei Maria din Balcic
 5. Turnul cu ceas de la Sighişoara
 6. Mitropolia Bucovinei de la Cernăuţi
 7. Palatul de la Mogoşoaia
 8. Mănăstirea Voroneţ
 9. Catedrala de la Curtea de Argeş
 10. Mănăstirea Suceviţa

 

Vă mulţumesc pentru cele câteva minute pe care le veţi petrece pentru a nominaliza şi vă mulţumesc de asemenea şi pentru promovarea acestei idei, care sper să aducă în atenţia tuturor cât de frumoasă este România.

Iar la final, vă invit sa urmăriţi un filmuleţ care sper să vă inspire :) .

 

 

Această iniţiativă aparţine blogului ImperatorTravel, pe care sunteţi invitaţi să înscrieţi nominalizările. Citiţi şi LATER EDIT-ul.


7 comentarii

 1. 1. Sarmizegetusa Regia 2. Palatul Reginei Maria din Balcic 3. Mănăstirea Voroneţ
  4. Castrul Drobeta 5. Mănăstirea Voroneţ 6. Turnul cu ceas de la Sighişoara 6. Cetatea Histria 7. Mitropolia Bucovinei de la Cernăuţi 8. Catedrala Ortodoxa din Timisoara 9. Palatul de la Mogoşoaia 10. Soaseaua Drobeta Turnu Severin – Orsova (E70)si drumul judetean Orsova Svinita.

  Nu am inteles unde sa votez – nu m-am descurcat! Help!

 2. Pingback: Cele 7 minuni ale Romaniei | Faza votarii !

 3. Pingback: Cele 7 minuni ale României – faza votării | TOTB.ro - Think Outside the Box

 4. Pingback: Cele 7 minuni ale României – la final | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger