Împărtășirea cunoașterii științifice te bagă la pușcărie

0

În 2011, universitățile au înregistrat peste 12 000 de patente de invenții și au cîștigat 1, 8 miliarde de dolari din comercializarea proprietății intelectuale. Evident, această proprietate intelectuală e derivată din eforturile altora, a sutelor de ani de muncă științifică dar și dacă ai vrea să o pui la liber, în folosul umanității, legea te împiedică.


Primul impuls al cuiva care descoperă un leac pentru cancer ar fi să-l împărtășească tuturor. Numai că The Economic Espionage Act din 1995 te poate pedepsi cu 15 ani de închisoare pentru scurgerea informațiilor către guverne sau instituții străine.

Patentele sînt făcute pentru a ține departe de oameni invenții importante de dragul banilor, spune Rosalyn Yalow, cîștigătoare a premiului Nobel în 1977 pentru descoperirea unei tehnologii care a revoluționat medicina, RIA, tehnologia prin care se detectează contaminanții și anticorpii din sînge utili în lupta împotriva hepatitelor, cancerului și altor boli. Oricine a donat vreodată sînge, a fost testat înainte cu RIA.

Dacă această descoperire ar fi fost patentată, mult mai mulți pacienți ar fi murit pînă acum. Întrebată dacă regretă faptul că nu și-a patentat niciodată munca, Yallow a spus că n-avea atunci timp de astfel de prostii.

Dacă descoperirea s-ar fi făcut astăzi, Yallow n-ar fi avut nici o șansă să o dea mai departe. Conform legislației din 1980, cercetătorii academici sînt obligați să raporteze superiorilor orice descoperire cu potențial comercial.

Avocații Universității din California au cerut Curții Supreme să ia partea gigantului agricol Monsanto în lupta cu fermierii cînd aceștia au cerut să planteze semințele modificate genetic fără să plătească licențele. Dacă Monsanto n-ar fi cîștigat, această tehnologie ar fi devenit ieftină și abundentă iar cercetătorii ar fi putut să o studieze în profunzime fără opreliști – un scenariu de coșmar.

Cercetările sînt finanțate din bani publici – numai că aceștia sînt administrați de instituții precum Department of Defense. de exemplu, noul program de cercetări neuro BRAIN, în valoare de 100 de milioane de dolari, e administrat de militari, nu de Departamentul de Sănătate. Instituțiile militare sînt preocupate, la acest proiect, în special de posibilitatea de a rezolva problemele psihice post-traumatice ale soldaților prin ștergerea amintirilor neplăcute. Din cele 140 de miliarde alocați cercetării științifice în SUA, mai mult de jumătate se duc la militari. Aceștia hotărăsc prioritățile științifice ale momentului. Cercetătorii de la Universitatea din Arizona au primit recent 1, 5 milioane să transforme studiile de imagistică, folosite în detectarea cancerului la sîn, în studii pentru detectarea explozivilor în zonele de conflict.

SURSA: Al Jazeera


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger