Împădurirea ajută lupta împotriva încălzirii globale, dar în mică măsură

0

Un studiu recent arată că planurile de convertire a zonelor de terenuri marginale și a celor destinate recoltelor în păduri nu vor ajuta prea tare lupta cu emisiile de seră. Rezultatele cercetării nu descurajează procesul de împădurire, ci arată doar că este nevoie de mult mai mult pentru a câștiga bătălia cu gazele din atmosferă.

 

Studiul a fost realizat de doi cercetători de la Universitatea Victoria din British Columbia și, respectiv, Universitatea St. Francis Xavier din Nova Scotia. Cei doi au modelat cinci scenarii diferite bazate pe acțiuni de împădurire, pe durata a 50 de ani, adică până în anul 2060. Cercetătorii au folosit un program canadian de simulare (CanESM1), care a arătat impactul asupra uscatului, asupra mării și aerului pentru situația creșterii temperaturii suprafeței Pământului cu 3 grade (perioada de comparație fiind intervalul 1850 – 2100). Rezultatele au fost că și dacă toate terenurile din lume utilizate acum pentru recole ar fi împădurite, acest lucru ar reduce încălzirea globală cu numai 0,45 grade până în anul 2100, arată studiul publicat de Nature Geoscience.

Indiferent de scenariu, însă, cercetătorii spun că oricum varianta împăduririi totale este nerealistă, pentru că recoltele sunt necesare hrănirii populației, aflată în creștere. Procesul de împădurire, însă, este susținut și recomandat pentru alte beneficii, asupra ecosistemului și asupra economiei. Chiar dacă nu este un răspuns la problema încălzirii globale, mai ales la ritmul prezent de emitere a gazelor de seră, susțin autorii studiului, împădurirea trebuie să urmeze un plan și categoric ajută planetei. Planul de împădurire în masă este încurajat de protocolul ONU de la Kyoto, în baza teoriei conform căreia pădurile absorb masiv dioxid de carbon din aer, prin fotosinteză. Însă ecologiștii și cercetătorii din domeniu susțin că maturizarea pădurilor se face în timp îndelungat, iar ele oricum absorb și căldură solară mai multă din cauza culorii întunecate, astfel că, spun ei, trebuie căutate alte soluții, mai directe și mai eficiente.

Sursa: AFP (France Press)

Foto: IAIR

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger