Impactul uman asupra raurilor lumii ameninta 5 miliarde de oameni

6

Raurile din intreaga lume sunt atat de afectate de activitatea umana, incat ameninta siguranta a 80% din populatia lumii si supravietuirea a mii de specii acvatice, arata cel mai recent studiu realizat de institutii de-a lungul globului, primul care a analizat simultan toate tipurile de interventie umana asupra surselor de apa dulce – de la diguri si rezervoare de colectare, la irigatii si poluare. Noua cercetare ilustreaza o imagine devastatoare a unei lumi in care raurile se afla in declin.

In timp ce tarile in curs de dezvoltare se confrunta cu amenintari privind siguranta apei si biodiversitatea, mai ales in Africa si in Asia centrala, autorii studiului s-au aratat surprinsi de pericolul in care se afla flora si fauna din tarile bogate, scrie The Guardian. „Ce ne-a lasat cu gura cascata a fost ca unele dintre cele mai ridicate niveluri de amenintare din lume sunt inregistrate in SUA si in Europa”, spune cercetatorul Peter McIntyre, unul dintre autorii principali ai cercetarii, care a inceput proiectul pe vremea cand era la Universitatea din Michigan. „Americanii tind sa creada ca problemele privind poluarea apei sunt tinute bine sub control, desi inca ne confruntam cu provocari enorme”.

Un alt autor principal, Charles Vörösmarty, de la City University din New York, expert in apele globale, spune ca impactul asupra florei si faunei din tarile dezvoltate este rezultatul interventiei umane asupra raurilor. „Cu toata protectia aigurata de UE, a fost surprinzator sa vedem ca [Uniunea Europeana] este un focar al pierderilor in materie de biodiversitate. De o buna bucata de timp, europenii si-au modificat peisajele naturale, ceea ce include indepartarea a 90% din terenurile mlastinoase si vaile inundabile, componente vitale ale ecosistemelor raurilor”.

Echipa din spatele raportului, publicat in revista Nature, a examinat seturi de date pentru a intocmi o harta cu modul in care 23 de tipuri de influenta umana asupra resurselor de apa dulce ale lumii – precum inaltarea de diguri, introducerea de pesti non-indigeni sau poluarea – afecteaza siguranta apei si biodiversitatea. Studiile anterioare s-au axat in mare parte pe un singur tip de influenta in parte. Concluziile arata ca pana si cele mai mari rauri ale lumii, Yangtze, Nilul si Gangele, sunt grav amenintate in aceasta privinta.

In ciuda dimensiunii lor, peste 30 din cele mai mari 47 de rauri ale lumii se confrunta cu amenintari cel putin moderate asupra sigurantei apei, din cauza poluarii sau a irigatiilor. Chiar si Amazonul, considerat un ecosistem relativ virgin, este presarat cu amprente umane. „Desi Amazonul are o stare generala buna”, spune Charles Vörösmarty, „in regiunile din amonte, cum este Peru, exista multe zone intens populate cu oameni care injecteaza amenintari in sistemul sau. Aceste amenintari se raspandesc si in aval, pe suprafatele impadurite indepartate ale raului”.

La nivel global, intre 10.000 si 20.000 de specii acvatice se afla in pericol sau se confrunta cu extinctia din cauza degradarii raurilor ca urmare a activitatilor umane, arata raportul. Cel mai putin afectate rauri sunt cele aflate departe de zonele populate si includ regiuni ale tropicelor, Siberia si suprafete polare. „Cheltuim trilioane de dolari americani pentru a rezolva o problema creata de noi in primul rand”, mai spune Vörösmarty, care indeamna: „Este mult mai ieftim sa tratam cauzele problemei decat simptomele, mai precis ceea ce facem astazi in lumea dezvoltata”.

Foto: Reuters

Cititi si:

O cincime din plantele lumii sunt amenintate cu extinctia

800 de milioane de oameni sunt amenintati de topirea ghetarilor arctici

Tags:



6 comentarii

  1. Nu stiu, dar cineva care are habar pe ce lume traieste nu poate citi un articol cu un asemenea titlu. Adica daca nu facem ceva 80% dintre contamporanii nostrii vor muri? nu cred, cu cat cifra e mai mare cu atat in loc sa ma sochez ma tare cred ca e nesimtire sau cel putin rea intentie, cineva vrea sa castige niste bani si nu stie cum. Poate in loc de cifre fantasmagorice cineva poate sa descrie mai in detaliu fanomenul si sa extrapoleze cu simtul masurii in asa fel incat sa fie credibil.

  2. domnu’ A, o intrebare: cand ai baut ultima oara apa dintr-un rau? nu dintr-un izvor sau parau, ci dintr-un rau.
    ar trebui sa fii constient ca orice sursa de apa, devine nepotabila dupa ce a trecut de prima asezare omeneasca (caban, sat, etc.). dupa aceasta pe masura ce coboara, apa nu ca devine nepotabila, dar nici macar nu mai poate sustine ecosistemele adiacente.
    mai rau, este ca acum si sursele de apa de mare adancime tind sa aiba probleme.
    despre asta e vorba.

    • da domnul, de aia aproape 7 miliarde de oameni beau 2l de apa pe zi si inca 1 miliard se dauga la fiecare 10 ani, fiindca toate raurile din lume au apa nepotabila. Eu nu spun ca nu exista nici o problema, doar ca daca faci din tantar armasar, omul vine la tine cu biciul si e greu sa rezolvi problema tantarilor cu biciul, mai bine i-ai cere o paleta de tantari sau insecticid… nu stiu daca ma intelegi. In fond pe nici un cititor de aici nu il intereseaza problema cu adevarat ci doar starea de euforie pe care i-o da articolul.

  3. buna,
    adevarul e ca si pentru mine mi sa parut destul de ciudat titlul, dar citind articolul e clar ca “amenintarea” nu inseamna ca vor muri 5 mld de oameni, ci fatul ca raurile din pacate au devenit canale de ape uzate menajere éi nu numai, fapt care poate duce la boli serioase … si nu numai, desigur.

  4. Daca din fabrica respectiva ies conducte in apa raului, de ce mira pe toata lumea ca se deverseaza acolo diverse deseuri? Vrei sa protejezi raul? Simplu: tai toate conductele spre el. Apele uzate si deseurile ar trebui colectate in bazine speciale si ar trebui sa existe firme speciale care sa curate mizeria.

    …insa e mai ieftin sa arunci direct inrau si sa nu te intereseze consecintele asupra altora!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger