Imigranții români, ”înnegriți” de tabloide

0

Un nou studiu publicat de Universitatea din Bristol arată cum imigranții est-europeni din Marea Britanie au devenit obiectul rasismului atât prin politicile oficiale, cât și prin retorica tabloidelor. ”Românii au fost în mod simbolic deposedați de pielea lor albă și li s-a refuzat recunoașterea ca cetățeni europeni, cu drepturi depline,” arată cercetarea condusă de profesorul Jon Fox.

 

 

Facultatea de Sociologie, Politică și Studii Internațională, analizează în studiul elaborat într-un an și jumătate chestiunile rasiste privitoare la imigranții români și maghiari din Marea Britanie. Una dintre concluziile cercetării este că, păcate, culoarea albă a pielii nu mai este o garanție împotriva reacțiilor rasiste: aceste noi generații din imigranți sunt supuși unor forme de discriminare variate, precum și stigmatizării rasiale. ”Maghiarii care, asemenea polonezilor, nu sunt vizați de controlul imigranților, au beneficiat de politici care, deși au fost motivate de considerente economice, au fost bazate pe preferințe rasiale. Românii, dimpotrivă, au fost supuși unui control foarte strict, nu pentru că nu s-au potrivit profilului, ci pentru că numărul lor ridicat a constituit argumentul decisiv pentru reducerea numărului de imigranți acceptați, ținând cont atât de aspectul economic, cât și de cel rasial. Și, deși controlul imigrației pentru români nu a fost motival de apartenența la o rasă, acesta a avut efecte rasiste. Românii au fost în mod simbolic deposedați de pielea lor albă și li s-a refuzat recunoașterea ca cetățeni europeni cu drepturi depline,” explică Fox în studiul pe care l-a coordonat.

Potrivit cercetării, stigmatizarea românilor de către tabloidele britanice are rădăcini adânc înfipte în istoria noastră recentă: de la imaginea deformată despre copiii seropozitivi din perioada care a urma revoluției și cererile de azil politic ”frauduloase”, până la imagile despre România ca țară benefică cerșetoriei, prostituției sau furturilor. ”Analiza noastră scoate la iveală felul în care politica imigranților și media tabloidale au constribuit la crearea unei imagini alb-negru despre imigranții maghiari și români. Pe imigranții maghiari, politica britanică i-a albit; pe cei români, i-au înnegrit tabloidele,” spune autorul studiului ”Rasializarea noilor imigranți europeni în Marea Britanie.”

 

 

Sursa: PhysOrg

Foto: Flickr / malias


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger