Imigranţii japonezii ajută Brazilia să combată obezitatea

0

La fel ca în India sau China, structura socio-economică a Braziliei s-a modificat drastic în ultimii 10 ani şi, odată cu ea, şi obiceiurile culinare, obezitatea devenind o marcă a clasei de mijloc în creştere din statul sud-american, scrie The Daily Beast.

 

 

Supraponderabilitatea a devenit atât de răspândită, încât unele locuri din stadionele construite pentru Cupa Mondială au fost proiectate special pentru microbiştii cu surplus de greutate. Niponul Tsuyoshi Murakami, unul dintre cei mai cunoscuţi bucătari ai Braziliei, crede însă că un colac de salvare în combaterea obezităţii îl reprezintă impresionanta comunitate de imigranţi japonezi din statul sud-american.

Un studiu recent a arătat că Brazilia va deveni al doilea cel mai supraponderal stat din lume până în 2022, după Statele Unite. În acest context, Ministerul Dezvoltării Sociale, înfiinţat iniţial pentru a combate foametea la nivel naţional, a lansat anul acesta Ghidul Brazilian al Nutriţiei, care conţine 10 reguli menite să îndrume populaţia spre mâncatul sănătos. Fără a fi încărcat cu măsurători de calorii, carbohidraţi sau grăsimi nesaturate, ghidul se concentrează mai mult pe elementul social din jurul gătitului şi al mâncatului: cinci din cele 10 reguli militează pentru consumul de produse proaspete, neprocesate.

1. Preparaţi mesele folosind produse de bază proaspete.

2. Folosiţi cu moderaţie uleiuri, grăsimi, zahăr şi sare.

3. Limitaţi-vă consumul la mâncăruri şi băuturi gata preparate.

4. Mâncaţi la orele obişnuite pentru fiecare masă a zilei şi concentraţi-vă mai mult pe mâncare decât pe realizarea mai multor sarcini simultan. Găsiţi-vă un loc confortabil în care să mâncaţi. Evitaţi bufetele suedeze şi mediile zgomotoase, stresante.

5. Mâncaţi împreună cu alţi oameni ori de câte ori este posibil.

6. Cumpăraţi mâncare din magazine care oferă o varietate mare de produse proaspete. Evitaţi-le pe cele care vând în mare parte produse gata preparate.

7. Dezvoltaţi-vă, practicaţi, împărtăşiţi şi bucuraţi-vă de aptitudinile dumneavoastră în prepararea mâncării  şi a gătitului.

8. Decideţi la nivel de familie împărţirea responsabilităţilor în ceea ce priveşte gătitul şi dedicaţi-vă timp suficient pentru mese sănătoase.

9. Când mâncaţi în oraş, orientaţi-vă spre restaurantele care servesc mâncăruri proaspăt gătite. Evitaţi lanţurile de fast-food.

10. Fiţi critici la adresa publicităţii din industria alimentară.

Brazilia găzduieşte 1,5 milioane de imigranţi japonezi, adică cea mai numeroasă populaţie de niponi din afara Japoniei, concentraţi în statele São Paulo şi Paraná. Aceştia au ajuns în statul sud-american după ce, la începutul secolului XX, li s-au refuzat vizele pentru ţări ca SUA sau Australia. Tsuyoshi Murakami, născut în Japonia la sfârşitul anilor ’60 şi ajuns în Rio de Janeiro la vârsta de trei ani, locuieşte acum în cartierul Liberdade din São Paulo, care găzduieşte un număr foarte mare de japonezi, şi a observat, de-a lungul vremii, creşterea în popularitate a bucătăriei din ţara sa natală în statul sud-american. Felurile de mâncare japoneze s-au impregnat în bucătăria naţională braziliană. În Brazilia, fast-food înseamnă pentru mulţi tineri pacheţelele mari de sushi (temaki) în loc de hamburgeri şi cartofi prăjiţi. Predominaţa produselor alimentare japoneze de-a lungul claselor sociale braziliene, crede Murakami, este arma de bază în lupta cu regimul alimentar modern care aduce kilograme în plus.

“De fiecare dată când îmi schimb meniul, el devine tot mai tradiţional pentru că mă gândesc tot timpul la sănătatea ta,” spune el. Accentul pe prospeţime şi simplitate înaintat de guvernul brazilian este în ton cu etosul său culinar, bucătarul nipon încercând să se alinieze la criza alimentară a Braziliei. Murakami este un susţinător înflăcărat al bucătăriei kappo (foto sus), prin care clienţii sunt aşezaţi la tejghea în faţa bucătarului şi serviţi cu mâncare imediat după ce este preparată sub ochii lor. Acest aranajament este în ton cu latura socială a mâncării şi prospeţimea propovăduite de ghidul nutriţiei din Brazilia. “Sunt căsătorit cu soţia mea de 20 de ani şi chiar şi azi insist să facem dragoste cu lumina aprinsă,” spune el pentru The Daily Beast. “Am aceeaşi filosofie în ceea ce priveşte mâncarea. Există sinceritate în ce gătesc eu şi vreau ca musafirii mei să fie martori la natura simplă şi vulnerabilă a procesului de gătit.”

 

Puteţi accesa şi:

Dietele de slăbit ale celebrităţilor, transformate în “tablouri”

FOTO Diete de olimpici: Ce mănâncă sportivii care doboară recorduri

Diete ciudate şi otrăvuri de zi cu zi

Cinci experimente alimentare care ne pun pe gânduri


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger