Oamenii au tendinţa de a mânca mai mult atunci când sunt neatenţi, distraşi, dar acest fenomen ar putea fi evitat dacă îmbucăturile de mâncare ar fi mai mici, sugerează un recent studiu realizat în Olanda pe 53 de persoane sănătoase, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani.
Participanţilor la studiu li s-a cerut să mănânce supă în timp ce se uitau la un film de animaţie. Cerinţele au fost să ia atât înghiţituri prestabilite ca măsură (în anumite zile), cât şi după bunul lor plac (în alte zile). Rezultatele au arătat că oamenii au mâncat mai multă supă atunci când erau atenţi la film şi nu la mâncare, respectiv au mâncat mai puţin dacă au fost instruiţi să fie atenţi la aroma supei şi nu la altceva. Totodată, consumul de supă a fost cu 30% mai scăzut atunci când oamenii au luat înghiţituri mici, comparativ cu mâncarea supei cu înghiţituri mari sau la liber – iar acest lucru a fost independent de existenţa filmului, ca distragere a atenţiei.
Concluzia cercetătorilor olandezi este că a regândi mâncarea în aşa fel încât să necesite înghiţituri sau îmbucături mai mici ar fi o soluţie pentru prevenţia îndopării, o soluţie împotriva mâncatului în exces şi, desigur, o soluţie în lupta împotriva obezităţii. Numărul de înghiţituri din timpul mesei poate juca un rol important în ceea ce priveşte saţietatea, mai scriu cercetătorii în studiul lor, publicat pe 23 ianuarie de revista PLOS ONE. Tot mai mulţi nutriţionişti atrag atenţia asupra faptului că, cu cât mâncăm mai grăbiţi şi cu îmbucături mai mari, din dorinţa de a termina mai repede, cu atât riscăm să mâncăm mai mult, să nu mestecăm hrana cum trebuie şi să ne creăm singuri tot felul de probleme de sănătate din simplul motiv că nu acordăm mesei timpul, tihna şi atenţia necesare.
Sursa şi foto: Live Science