Îmblânzitorii de șerpi, rugați să folosească animale de plastic

0

După primate, delfini, pinguini sau câini, vine rândul șerpilor să-și vadă drepturile apărate de oameni. Orhanizația internațională PETA îi somează pe îmblânzitorii de șerpi ce vor participa în curând la cel mai mare festival tradițional din India, dedicat zeului-șarpe, să nu mai folosească în ritualurile și demonstrațiile lor animale adevărate, ci replici inanimate din plastic sau cauciuc.

 

Filiala indiană a PETA (People for Ethical Teatement of Animals) a dat publicității o declarație prin care arată că șerpii folosiți la sărbătoarea anuală Naag Panchami (30-31 august) sunt tratați necorespunzător: sunt capturați în traiste sufocante, sunt ținuți în cutii neîncăpătoare, înfometați și forțați să bea lapte. De asemenea, există multe cazuri în care acestora li se smulg colții sau li se cos gurile. Tocmai de aceea, organizația pentru protecția drepturilor animalelor apelează la înțelegerea îmblânzitorilor de șerpi care se întâlnesc în fiecare an pentru a-l sărbători cum cere tradiția milenară pe unul dintre zeii hinduși.

”PETA India le atrage atenția îmblânzitorilor că ar fi cazul să excludă, pentru numele lui Dumnezeu, acest practici abuzive revoltătoare,” a spus Chani Singh, coordonatorul indian al campaniei, sancționat imediat de o altă organizație, Bedia Federation, reprezentantă a comunității nomade din care fac parte acești îmblânzitori de șerpi. ”Cum poate PETA să ne acuze că torturăm și abuzăm șerpii? Noi adorăm șerpii, ne închinăm lor, astfel încât nu am putea niciodată să-i vedem suferinzi sau morți,” a răspuns Raktim Das, de la Bedia Federation. Comunitatea tradițională a îmblânzitorilor de șerpi numără peste 800.000 de persoane ”care trăiesc în sărăcie” și care consideră că politicile de protecție ale drepturilor animalelor desconsideră în primul rând drepturile omului.

Deși practicile legate de îmblânzirea șerpilor au fost reglementate prin noile norme de protecție a animalelor adoptate în 2002, festivalul Naag Panchami continuă să ducă mai departe tradiția, fiind una dintre destinațiile preferate de turiști. Printre  cei care pot fi văzuți închinându-se diferitelor reprezentări de șerpi, de la tablouri, la statuete, mai pot fi găsiți câțiva îmblânzitori de șerpi, care riscă însă să fie arestați pentru nerespectarea drepturilor acestor creaturi.

 

Sursa: AFP

Foto: 1961worldtrip.wordpress.com

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger