Imagini inedite cu o caracatiţă uriaşă, filmată în adâncurile oceanului

0

Monstrul Kraken din poveşti şi filme cu piraţi nu este tocmai o fantezie: o echipă de oameni de ştiinţă japonezi a filmat primele imagini din lume cu o caracatiţă uriaşă, călătorind, în căutarea ei, până în adâncurile întunecate ale oceanului.

 

caracatita

 

Filmarea arată o creatură argintie, lungă de trei metri, care despică întunericul apelor la un kilometru adâncime faţă de suprafaţa oceanului. Imaginile au fost surprinse în luna iulie a anului trecut, în apropierea insulelor Ogasawara, aflate la aproximativ o mie de kilometri distanţă (la sud) de Tokyo. Deşi prezentată ca un monstru marin, caracatiţa este, totuşi, mică, în termeni de „caracatiţe gigant”, cea mai mare creatură de acest fel capturată fiind de aproape 18 metri lungime. Dar faptul că a fost filmată în secret în habitatul său natural reprezintă un pas important pentru înţelegerea ei, susţin cercetătorii care au realizat filmul. „Mulţi au încercat să prindă o imagine a unei caracatiţe uriaşe vii, în habitatul său natural, dar toţi au eşuat. Acestea sunt primele imagini înregistrate vreodată cu o caracatiţă vie, reală şi da, uriaşă”, a spus Tsunemi Kubodera, liderul echipei de oameni de ştiinţă şi zoolog în cadrul National Museum of Nature and Science din Japonia.

Cheia succesului filmării a fost un mic submersibil, care avea lumini invizibile atât ochiului uman, cât şi celor ai caracatiţelor. Astfel, echipa a putut să se scufunde în linişte la adâncimea de 630 de metri şi să dea drumul în apă unei momeli (o altă carcatiţă, de un metru lungime), cu care să atragă cefalopodul uriaş. În total, au coborât de 100 de ori până să obţină  imaginile dorite. „Dacă te duci în habitatul lor cu lumini şi zgomote puternice, nu vei obţine nimic. Aşa că am stat întuneric total, ajutându-ne de infraroşii şi aşteptând ca uriaşa caracatiţă să se apropie. Atunci am început să o filmăm şi am urmărit-o până la peste 900 de metri adâncime în ocean. Am văzut multe caracatiţe uriaşe până acum, dar toate erau târâte afară din ocean. Acum a fost pentru prima dată când am văzut, cu ochii mei, o caracatiţă uriaşă înotând. A fost uimitor, este o creatură superbă”, a conchis Kubodera. Puţine lucruri se cunosc despre această caracatiţă, despre care se spune că a inspirat poveştile cu miticul kraken, un montru marin ce scufunda vase în Norvegia secolului al XVIII-lea. „O caracatiţă uriaşă duce, de regulă, o viaţă solitară, înotând în adânc, singură, nu trăieşte în grup. Mi s-a părut mai degrabă singuratică decât ameninţătoare”, a descris zoologul. Studiul echipei sale va dezlega şi alte mistere despre viaţa caracatiţelor gigant din adâncurile oceanelor.

 

Sursa şi foto: Reuters


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger