Programele de conservare din Bolivia dau rezultate: o nouă confirmare – familia de jaguari

0

 

Kaaiyana este numele primit de femela jaguar din partea oamenilor de ştiinţă care o supraveghează de câţiva ani. Habitatul ei este parcul naţional Kaa Iya din Bolivia, o zonă protejată datorită eforturilor Wildlife Conservation Society (WCS) şi ale autorităţilor boliviene. Recent, Kaaiyana a fost fotografiată alături de doi pui, fapt care confirmă succesul programelor de conservare, menite să sprijine înmulţirea şi siguranţa animalelor din regiune.

 

„Naturaleţea comportamentului ei este urmare a lipsei pericolelor din zonă, adică lipsa vânătorilor, iar faptul că este mamă arată că are resurse de hrană suficiente pentru a se hrăni pe ea şi puii săi”, explică John Polisar, coordonator WCS pentru programul de conservare a jaguarilor. Parcul naţional în care vieţuieşte familia Kaaiyanei este cea mai bine protejată zonă împădurită din Bolivia şi se întinde pe aproape 35.000 de kilometri pătraţi. Înfiinţarea acestui parc a avut loc în 1995 şi evenimentul a reprezentat o premieră: a fost pentru prima dată când o zonă protejată a fost creată la iniţiativa unei populaţii indigene, Guaraní-Isoceño.

Studiile WCS arată că în regiunea sudul Boliviei – nordul Paraguay ar vieţui aproximativ 1.000 de jaguari – cele mai mari feline din America de Sud, clasate în lista roşie a IUCN drept „aproape ameninţate cu dispariţia”. Despăduririle intense, care au dus la pierderea habitatului, la dispariţia hranei, dar şi braconajul şi conflictul permanent cu oamenii sunt principalele cauze ale declinului populaţiei de jaguari. Cu atât mai important este, aşadar, că programul de conservare a funcţionat şi, iată, Kaaiyana este un exemplu în acest sens. Supravegherile WCS au surprins-o prima dată în 2005, singură, apoi în 2006, cu un pui, iar acum este mamă pentru doi mici jaguari.

 

Sursa: Our Amazing Planet / Mongabay News

Foto: Daniel Alarcon / WCS


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger