Imaginându-ţi că mănânci îţi potoleşti pofta

0

Dacă îţi zboară gândul la bomboane, e foarte probabil să cedezi tentaţiei, dar dacă îţi imaginezi în detaliu cum le mănânci, s-ar putea să le doreşti mai puţin, arată o cercetare publicată în Science și citată de LA Times.

Obsesia pentru un anumit aliment, într-un anume mod, pare să potolească pofta. Studiul demonstrează că doar gândindu-te la o mâncare, fără să o vezi, atingi, miroşi sau guşti, poţi să-ţi calmezi foamea datorită unui proces de numit “acomodare”.

În cadrul unui experiment, cercetătorii le-au cerut voluntarilor să-şi dedice un minut şi jumătate imaginându-și cum mestecă şi înghit 30 de bomboane M&M. Apoi, când li s-a adus un castron cu astfel de bomboane, voluntarii au mâncat aproximativ jumătate din bomboanele pe care le-au consumat voluntarii care şi-au imaginat că mănâncă doar trei bomboane M&M sau deloc.

Rezultatele contrazic regula potrivit căreia dacă te gândeşti la o mâncare te face să mănânci mai mult, susţine autorul studiului, Carey Morewedge, profesor la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh.

“O modalitate mai bună de potolire a poftelor este să ne imaginăm că ni le potolim”, a spus aceasta. Cercetătoarea spune că mâncarea imaginară funcţionează pentru că determină acomodarea, un fenomen psihologic care explică de ce ne obişnuim cu lucruri care ne enervează la început – motorul avionului sau luminile slabe dintr-un restaurant.

Studiul mai arată că oamenii ar trebui să mănânce într-un loc liniştit, nu în faţa televizorului sau la o cafenea la stradă întrucât stimulii din afară pot deregla acomodarea.

Morewedge şi colegii săi au efectuat cinci experimente. În primul, subiecţii au fost rugaţi să-şi imagineze că fac 33 de acţiuni repetitive – fie că introduc fise într-o maşină de spălat sau că mănâncă bomboane M&M.

Folosind imagini computerizate ale fiselor şi bomboanelor pentru a-i ghida în timpul exerciţiului, persoanele dintr-un grup au vizualizat că introduc fise de 33 de ori, cele din al doilea grup şi-au imaginat că introduc fise de 30 de ori şi mănâncă bomboane de trei ori, iar cele din al treilea grup şi-au imaginat că introduc fise de trei ori şi mănâncă bomboane de 30 de ori.

Apoi, tuturor participanţilor li s-a oferit un castron cu bomboane M&M şi au fost invitaţi să măncânce câte vor. Cei care şi-au petrecut cea mai mare parte din timp imaginându-şi că mănâncă bomboane au mâncat în realitate cu 47% mai puţin decât participanţii care şi-au imaginat că mănâncă trei bomboane şi cu 46% mai puţin decât cei care nu şi-au imaginat că mănâncă bomboane.

Foto: Flickr / PHOTO: WORLD: SENSE

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger