Iluziile consumatorilor de alcool

26

 

Alcoolul sau, mai precis, etanolul, singurul dintre alcooli care e băubil, e atît de prezent în vieţile noastre, încît ne-am aştepta să ştim tot ce este de ştiut pe acest subiect. Totuşi, mulţi nici măcar nu asociază în mod direct alcoolul cu băutura. Ruşii nu sunt nici acum convinşi că berea e băutură alcoolică şi probabil aţi auzit măcar o dată pe cineva spunînd că nu consumă alcool, ci numai vin bun, făcut cu mîna lui sau chiar ţuică de casă, curată. Mulţi băutori de tărie cred că dacă trec pe bere elimină riscul alcoolismului.

de Dan Sociu

Confuzia e şi mai mare în privinţa legăturii dintre alcool şi alcoolism. În primul rînd, ideea că alcoolismul e o boală ca oricare alta pare foarte dubioasă, cînd nu e de-a dreptul surprinzătoare pentru mulţi. Beţia ca practică regulată, excesivă, e „o patimă” sau „un dar”, un viciu, o metodă terapeutică („îşi îneacă amarul în băutură”) sau o fatalitate, dar nu o boală. Alcoolicul nu e un dependent, ci un om care nu prea vrea să lase băutura, un încăpăţînat. Ceea ce e şi adevărat, dar în aceeaşi măsură în care un om bolnav nu vrea să lupte deloc cu boala lui, mai ales că, cel puţin o vreme, e o boală relativ plăcută. Pe de altă parte, alcoolismul văzut ca o fatalitate şi alcoolicii priviţi ca victime absolute, fără nici o capacitate de a-şi depăşi condiţia, e o concepţie la fel de simplistă precum stigmatizarea şi abandonarea alcoolicilor pe motiv că au doar o problemă de voinţă.

Din aceeaşi categorie, dar pe alt nivel, a celor care cred că dacă beau numai bere sau vin bun, de casă, sunt feriţi de pericolul alcoolismului e şi iluzia celor mai educaţi că, atîta vreme cît funcţionează bine în viaţa socială, nu trebuie să-şi facă griji în privinţa alcoolului. Aici intră şi aşa-numiţii closet-drinkers, în special femei, care cred că dacă beau numai acasă, pe ascuns, la sfîrşitul zilei, sunt OK. Sau aşa-numiţii high-functioning alcoholics – oameni de succes, care îşi ţin în frîu cariera şi imaginea, muncesc eficient, cîştigă bine, se îmbracă impecabil, fac sport, mănîncă sănătos şi totuşi au o problemă, de care de multe ori nici ei nu-şi dau seama, cu atît mai puţin cei din jurul lor: cel mai preţuit moment al zilei, pe care îl aşteaptă încă de dimineaţă, de cînd se trezesc, e acela cînd, după ce şi-au încheiat toate obligaţiile, se relaxează la un pahar, două, trei, patru, o sticlă, două, trei… Cît sunt foarte tineri, băutura poate să le fie chiar de folos, îi ajută să socializeze, le crează o imagine de băieţi sau fete de gaşcă, iar în unele domenii, în unele sectoare ale corporaţiilor, în lumea creativilor, agresivitatea şi dezinhibiţia favorizate de consumul de alcool îi ajută să se afirme şi chiar să înainteze în ierarhii. Nu doar în Rusia trebuie să bei votcă la saună cu superiorii ca să fii cineva în lumea politică (Gorbaciov şi Putin sunt două excepţii interesante), dar şi pe Wall Street cocaina şi alcoolul fac jocurile. În lumea artistică la fel, nu cred că mai trebuie spus, se bea mult, deşi aici lucrurile sunt mult mai complicate, alcoolul fiind concurat de droguri şi existînd mereu dizidenţi, de la gruparea „băutorilor de apă” din Parisul secolului XIX pînă la mişcarea Straight Edge din muzica ultimilor decenii, un subcurent punk ai căror adepţi resping alcoolul, drogurile şi poligamia, opunîndu-se imaginii rock-starului clasic.

Alte categorii de băutori care nu se află, în percepţia publică, „la risc”, sunt cei care beau vin numai la masa de prînz (sau care cred că fac asta, uitînd să mai pună la socoteală şi celelalte pahare mai mult sau mai puţin ocazionale). Pînă în momentul în care au explodat în Franţa statisticile privind numărul de bolnavi de ciroză hepatică, se credea că obiceiul consumului de vin la masă e doar o plăcere benignă, ba chiar că e benefic pentru sănătate. Multe studii confirmă existenţa unor virtuţi terapeutice ale vinului, dar, bineînţeles, e vorba de cantităţi mici.

Binge-drinkers sunt acei băutori care se pot abţine multă vreme de la consum, dar o fac lată ocazional. În Marea Britanie, acest tip de abuz de week-end se lasă cu nenumărate dezastre. În Londra există ambulanţe speciale pentru bingeri, care sunt chemate, în medie, cam o dată la 5 minute. Binge-drinkerii nu beau în fiecare zi, dar în momentele cînd recuperează, se pot răni şi îi pot răni pe alţii grav, atît somatic, cît şi social.

Alcoolismul are deci mai multe forme şi alcoolicii sunt de mai multe tipuri. O clasificare psihiatrică îl împarte în:

Alcoolismul alfa, care presupune o dependenţă psihologică faţă de alcool la care subiectul recurge „simptomatic” şi episodic, în situaţii de stres sau ca urmare a unor suferinţe fizice, în scop tranchilizant şi euforizant; la baza acestui tip de alcoolism există o organizare nevrotică a personalităţii; există posibilitatea abţinerii, consumul nu este progresiv, se menţine controlul, nu apar fenomene de sevraj.

Alcoolismul beta, care presupune o perioadă îndelungată de ingestie, care are drept urmare apariţia unor complicatii somatice (digestive, hepatice, neurologice), a unui deficit nutriţional; consumul de alcool se face în virtutea unor obiceiuri socio-culturale, sistarea lui este posibilă şi de obicei lipsită de tulburări de sevraj.

Alcoolismul gamma, care presupune o dependenţă fizică certă, sistarea consumului determinînd simptomatologie de sevraj; cresterea toleranţei faţă de alcool duce la consum progresiv cantitativ, apare pierderea controlului asupra cantităţii ingerate; comportamentul bolnavului are implicaţii socio-familiale importante.

Alcoolismul delta, care semnifică consum continuu de alcool, reducerea sau suprimarea lui pe termen foarte scurt (1-2 zile) ducînd la apariţia simptomatologiei de sevraj.

Alcoolismul epsilon, este caracteristic celor care simt o nevoie bolnăvicioasă de a bea, numită şi dipsomanie gravă.

Aceste clasificări şi nuanţări pun mai bine în lumină confuziile şi iluziile consumatorului de alcool. Iluzia că berea nu e alcool (şi de aceea unii doctori ţin să le specifice pacienţilor pe biletele de externare, după recomandarea de a nu consuma băuturi alcoolice, într-o paranteză – „bere, vodcă, vin etc”) şi iluzia unora că, atîta vreme cît se ţin de job, cîştigă bani şi se duc la fitness, consumul zilnic de alcool nu-i atinge au aceeaşi rădăcină: negarea. Nu e vorba de ignoranţă, e un truc al minţii, e modul în care dependenţa îşi apără cu înverşunare teritoriul. Uneori, nici un fel de semnal de alarmă, oricît de dur, nu-l pot convinge pe băutor că se află în pericol, aşa cum nici imaginile şocante de pe pachetele de ţigări nu conving un fumător să se lase. Dacă îi faci unui băutor înveterat un CT (o investigaţie imagistică la computerul tomograf) şi îi arăţi, negru pe alb, cum îi stafideşte alcoolul creierul, e posibil să-l sperii, dar s-ar putea ca tot în alcool să caute să-şi înece spaima. Depinde însă de fiecare. Sunt alcoolici care povestesc că s-au lăsat după ce, jucîndu-se cu un copil, l-au scăpat în cap pe podea.

O formă rafinată a negării este raţionalizarea. Alcoolicii îşi găsesc motive aparent raţionale ca să bea: artistul crede că alcoolul îl inspiră (ceea ce poate fi adevărat, dar pînă la un punct; alcoolul îţi şi poate omorî talentul), depresivul crede că alcoolul îl înveseleşte (deşi alcoolul în sine e un depresant), timidul crede că îl ajută să socializeze (dar e o socializare limitată şi superficială, cînd nu se duce de-a dreptul în comportament antisocial), cel care are probleme cu intimitatea crede că alcoolul îl ajută să facă faţă (de exemplu bărbaţii care suferă de ejaculare prematură îşi pot găsi în alcool un suport, dar numai pentru o vreme şi e vorba oricum de un cerc vicios, obişnuinţa de a pierde controlul afectează toată viaţa personală).

Toate aceste motive par întemeiate, dar mărturiile celor care s-au lăsat de băut (sau au redus consumul) demonstrează că nu aveau nici o bază. Ceea ce puteau face pe alcool făceau mult mai bine fără, iar ceea ce nu puteau face, învăţau să accepte.

Despre vindecare vom vorbi însă într-un episod viitor. Pînă atunci, iată o prezentare schematică,  a evoluţiei alcoolismului, un fel de radiografie a iluziilor alcoolicului, preluată de pe siteul AlcoHelp :

1. Consumarea ocazională de alcool pentru uşurare
2. Inceperea consumului regulat de alcool pentru uşurare
3. Creşterea toleranţei la alcool
4. Apar lacune în memorie
5. Consum de alcool pe ascuns
6. Dependenţa crescută la alcool
7. Băutul pentru uşurare devine reflex
8. Compexe de vinovăţie din cauza băuturii
9. Evitarea discuţiilor despre alcool
10. Lacunele de memorie se înmulţesc
11. Scade capacitatea de a se opri din băut faţă de ceilalţi

PIERDEREA CONTROLULUI

12. Necesită explicaţie pentru motivarea faţă de băut
13. Atitudine agresivă, orgolioasă, de a se impune
14. Frecvente mustrări de conştiinţă
15. Recidive după perioade de abstinenţă totală
16. Intenţii şi hotărâri bune dau greş
17. Evadare sentimentală şi geografică
18. Pierderea altor interese
19. Debarasarea de prieteni şi familie
20. Probleme la locul de muncă si financiare
21. Manie inexplicabilă
22. Neglijarea alimentaţiei
23. Pierderea puterii voinţei
24. Tremurături şi băutul matinal
25. Reducerea toleranţei la alcool
26. Înrăutăţirea stării corporale
27. Stări de beţie prelungite
28. Decădere etică considerabilă
29. Obstrucţionarea gândirii
30. Beţii cu persoane sub nivelul lui
31. Temeri neîntemeiate
32. Incapacitatea de a începe o activitate
33. Băutura ia caracterul de obsesie
34. Dorinţe religioase confuze
35. Explicaţiile şi alibiurile alcoolicului se năruie
36. Se recunoaşte starea totală de decădere

FOTO: EPA

Tags:26 de comentarii

 1. Si iata ca am aflat ca sunt alcolic… Cine a scris articolul chiar are o problema cu consumatorii de alcool. Articolul mi se pare scris la modul obsesiv, incluzand si cei mai simplii consumatori de alcool in categoria celor “bolnavi”. Ca remarca, exista o anumita categorie care nu are voie sa consume alcool (sunt cazuri mai rare, au diferite boli care ar agrava consumul alcolului) dar in rest? De baut nu ai voie, de mancat nu ai voie. Hai sa muncim toata ziua pe un salariul infect (de cele mai multe ori), seara bem numai apa plata imbuteliata (aia de la chiveta e nociva) si evident sa nu mancam mult, o salata verde fara ulei, ca este si ala nociv. Daca iesi in oras nu avem voie sa bem alcool, suc (contine E-uri, chimicale). Decat asa viata, mai bine imi caut un streang…

  • In parte, ai dreptate.Mai exact situatia cu salariile. In rest…. sa stii ca se poate trai si fara alcool. Daca tu crezi ca a consuma alcool este un stil de viata te inseli. Probail esti tanar,dar cu o asmenea mentalitate as dori sa te vad pe la vreo 55-60 de ani. Toate bune şi….mai reflectă asupra articolului(care mi se pare documentat).

 2. animalele, spre deosebire de om, nu mananca din natura alimente prajite, procesate, concentrate, distilate… Tot ce este concentrat si rafinat este greu de procesat de catre organism si in final ii distruge echilibrul biochimic !!!

 3. Frateeeee…!!! daca sa bei din cand in cand o bere (sau chiar mai multe) cu prietenii inseamna “alcoolism”, inseamna ca sa faci sex de cateva ori in viata inseamna obsesie sexuala de-a dreptul, nuuu…?
  Ce acrituri puritane si-au gasit sa scrie pe-aici! De ce nu semnezi, domne, articolul? iti e rusine? Pai, te chiar inteleg >:)

 4. hrana procesata on

  @bitza – Baiete, ai dreptate. Dar daca oamenii n-ar fi trecut la hrana procesata (prajita, coapta, fiarta) care a facut alimentele mult mai usor de digerat si a facut ca o mare cantitate de energie sa fie eliberata pentru alte scopuri – inclusiv activitatea cerebrala, ei bine, ar fi ramas si astazi niste animale primitive. Nu se stie cum distruge echilibrul biochimic, cand cele cateva sute de homo sapiens de acum vreo 200.000 de mii de ani au ajuns cea mai prolifica si mai raspandita fiinta de pe pamant. Nu te-ai intrebat de ce carnivorele sunt mai inteligente decat ierbivorele? Dar de ce omul – omnivor, dar cu pregnante trasaturi si apucaturi de pradator (ochii asezati frontal, pentru vedere stereoscopica, dentitia care include caninii – dintii sfasaietori) si consumator de hrana procesata este cel mai inteligent? Stai jos si…. rumega putin ideea asta.

 5. Articol ilar. Sunt curios ce face autorul atunci cand partenerul de viata bea o bere. Caci la o sindrofie sunt sigur ce face: se inchide in closet si se da cu capul de pereti. A se scuti.

 6. Bun, fara alcol, fara sucuri, fara mancare….sa traim numai cu aer..Fortele malefice care conduc omenirea vor sa ne faca sa ne punem capat zilelor.
  Sa ramana numai ei , imbuibati. Ce sa mai de-a salarii, pensii etc, la cimitir cu voi.

 7. Tembelism total. Toarshu’ sa stii ca nu asa se face jurnalism. Pentru asta trebuie intii sa depasesti mentalitatea Stefan Gheorghiu sau spiru Haret, sa-ti reintemeiezi o cultura generala sanatoasa si abia apoi sa inveti elementele jurnalismului , dupa care sa te apuci sa scrii corect si cu cap si coada.Ma bucur ca nu sunt singurul care iti face observatii. O zi buna !

 8. asta e cadrist bolsevic. daca te vede ca dansezi cu prietena in restaurant si ai o bere pe masa, a doua zi scrie in dosarul de cadre ca tov… a fost vazut consumand alcol in tovarasia unor femei usoare cu care se deda la orgii in grupuri mari.

 9. bun articol , pe alocuri chiar un studiu bun . Celor care contrazic le recomand sa-l mai citesca de cateva ori poate reusesc sa inteleaga ceva, daca nu inteleg nimic sfatiesc sa bea in continuare cu incredere poate asa o sa intelega ceva.

 10. FOARTE bun articol. Este un articol despre biologie si psihologie, nu despre conventii sociale. Betia se mai numeste “intoxicatie etilica”. E o intoxicatie. Orice concentratie peste zero e o intoxicatie.
  Iar toate comentariile pe marginea articolului, care sunt contra acestuia, NU FAC DECAT SA-L VALIDEZE, si anume: oameni convinsi ca a bea alcool e un obicei social benefic, altii in etapa de negare, altii sustinand “libertatea” de a te intoxica cu alcool, samd. Ce e trist este ca, dupa ce l-au citit, n-au inteles nimic si confirma exact faptul ca sunt intr-o oarecare etapa de evolutie a bolii – ceea ce iarasi, apare scris in articol. Probabil de aceea alcoolismul e atat de greu de combatut (e dat si exemplul cu fumatul, tot in articol).
  Mai e si problema vinovatiei – nu poti accepta ca esti bolnav, ca nu faci un lucru bun.
  Va dau, dragi comentatori, un exemplu din natura: la albine sau la viespi, daca o albina sau o viespe lucratoare este intoxicata cu alcool (se mai intampla), nu este lasata sa intre in stup. Iar daca forteaza intrarea, este ucisa de “garzile” care pazesc intrara in stup. De ce oare? Iar asta e natura, nu obicei, nu socializare, nu pretexte, nu confuzii. Inteligenta naturii in forma pura.

  Va doresc sincer sa intelegeti ca abaterea de la zero spre ceva (intoxicatie alcoolica, obsesie sexuala, obsesie pentru bani, pentru statut, samd) este o abatere, si nu este normala. Nu va mai raportati la medie, raportati-va la ceea ce admirati: virtute, echilibru interior, pace interioara, personalitate curata, moralitate, disciplina, intelepciune.
  Nu asa e normal?

 11. Am vazut in jurul meu, la cei dragi, cum un pahar pe zi sau o bere pe zi, consumate timp indelungat poate duce la alcoolism. Asa ca mai bine lipsa!

 12. Sunt sigur ca toti care ati laudat articolul aveti o fobie cu alcolul. Imi place in special de Anna care cica ar fi vazut persoane care de la un pahar, etc. Conform sustinatoriilor nu ar trebui consumat alcolul deloc. Imi este mila de voi, traiti o viata plina de frustrari. Nu ai voie aia, aialalta, veti traiti vesnic si veti mostenii carcasa asta ce se cheama corp. Va urez “distractie” placuta in continuare…

 13. Dupa lecturarea articolului iti spui ca nu mai pui bautura in gura, ca esti un alcoolic cu legitimatie, ca meriti sa fii dus la detox, ca ti-ai ratat viata. Dar, exista si un ”dar”, nu pot sa nu ma gandesc la faptul ca in viata poti sa treci precum un robot si sa nu fi ajuns in unele dintre ipostaze. Cu siguranta cele scrise au legatura cu experienta celor mai multi dintre noi si cred ca trebuie gasit un echilibru pt a nu ajunge in faza finala.
  Pe mine ma irita folosirea cuvintului ”iluziilor” din titlu, gandindu-ma ca tot acest fenomen, consumul de alcool, este pentru multi doar un lucru omenesc, de normalitate, pe care il facem aproape involuntar.

 14. nu am nimic impotriva consumului de alcool, articolul nu se refera la bautorii moderati, ci la “beţia ca practică regulată, excesivă”. e vorba de cei care trec de la prima etapa, a consumului ocazional, la cei care ajung la dependenta. ideea textului e ca sint mai multe forme de alcoolism si de comportamente de risc si ca de multe ori consumatorii nu le vad ca atare, iluzionindu-se ca inca sint la ani lumina distanta de alcoolism. titlul generalizeaza prea mult, e adevarat, dar articolul clarifica despre ce e vorba

 15. In Romania chiar este o problema consumul de alcool. Mai ales in mediul rural sunt oameni care-si incep ziua cu 100-200 ml de tuica, continua la pranz cu 0.5-1 litru de vin si seara le amesteca pe amandoua, ca doar merg la culcare si nu mai conteaza. Si astia-s din aia seriosi si gospodari, care chiar muncesc, nu vorbesc de betivii satului.
  La oras exista varianta si mai trista si dezgustatoare: nenea (40-60 de ani) care vine de la munca si se opreste la un chiosc, unde trage repede cateva beri si ceva tarie, apoi pleaca pe 7 carari acasa. Unde, dupa caz, face scandal, isi terorizeaza nevasta si copiii.
  Totusi, articolul este nerezonabil din multe puncte de vedere. Eu, care ( evident, fiind in faza de negare) nu cred ca am o problema cu alcoolul, ma regasesc destul de usor in anumite categorii. Adica hai sa fim seriosi, incearca sa induca ideea gresita ca nu bei alcool decat ca sa scapi de probleme si inhibitii. Bre, mai bei si pentru ca este bun si ca te relaxeaza. Nu-i frumos sa-i zici omului ca daca bea 1 pahar seara, gata, esti alcoolic si te-a luat dracul.
  Unde zice in articol de oamenii aia multi si normali care beau rezonabil si se mai si simt bine?!

 16. Pingback: Maşina care nu porneşte dacă şoferul a băut » Think Outside the Box

 17. Pingback: Pădurea dependenţilor: Britanicii care înving alcoolul şi drogurile plantează copaci » Think Outside the Box

 18. Pingback: De ce ni se taie filmul când bem prea mult | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger