Iluzia de 1 aprilie: spirala fantomă

0

Nu vă fie frică de liniile mişcătoare din video-ul de mai jos, nu vă vor hipnotiza. Priviţi cu atenţie centrul imaginii, unde un punct roşu clipeşte; odată ce curbele vor dispărea complet, veţi vedea o spirală fantomă în faţa ochilor şi s-ar putea să vă simţiţi puţin ciudat sau ameţiţi, dar să ştiţi că nu aţi trecut în vreun univers paralel, ci doar aţi experimentat o iluzie optică.

 

 

Iluzia prezentată în filmuleţ a fost descoperită accidental de către un designer de jocuri video, Hjalmar Snoep, care lucra la una din animaţiile sale târziu, într-o noapte. El a realizat că imaginea fantomă care îi tot apărea în faţa ochilor nu era parte din animaţie şi a fost surprins că aceasta nu era statică, ci mişcătoare. Pentru un om deja pasionat de iluzii optice, a fost suficient cât să îi trezească interesul.

Oameni de ştiinţă precum japonezul Hiroyuki Ito, de la Universitatea Kyushu, studiază modul în care se formează aceste iluzii optice în ochii noştri şi de ce aceste apariţii pot varia ca şi intensitate sau formă. Teoriile de până acum nu sunt deloc mulţumitoare când vine vorba de a explica formarea imaginilor de tip iluzii de după care să fie în mişcare. O ipoteză lansată de Ito se leagă de intensitatea luminii din fiecare pixel la care ochiul privitorului este expus în vreme ce priveşte modelul (cum este cel din filmul de mai jos). Dar, deocamdată, este doar o altă teorie în lucru. Până când oamenii de ştiinţă vor descoperi cauza, să ne delectăm cu efectul optic:

 

 

Sursa: New Scientist


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger