IKEA construiește un cartier

2

Ramura imobiliară a companiei suedeze a început construcția unui cartier în periferia londoneză, aplicând ”filosofia Ikea” la practicile urbaniste. Purtătorul de cuvânt al firmei a anunțat că nu va fi un cartier destinat oamenilor bogați, experimentul comunităților centralizate – adică în întregime deținut de o companie – nefiind foarte răspândit în Europa Occidentală.

Foarte asemănător suburbiei newyorcheze Levittown, cartierul Strand East pe care îl pune la punct Ikea ne poate îngrijora cu privire la rolul din ce în ce mai acaparator al corporațiilor în spațiul public. La fel ca și corespondentul său american, comunitatea londoneză va fi realizată în stilul caselor turnate ”pe bandă rulantă”, specific suburbiilor din SUA.

 

 

Potrivit unui reportaj realizat pe situl construcției de către Globe and Mail, pe cele 11 hectare ale cartierului vor fi construite 1200 de case și apartamente, dintre care 40% vor fi destinate familiilor, câteva clădiri de birouri (7-11 etaje), sedii pentru firme high-tech și un hotel. Subteranele vor fi dedicate exclusiv parcărilor, astfel încât mașinile nu vor aglomera peisajul urban, ce va fi dominat de străzi și alei lagi, de piețe și spații comunitare. ”Odată terminat, va arăta ca reproducerea unor cartiere istorice șic, pe care le putem vedea la Paris sau Londra,” spune reporterul de la Globe and Mail despre cartierul unde se încearcă implantarea designului scandinav în țesutul orașului industrial vestic.

 

Sursa: The Globe and Mail

 


2 comentarii

 1. Nici mie nu-mi plac corporațiile în general și nici sistemul actual, din motive care ar depăși spațiul unui comentariu, dar nu văd problema aici.
  Că este deținut de IKEA? Așa, și, e preferabil să fie deținut de bănci?
  Că are o estetică specifică IKEA? Deci problema se reduce la faptul că autorului nu-i place un anumit stil?
  Că nu va fi ceva luxos cu wc-uri din lemn de cireș?

  E o idee bună. IKEA fac lucruri decente, ieftine și confortabile. Fiind o companie suedeză eu o simpatizez un pic, tot fiind o companie suedeză cine studiază un pic curentele artistice și valorile estetice din țările nordului s-ar putea să înțeleagă mai mult. Nici Bergman nu era Antonioni, nu? 🙂

  Singura problemă (trecând peste o expansiune IKEA prea mare) ar fi, cum poate ați sesizat și voi, nuca’n’perete. Dar și aici putem vorbi mult, Londra (și niciun oraș mare unde nu s-au dărâmat zone în masă) nu au un stil unitar, sunt îmbinarea multor ani de istorie urbană și influențe culturale.

  În cazul în care problema se punt în celebra și neprincipiala paradigmă – e contemporan deci nu e artă deci nu e bun, îmi pare rău, eu nu sunt genul care să dau ochii peste cap și să spun “vai, Baroc”, deși pot vorbi despre el.

 2. Comparativ cu majoritatea proiecte imobiliare corporative (făcute pentru profituri rapide prin vânzare) mi se pare că ce vor să facă cei de la IKEA e chiar interesant. Desigur, cu critica de rigoare legată de ‘rolul din ce în ce mai acaparator al corporațiilor în spațiul public’, atat de bine prezentată în articolul de pe Globe and Mail.

  Dar comparația cu Levittown nu putea fi mai îndepărtată. E evident chiar și numai din poza de mai sus, făra a aprofunda articolul sursă, că legătura cu casele turnate ”pe bandă rulantă”, specifice suburbiilor din SUA e hilară. Nemaivorbind de statutul proprietății în cele două cazuri. Culmea e că, atacate strict la capitolul control centralizat împotriva unei dezvoltări organice, Levittown iese mai bine 🙂

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger