IKEA, acuzată că a defrișat o pădure legendară pentru mobilă

1

Celebra companie suedeză are de înfruntat critici aprinse după ce a tăiat copacii străvechi dintr-o pădure virgină aflată în regiunea Karelia, din nordul Rusiei. Mai multe organizații internaționale pentru protejarea mediului au oferit dovezi potrivit cărora gigantul din industria mobilei a distrus păduri unici, de o valoare greu estimabilă.

 

Deși multă vreme sloganul companiei a fost ”Iubim lemnul”, s-ar părea că politica aparent prietenoasă cu mediul s-a dovedit a fi, de fapt, mai degrabă un mit. După cum arată un raport de investigație dat publicității de curând, Swedwood, firma care aprovizionează cu lemn IKEA, defrișează anual circa 570 de hectare de păduri din întreaga lume. Deși IKEA susține că nu operează în zone importante pentru conservarea naturii, organizația nonguvernamentală SPOK susține că o mare parte din străvechea pădure a Kareliei a căzut pradă tăierilor masive, doar 10% din copacii mai rămânând în picioare.

Coaliția Globală pentru Păduri, o alianță de ONG-uri din peste 40 de țări, a luat o poziție fermă față de gestul companiei suedeze, de a tăia copaci cu vechime curpinsă între 200 și 600 de ani. Acest cordon de păduri virgine din Rusia, împreună cu pădurile tropicale de la ecuator, îndeplinesc funcții vitale pentru viața pe pământ, depozitând cantități uriașe de dioxid de carbon și constituind habitatul a sute de mii de specii de plante și animale.

Anders Hildeman, managerul pe probleme de păduri de la IKEA, a recunoscut acuzațiile, însă a susținut că firma pe care o reprezintă acordă o mare importanță conservării naturii și că tăierile de lemn operate sunt cât se poate de responsabile.

 

Sursa: The Guardian

 


Un comentariu

  1. Pingback: Történelmi erdőt vágatott ki az IKEA? » Think Outside The Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger