Iisus își putea schimba forma și înfățișarea și putea fi identificat numai prin sărut

0

Un text egiptean proaspăt descifrat, care datează acum 1 200 de ani, spune o parte din povestea crucificării lui Iisus cu schimbări de intrigă a căror autenticitate este îndoielnică (apocrifă); despre unele dintre ele nu s-a auzit niciodată, scrie Livescience. Redactat în limba coptă, documentul antic susține, de exemplu, că Pilat din Pont, judecătorul care a autorizat crucificarea Mântuitorului, ar fi luat cina cu Fiul Domnului înainte de moartea și s-ar fi oferit să-și sacrifice propriul fiu în locul său sau că Iisus își schimba înfățișarea, sărutul fiind singura modalitate de a-l identifica. Acesta ar fi fost, de altfel, motivul pentru care Iuda a folosit sărutul pentru a-l trăda.

 

Deși există multe scrieri apocrife străvechi legate de Pilat din Pont, specialiștii spun pentru Livescience că n-au auzit-o niciodată pe cea de mai jos, cea din textul egiptean:

Fără să stea mult pe gânduri, Pilat a pregătit o masă și a mâncat cu Iisus în a cincea zi a săptămânii. Iisus l-a binecuvântat pe Pilat și toată casa sa. [Pilat i-a spus mai târziu lui Iisus:] ia te uite, a sosit noaptea, ridică-te și retrage-te, iar când se va face dimineață și mă vor acuza pe mine din cauza ta, îl voi oferi pe singurul meu fiu pentru a fi omorît în locul tău.

Iisus l-ar fi confruntat pe Pilat și, după ce i-a mulțumit pentru îndurarea de care a dat dovadă, i-a sugerat că e alegerea lui (și probabil a Domnului) să moară, pentru că, altfel, ar fi putut evada când voia el, ceea ce i-a și demonstrat. “Pilat s-a uitat la Iisus și, ia te uită, acesta devenise imaterial: nu l-a putut vedea pentru multă vreme”, spune textul antic. În bisericile copte și etiopiene, scrie publicația științifică, Pilat este considerat sfânt, ceea ce explică descrierea favorabilă care i-a fost atribuită în documentul egiptean.

Mai departe, în Biblia canonică se spune că apostolul Iuda îl trădează pe Fiul Domnului în schimbul unei recompense bănești, folosindu-se de un sărut pentru a-l identifica spre a fi arestat. Povestea apocrifă explică și motivul pentru care Iuda s-a folosit de sărut, și anume faptul că Mântuitorul își putea schimba forma și înfățișarea:

Atunci evreii l-au întrebat pe Iuda: Cum îl putem aresta [pe Iisus]dacă are mai multe forme? Uneori e arămiu, alteori e alb, uneori e roșu, alteori e de culoarea grâului, uneori e palid ca asceții, uneori e tânăr, alteori e bătrân…

Întrebarea l-ar fi făcut pe Iuda să sugereze că singura metodă de a-l identifica pe Mântuitor era sărutul. Dacă le-ar fi oferit forțelor de ordine adevăratele semnalmente ale lui Iisus, acesta și-ar fi putut schimba forma. Aflați mai multe detalii pe Livescience.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger