Cu ocazia împlinirii a 15 ani de la înființare, Masterul de Antropologie (SNSPA), în parteneriat cu Institutul Francez din București, organizează conferința aniversară susținută de antropologul francez David Le Breton (Universitatea din Strasbourg), cu titlul ”Ieșirea din sine. O tentație contemporană.” Evenimentul se va desfășura pe data de 24 septembrie, ora 17:30, la sala Elvira Popescu a Institutului Cultural Francez (Bd. Dacia, nr. 77).
David Le Breton este antropolog, profesor al Universității din Strasbourg și membru al Institutului Universitar din Franța și este familiar publicului din România pentru volumele Despre tăcere (Editura All, 2000) sau Antropologia corpului și modernitatea (Cartier, 2009). În cei peste 30 de ani de carieră academică s-a specializat în reprezentarea și punerea în scenă a corpului. Aceste cercetări s-au materializat în peste 20 de lucrări de referință pentru științele sociale.
Autorul oferă o scurtă prezentare a prelegerii: Se întâmplă să nu ne mai dorim să comunicăm, să nu ne mai proiectăm în timp, să nu mai participăm nici măcar la prezent; fie că nu mai avem planuri sau aspirații, fie că preferăm să privim lumea de pe un alt țărm, totul se golește. Golul atinge bărbați și femei obișnuiți, ajunși la capătul puterilor, pentru a-și putea asuma în continuare personajul. În această condiție particulară aflată în afara mișcărilor și legăturilor sociale, dispărem pentru un timp, pentru a putea, paradoxal, să continuăm să trăim. Riscul de a avea o viață impersonală ne privește pe toți. Devine tot mai greu să ne asumăm povara propriei identități, să fim în permanență disponibili în fața responsabilităților personale, familiale sau profesionale. Pentru un timp, fuga din sine este modul de a privi din afară lumea, fără să ne mai simțim implicați, cel puțin pentru un timp.
În cadrul conferinței ”Ieșirea din sine. O tentație contemporană”, David Le Breton va introduce o serie din temele abordate în cele mai recent volum publicat, ”Disparaître de soi, une tentation contemporaine” (Editions Métailié, 2015). Pe 12 februarie 2015, Roger-Pol Droit scria următoarea recenzie volumului lui Le Breton în jurnalul Le Monde:
Prea multe constrângeri, cerințe, exigențe. Prea multe lucruri de făcut, prea multe angajamente care trebuie respectate. Prea mult de muncă, stres, prea mult tot… Și, în același timp, ne este impus să fim noi înșine, responsabili, pozitivi. Apare atunci nevoia de detașare, de a se eclipsa. Nu este vorba despre auto-distrugere – nici măcar de sinucidere. Doar de absență, de tihnă, de încetarea performării identității, de a nu mai răspunde nimănui și de nimic; măcar pentru un timp. Ne construim paranteze, refugii, intervale goale. Antropologul David Le Breton găsește în acest fenomen o tentație a epocii noastre.
Până la urmă, chiar dacă David Le Breton nu își asumă acest risc, munca sa ne face să reflectăm asupra diversității culturilor și divergenței propriilor priorități. Obsesia occidentală a prezenței, a individualității, a impresiilor pe care le producem consideră eșuată dorința absenței, căutarea impersonalității sau discreția. Asia, de exemplu, le valorizează.
Conferința va fi introdusă și moderată de prof. univ. Vintilă Mihăilescu, coordonatorul masterului de Antropologie (SNSPA).