Iepurii sunt cea mai costisitoare specie invazivă din Marea Britanie

0

Cei aproximativ 40 de milioane de iepuri care trăiesc în Marea Britanie produc pagube de peste 260 de milioane de lire pe an. Daunele sunt suferite de culturile agricole, companii şi infrastructură, arată un raport al CABI, organizaţie internaţională pentru agricultură şi mediu, citat de The Ecologist.

Iepurii sunt, astfel, cea mai costisitoare specie invazivă din Marea Britanie. Aceştia au supravieţuit 1.000 de ani printre speciile native britanice.

Diocul japonez este a doua specie invazivă costisitoare de pe listă. Planta a fost introdusă la jumătatea secolului al XIX-lea ca plantă ornamentală de grădină, în prezent “decorează” marginea drumurilor, malurile apelor şi terenurile abandonate.

Costul total al speciilor invazive de plante şi animale din Marea Britanie se ridică la 1,7 miliarde de lire.

Raportul arată, de asemenea, şi că preţul controlării speciilor invazive este foarte mare. Programul actual de eradicare a plantei aglica de apă – ierburi acvatice sud-americane care cresc foarte repede şi blochează conductele de apă – costă 73.000 de lire, mult mai puţin, însă, decât costul stabilirii generalizate a plantei care ar fi de 242 de milioane de lire.

Eradicarea veveriţei gri, import nord-american din secolul al XIX-lea care pune specia nativă de veveriţe roşii în pericol, nu mai este posibilă, se arată în raport. O încercare de eliminare a acestora numai din Anglesey a costat până acum 440.000 de lire.

“Speciile invazive au un impact semnificativ asupra economiei britanice şi dăunează vieţii sălbatice. Costul îndepărtării acestora va creşte dacă societatea nu ia măsuri pentru răspândirea acestora”, spune Richard Benyon, oficial guvernamental pentru mediu.

Foto: Flickr / Kilarin

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger