“Iepurele magic”, o specie foarte rară, a fost fotografiat pentru prima oară în 20 de ani

0

Nu e vorba de iepurele care o însoţeşte pe Alice în Ţara Minunilor, ci de Ili pika, o specie de iepure de mici dimensiuni, cu şanse din ce în ce mai mici de supravieţuire. Această specie, extrem de rară încă din primele momente de după descoperirea ei, a fost documentată pentru prima dată în 1983, de Li Weidong, expertchinez în conservarea biodiversităţii.

 

ili-pika-li-weidong

 

Weidong şi-a dedicat mare parte din activitatea lui monitorizând declinul acestei specii, pe care a botezat-o după numele regiunii în care a descoperit-o cu mai bine de 30 de ani în urmă. Dacă în anii ’90 fuseseră identificate 2.900 de exemplare, în ultimele trei decenii, populaţia s-a redus cu 70%. Astăzi, Ili Pika, supranumit “iepurele magic,” figurează cu circa 1000 de exemplare, mai puţin decât efectivul de urşi panda din lume, la rândul lor aflându-se pe cale de dispariţie. “Am descoperit această specie şi am asistat la drumul lui spre extincţie,” explică cercetătorul chinez, citat de CNN, explicând că se simte vinovat să fie părtaş la un asemenea fenomen.

 

ili-pika-cliff

 

Principala ameninţare la adresa lui Ili pika o reprezintă schimbările climatice. Pe măsură ce gheţarii de la altitudini mari se topesc în China, animalele sunt nevoite să urce din ce în ce mai mult, pentru a găsi habitate permanent înzăpezite. “Iepurii magici” trăiesc la circa 4000 de metri înălţime, hrănindu-se cu ierburi din munţii Tian Shan, iar prădătorii lor naturali sunt vulpile, nevăstuicile şi păsările. Un alt pericol care stă la baza reducerii drastice a populaţiei de Ili pika (Ochotona iliensis) este extinderea habitatelor umane la baza munţilor. Deşi acest iepure este pe cale de dispariţie, animalul nu este inclus pe lista speciilor protejate legal în China.

Li Weidong, care deşi e pensionat, continuă să documenteze evoluţia acestei specii, a fotografiat de curând un exemplar de Ili pika, după 24 de la ultima întâlnire cu membrii speciei pe care a descoperit-o în anii ’80. După cele câteva fotografii pe care le-a surprins recent, “iepurele magic” a devenit viral pe Internet, iar Weidong a primit numeroase mesaje de la oameni care se oferă să contribuie la conservarea acestei specii.

Surse: Popular Science, BBC

Foto: Li Weidong

 

Puteţi citi şi:

Cel mai traficat animal din lume

FOTO În lumea nevăzută a urşilor panda

FOTO Zece dintre cele mai rare animale de pe pământ


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger