Iei decizii greșite în viață? Nu-i nimic, toată lumea e așa

0

Ți se pare că ai luat decizii importante și greșite în viață? Nu te mai frămînta, deciziile greșite sînt norma. În alegerea carierei cel puțin studiile arată că americanii greșesc foarte des iar americanii au cel mai atent și bine-gîndit sistem de îndrumare al tinerilor.

 

 

Un sondaj făcut de Baroul american a descoperit că 44% dintre avocați le-ar recomanda tinerilor să nu urmeze o carieră în acest domeniu. Un studiu făcut pe 20 000 de  a relevat că 40% dintre angajații firmelor la nivelul de senior o dau în bară sau renunță în mai puțin de 18 luni. Mai mult de jumătate dintre profesori renunță la job în primii 4 ani. Un studiu din Philadelphia a descoperit că un profesor are de două ori mai multe șanse să renunțe la școală decît un elev.

Un studiu făcut pe fuziuni sau achiziții corporatiste, adică unele dintre deciziile cu miză foarte mare pe care trebuie să le ia executivii, a arătat că 83% au eșuat în a aduce un plus de valoare pentru acționari. Un alt studiu făcut pe 2207 de executivi pentru a evalua deciziile din organizații a descoperit că 60% dintre aceștia au raportat o egalitate permanentă între deciziile proaste și cele mai bune. Altfel spus, profesioniști extrem de bine plătiți nu au, în jumătate de timp, nici o idee despre ce fac. Ceea ce ar trebui să ne liniștească pe noi, ceilalți, care greșim pe mize incomparabil mai mici.

Un alt studiu arată că atunci cînd doctorii se declară absolut siguri de un diagnostic, greșesc în proporție de 40%. Adică ar putea și ei, ca și afaceriștii, să dea cu banul și ar fi același lucru.

În 2009, 61 535 de tatuaje au fost șterse numai în America. Un studiu britanic arată că 88% dintre promisiunile de Revelion sînt încălcate, inclusiv cele precum – o să mă bucur mai mult de viață.

Lumea funcționează deci numai pe jumătate și e condusă de oameni care numai dau impresia că știu ce fac. Datele de mai sus sînt luate dintr-o carte care ne explică și cum să luăm decizii mai bune și care ar putea fi sintetizate în cîteva propoziții: caută și alte soluții, nu te gîndi numai la prima care ți-a venit în cap, fii avocatul diavolului și critică-ți ideile fără milă, întreabă-te ce o să simți peste 10 minute după ce ai luat decizia, peste 10 luni și peste 10 ani, adică pune niște distanță și pregătește-te întotdeauna să greșești. Sfaturi pe care le știe toată lumea și ca toate sfaturile, le vedem logica abia după ce am greșit.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger