Ich Clown sau viaţa ca piesă de teatru

0

Viaţa aşa cum e ea. Asta îşi propun Sorin şi Vera să aducă pe scenă împreună cu echipa lor de alţi tineri actori. Ei au început cu spectacolul Ich Clown, bazat pe fapte reale din experienţele lor din Berlin şi Londra.

de Roxana Bucată

Adi este un tânăr actor care locuieşte într-o fostă agenţie imobiliară în Bucureşti, nu are job, e părăsit de prietena lui pentru că n-are viitor şi stresat de electrocasnicele cumpărate de mama lui. Îl întâlneşte pe William, un ţigan care locuieşte într-o cameră la 10 kilometri de Vaslui şi care a mai fost plecat pe afară să câştige bani. Împreună pleacă la Berlin unde vând baloane pe stradă, apoi la Londra. În acest an de aventură prin Europa, Adi îşi găseşte perspectiva care îi lipsea în România.

De fapt, povestea este a lui Sorin Poamă, care s-a întors în Bucureşti pentru a pune istoria pe hârtie şi a o împărtăşi cu publicul său. „M-am apucat de scris toamna trecută, după ce m-am întors de la Londra. N-am plecat cu scopul de a scrie o piesă, dar mi-a venit ideea acolo, într-un moment în care m-am întrebat ce caut acolo”, spune el. „Ca situaţie de viaţă – te întrebi cum ai ajuns acolo şi de ce? O să scriu o piesă, altfel nu ştiu cum să diger ce mi se întâmplă – mi-am propus”.

Sufocat de imaginea dezolantă care se vedea de la balconul garsonierei de la Chibrit, apăsat de şablonul însurat-casă-maşină-job şi stresat de obiectele pe care le căra prin Bucureşti de câte ori se muta, fără job, dar cu diplomă de actor, Adi ia decizia să iasă din cutie şi să plece din ţară să capete perspectivă. Îl inspiră William, prietenul de la Vaslui care munceşte în fiecare vară în străinătate şi care îi povesteşte despre performerii de stradă din alte capitale europene. Viaţa absurdă din Bucureşti devine halucinantă la Berlin, unde locuieşte într-un hostel cu alţi 30 de oameni în cameră, după ce refuză “oferta” lui William de a dormi într-o scară de bloc.

Cei doi pun pe picioare o mică afacere – Adi face baloane şi William le vinde. În timp, apar disensiuni între cei doi şi Adi pleacă la Londra, la prietena sa, Andra, care face un master în regie. Aici găseşte şi alte “oi rătăcite” de turmă – o indiancă, o actriţă chiliană, un englez gay – care au ajuns la Londra fugind de familii, job-uri, chirii sau în căutare de perspective.

La Londra, Adi îşi ia un costum de clown şi face furori printre turiştii din capitala londoneză, care cumpără baloane în neştire. Traiul printre Charlie Choplin-i, statui vorbitoare şi vânzătoare de alune se termină şi Adi se întoarce în Bucureşti, împreună cu Andra.

Aici îl reîntâlneşte pe Dragoş, cel mai bun prieten al său, care s-a străduit toată vara să ajungă şi el la Londra, dar a întâmpinat prea multe obstacole. Dragoş e personajul ale cărui decizii sunt controlate de părinţi ori prietenă.

“Ideea spectacolului este că e bine să faci o călătorie”, spune Sorin, iar Vera Ion, colega lui, îl completează: “Dacă eşti blocat într-o chestie, trebuie să faci ceva care să te ducă în altă parte”. Cei doi nu promovează plecatul din ţară ca formă de protest. Sorin spune că nici nu s-a gândit să se stabilească în altă parte, îi place România, tocmai pentru că e mai … primitivă. Aici s-a întors cu o perspectivă şi cu spectacolul Ich Clown pe care îl joacă de câteva luni la MNAC, CND sau chiar la Festivalul Umorului de la Vaslui. Vasluienii au râs cu gura până la urechi, dar o doamnă le-a spus, la final, că umorul lor este amar.

Sorin s-a debarasat de tristeţea poveştilor scriind, a scos toată drama, tot absurdul şi toată ironia, le-a pus în piesă şi astfel a redescoperit sensul electrocasnicelor şi spune că, în final, realitatea nu-i aşa rea.

Spectacolul Ich Clown este prima piesă dintr-o serie de spectacole bazate pe experienţe reale ale altor oameni. Sorin Poamă şi Vera Ion coordonează workshopuri în cadrul platformei „Scrie despre tine”, unde îi invită pe toţi cei care vor să scrie despre poveştile lor de viaţă. Aceştia vor fi îndrumaţi să-şi transforme viaţa într-un scenariu şi să o vadă jucată pe scenă de Sorin şi de echipa lui.

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger