Iată care este reţeta pentru cerneala invizibilă!

0

Potrivit unuia dintre cele şase cele mai vechi documente clasificate din posesia CIA, iată care este reţeta pentru cerneala invizibilă:

„Amesteca 8,8 grame de arsenat de cupru şi acetol, 85 grame de acetonă şi 473 ml de ulei de fuzel. Încălzeşte amestecul în baie de aburi -€“ aburul care se va ridica va dizolva materialul etanş al adezivului, cerii sau uleiului”.

Reţeta vine cu un avertisment – nu inhalaţi fumul!

La aproape un secol de când a fost scrisă, reţeta a fost dată publicităţii de către CIA ca parte a unei serii de şase documente din perioada Primului Război Mondial. Documentele, care se referă în cea mai mare parte la cerneala invizibilă, datează din 1917 şi 1918 – cu câteva decenii înainte de înfiinţarea agenţiei.

“Cand informaţia istorică nu mai este sensibilă, ne luăm în serios responsabilitatea de a o împărtăşi cu poporul american”, spune directorul CIA Leon Panetta.

Unul dintre documente listează chimicalele şi tehnicile de creare a cernelii invizibile pentru a€œscrierea secreta”. Un alt document, din iunie 1918, scris în franceză, arată formula folosită de germani pentru scrisul lor secret.

Un alt document secret avea ca scop instruirea inspectorilor poştali din Statele Unite să detecteze cerneala invizibilă. Aceştia erau avertizaţi că informaţii secrete ar putea fi trecute sub ştampila poştală, în capsulele medicinale sau chiar pe unghiile de la picioare.

Foto: Reuters / Carte poştală din 1943 trimisă la Bucureşti dintr-un lagăr de concentrare nazist. Pe ambele fete sunt redate ororile din acest lagăr cu cerneală invizibilă.

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger