Iașul iubește teii: Protest față de tăierea arborilor de pe artera principală a orașului

1

Sute de persoane au ieșit, duminică seara, în stradă, la Iași, pentru a lua apărarea teilor de pe Bulevardul Ștefan cel Mare. Aceștia urmează a fi tăiați, a decis Primăria.

Viceprimarul Mihai Chirica a spus membrilor inițiativei “Iașul iubește teii”, pe care i-a invitat la discuții, că scopul tăierii teilor este asigurarea vizibilității monumentelor şi realizarea unui aliniament din arbori de aceeaşi vârstă şi formă specifici piaţetelor. În plus, reprezentantul primăriei a refuzat să dezvăluie numele specialiştilor care au girat proiectul şi au impus anumite particularităţi pentru speciile de arbori ce au fost plantate sau se intenţionează a fi plantate pentru a se încadra în noua viziune asupra zonei.

De asemenea, viceprimarul Mihai Chirica a ţinut să mai menţioneze că acţiunea de tăiere a teilor va continua în zilele următoare indiferent de reacția opiniei publice.

Potrivit lui George Pleșa, membru al inițiativei de apărare a teilor, deja au fost tăiați aproximativ jumătate dintre teii de pe artera principală a orașului și au fost înlocuiți cu salcâmi japonezi, o specie care se ridică la statura unui om și care nu ar asigura umbra pe care o fac teii pe timp de vară. Teii sunt un simbol pentru Iași, spune George. “Sute de mii de absolvenți își programează reuniunile în perioada când înfloresc teii, astfel își rememorează iubirile”, explică George care subliniază că populația nu a fost consultată pe acest subiect.

În consecință, susținuți de cei peste 1000 de semnatari ai petiției, reprezentanții iniţiativei ”Iașul iubește teii” consideră, în continuare, nejustificată decizia primăriei şi îşi menţin poziția împotriva eliminării tuturor teilor din peisajul pietonal modernizat.

Grupul de iniţiativă a primit şi sprijinul Coaliţiei pentru Mediu din România care a solicitat vineri Gărzii Naţionale de Mediu sistarea tăierii teilor şi verificarea legalităţii acţiunii întreprinse de Primăria Municipiului Iaşi.


Un comentariu

  1. Sunt Jiji, premare da Iasi, da cu apucaturi si intelect da Dorohoa, care este, si fac ce vrea muschii mei deci, deci plantez salcimi japanezi.Fireatzi ai draq da ieseni nerecunoscatori

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger