Iarna aspra din 2009-2010 s-a datorat unui eveniment climatic produs o data la un secol

0

Oamenii de stiinta americani spun ca ninsorile abundente cu care s-au confruntat America si Europa de Nord in iarna din 2009-2010 au fost cauzate de o coliziunea rara, produsa o data la un secol, a doua sisteme climatice. Dupa ce au analizat date istorice privind caderile de zapada, ei au concluzionat ca iarna aspra si zapezile bogate s-au datorat unor evenimente greu de prezis, nu unei schimbari de climat.

In iarna din 2009-2010, mare parte din nordul Europei a dat piept cu ninsori abundente si cele mai joase temeperaturi din ultimii 30 de ani. In acelasi timp, caderi de zapada record au atins Washington DC si alte state din America de Nord, fenomen pe care unele buletine meteorologice l-au pus pe seama incalzirii globale. Dupa ce au analizat masuratorile si datele prin satelit privind caderile de zapada din ultimii 60 de ani, cercetatorii americani au ajuns la concluzia ca anomaliile climatice au fost cauzate de o combinatie neobisnuita dintre fenomenul El Nino si o faza negativa rara a Oscilatiei Nord-Atlantice.

Evenimentele El Nino rezulta dintr-o incalzire periodica a zonei tropicale a Oceanului Pacific, combinata cu schimbari atmosferice, si se traduc prin aparitia unor curenti anormali si aperiodici in sistemul oceanografic si meteorologic al Pacificului ecuatorial. Ele au loc o data la cativa ani si pot fi prezise cu cateva sezoane inainte. De cealalta parte, Oscilatia Nord-Atlantica rezulta dintr-un schimb de presiune atmosferica intre doua regiuni situate deasupra Oceanului Atlantic de Nord. Schimbarile semnificative pot fi prezise cu doar o saptamana-doua inainte.

Cand Oscilatia Nord-Atlantica (NAO) intra intr-o faza puternic negativa, aerul rece vine in mod repetat din zona arctica, afectand partea estica a Americii de Nord si vestul Europei. „Oscilatia Nord-Atlantica a fost probabil mai negativa [acum]decat a fost vreodata in istoria documentata, care dateaza de la inceputul anilor 1800”, spune pentru BBC meteorologul Richard Seager, de la Universitatea Columbia, unul dintre autorii cercetarii. „A fost vorba de un eveniment care are loc o data pe secol” si care, combinat cu El Nino, a cauzat mare parte din caderile de zapada din America de Nord.

„De capul ei, NAO nu genereaza precipitatii abundente in America, doar o raceste”, continua meteorologul american. „El Nino urca nivelul de umiditate din SUA peste limitele normale si, combinat cu NAO, [acest fenomen]face ca precipitatiile din America sa cada sub forma de zapada”. Cercetatorii cred ca este improbabil ca acest eveniment sa mai aiba loc in viitorul apropiat. Datele preluate din inelele copacilor arata ca acealeasi conditii atmosferice cauzate de aceeasi combinatie de sisteme climatice a avut loc si acum 200 de ani, in vara din 1783-1784, in Europa si America de Nord.

Multi oameni cred ca iarna aspra din 1783/84 s-a datorat eruptiei unui vulcan din Islanda, insa cercetatorii americani au concluzionat ca a fost vorba de NAO in combinatie cu El Nino, risipind astfel si teoriile care au pus acest eveniment pe seama incalzirii globale.

Sursa: BBC News

Foto: Flickr/Per Ola Wiberg ~ Powi

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger