Patrick Cockburn, corespondent pentru The Independent, şi-a petrecut luni de zile vorbind despre canabis cu experţi de talie mondială pentru a afla dacă există o legătură între consumul de iarbă şi schizofrenie. A făcut asta pentru că fiul său Henry fuma mult canabis înainte să devină schizofrenic, acum 10 ani, la vârsta de 20. Patrick Cockburn va realiza un serial pentru publicaţia britanică în care va analiza, printre altele, dovezile medicale care leagă consumul de iarbă de schizofrenie. A publicat un prim episod ieri, din care am selectat câteva informații.
Jurnalistul scrie că ce se întâmplă acum cu legătura dintre canabis și schizofrenie – confirmată în mod susținut de studii recente – s-a întâmplat cu tutunul acum jumătate de secol, când s-a stabilit științific că fumatul și cancerul merg mână-n mână. Un profesor de la Insitututul de Psihiatrie din Londra spune că dacă riscul populației generale de a dezvolta schizofrenie este de circa 1%, el s-ar dubla în cazul consumului de iarbă obișnuită. Dacă acest consum este regulat, procentul ar putea urca la 4%, iar dacă utilizatorii consumă zilnic skunk (un tip de canabis care conține de trei ori mai mult THC, principala substanță psihoactivă a plantei, decât în anii ’60), riscul poate escalada chiar la 8%.
Marea majoritate a consumatorilor nu suferă efecte negative de pe urma fumatului de iarbă, așa că tind să considere astfel de statistici exagerate sau alarmiste. Însă aceia din ei care sunt diagnosticați cu schizofrenie la câțiva ani de la începutul consumului, rezultatul este psihoza, susține Cockburn, însoțită de halucinații paranoide, voci ostile din afara realității și sentimente inexplicabile de teroare și vină. Dacă susținătorii canabisului și ai legalizării lui susțin că planta nu e mai periculoasă decât produsele de fast-food, medicii și asistentele din spitalele de boli mintale din Marea Britanie au observat că o mare parte din pacienți sunt consumatori înrăiți de droguri, pe care încep să le ia adesea de la o vârstă fragedă.
Până nu demult, percepția generală a fost că iarba nu are efecte negative decât asupra unui număr mic de utilizatori – supuși unui fel de ruletă rusească – , și că majoritatea oamenilor rămân astfel neafectați, însă o nouă cercetare publicată în august 2012 arată că pericolul în materie de sănătate publică ar fi mult mai mare decât se credea până acum. Studiul a analizat 1.000 de oameni din Noua Zeelandă, toți născuți între 1972 și 1973, care au fost supuși unor teste de IQ și altor teste cognitive la vârsta de 13 și de 38 de ani. Subiecții care au fumat cantități semnificative de canabis înainte de 18 ani, perioadă în care creierul lor era în plină dezvoltare, au scăzut cu 8 puncte la testele de IQ față de cei care nu au fumat deloc. Cei care s-au apucat de consum după vârsta de 18 ani au scăzut și ei puțin în inteligența standardizată, dar nu așa de mult ca primii. Experții spun că asta ar putea explica de ce adolescenții care fumează multă iarbă obțin adesea rezultate proaste.
Aflați mai multe detalii pe The Independent și spuneți-ne părerea voastră vizavi de aceste informații.
Foto: Flickr/Adriano Agulló
Puteți citi și:
O analiză a peste 80 de studii asociază marijuana cu instalarea mai rapidă a schizofreniei