Iarba de mare poate stoca de două ori mai mult CO2 decât copacii

0

Nu e prima dată când auzim așa ceva, dar e prima dată când se face o analiză globală cu privire la ce cantitate de dioxid de carbon se stochează în vegetația de pe fundul mărilor și oceanelor.  Potrivit cercetării, publicate în Nature Geosciences, iarba de mare poate înmagazina de două ori mai mult CO2 pe kilometru pătrat decât arborii de pe uscat.

 

Mai exact, vegetația acvatică poate stoca 83.000 de metri cubi de CO2 pe kilometru pătrat, comparativ cu 30.000 de tone de CO2 stocate de o pădure tipică. Mai mult, deși iarba de mare se găsește în doar 0,2% din oceanele lunii, vegetația este responsabilă pentru stocarea a peste 10% din tot dioxidul de carbon stocat anual în oceane.

90% din carbon stocat de iarba de mare este sechestrat în sol, unde se formează depozite de carbon adânci de câțiva metri. În unele cazuri, aici se depozitează carbon de mii de ani.

Studiul mai arată și că 29% dintre luncile istorice de iarbă de mare au fost distruse, mai ales din cauza poluării apei, 1,5% dintre acestea distrugându-se în fiecare an. Dacă distrugerea va continua, se va ajunge la o eliminare de dioxid de carbon echivalentă cu 25% din eliminarea de CO2 de care sunt reponsabile defrișările.

Sursa: Treehugger

Foto: NOAA Photo Library

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger