Hunger King: Fast food-ul unde bogații și săracii stau la cozi diferite

0

Jani Leinonen este un artist finlandez care, având în minte inegalitățile sociale, a deschis într-o galerie de artă din Budapesta un restaurant fastfood numit Hunger King, unde bogații și săracii stau la cozi diferite. Miza este să arate limpede mecanismele economice care mențin aceste inegalități, dar și să atragă atenția asupra unei probleme sociale grave cu care se confruntă Ungaria, unde anul trecut persoanele fără adăpost au fost trecute în afara legii.

 

3032070-inline-hungerking2

 

După deschiderea primului Burger King din Helsinki, ”timp de săptămâni, oamenii au stat la cozi pentru a-și cumpăra burgeri, ciripind fericiți. Era o coadă ciudată a mândriei,” povestește Leinonen, care a fost martor în aceeași perioadă la cozile interminabile din fața adăposturilor pentru oameni ai străzii.

Pornind de la aceste experiențe, dar și de la situația din Ungaria, unde oamenii săraci, fără acoperiș deasupra capului, au parte de cea mai severă legislație din Europa, artistul a deschis Hunger King. La fast food-ul experimental, bogații pot cumpăra burgeri falși, care pot costa și 2.700 de dolari, în vreme ce săracii se așează la coadă pentru aprimi contravaloarea unui salariu minim, circa 15 dolari, ambalați în cutii de carton, asemenea produselor fast food.  Până acum, niciun client nu a cumpărat burgerii artificiali de lux, însă numărul celor săraci care îl vizitează la galerie a crescut de la 20 de persoane pe zi, la 50.

 

3032070-slide-hungerking4

 

Pe site-ul Hunger King, oricine poate trimite tweet-uri politicienilor maghiari, pentru a le atrage atenția asupra politicii duse la adresa oamenilor străzii. Demersul artistului finlandez, invitat la Budapesta de organizația Finnagora și susținut de Ambasada Finlandei, a atras atenția oficialilor, care au cerut lămuriri despre proiectul lui Leinonen.

Sursa: Fast Coexist

Puteți citi și:

Ungaria scoate persoanele fără adăpost în afara legii


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger