Hrană pentru păsările din Deltă, afectate de iarnă

1

A fost o iarnă grea pentru lebedele, lișițele, pescărușii și gârlițele din Delta Dunării care, din cauza zăpezilor abundente și înghețului au rămas fără hrană. Pentru a le ajuta, reprezentanții Asociației Salvați Delta și Dunărea și ai Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării au hrănit păsările afectate din zonele Sărături Murighiol, Gridul Lupilor și Somova-Parcheș, împrăștiind 300 kg de pâine furaj.

Păsările ce rămân peste iarnă în Deltă, cele care în mod normal se hrănesc cu vegetație acvatică și nevertebratele de pe fundul apei, au suferit în această perioadă de foame. Printre altele, este vorba de lebăda de iarnă (Cygnus cygnus) și lebăda de vară (Cygnus olor) care în mod obișnuit se hrănesc cu vegetație acvatică. Gheața de pe lacuri le-a ținut la distanță de sursele de hrană.

“După ce conducerea Rezervației și Garda de Mediu Tulcea au raportat moartea a sute de păsări de foame și frig în zona Vadu, făcând un apel umanitar către societate, am încercat să punem în acțiune o colaborare între instituțiile Statului (ARBDD), societatea civilă (Salvați Dunărea și Delta) și sectorul privat responsabil (Dobrogea Grup). Și am reușit! În ciuda nepăsării și a lipsei cronice de finanțare… Acțiunea a durat trei zile și a hrănit câteva mii de păsări, oferind un exemplu de colaborare, la care îi invităm și pe alții”, spune Liviu Mihaiu, președintele Asociației Salvați Dunărea și Delta.

“Am apreciat cu acest prilej disponibilitatea persoanelor sau organizațiilor de a se implica în acest fel de acțiuni și rămânem încrezători că numărul acestora va crește în viitor ca și diversitatea acțiunilor în care se vor implica”, spune, la rândul său, Grigore Baboianu, Guvernatorul RBDD.

Situația a fost semnalată de agenții ecologi din cadrul ARBDD, care au solicitat sprijinul asociațiilor de protecție a mediului, persoanelor fizice și societăților comerciale în vederea unor acțiuni de hrănire a faunei din rezervație. În spiritul misiunii de protejarea biodiversității din Delta Dunării, Salvați Delta a reușit să mobilizeze Dobrogea Grup care a pus la dispoziție 300 kg de pâine furaj.

Sursa: Asociația Salvați Delta și Dunărea


Un comentariu

  1. Pingback: Nehéz telük volt a Duna-deltai madaraknak » Think Outside The Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger