În spatele ultime cortine de fier: Hotelul Yanggakdo,”rezervația”de străini

11

Într-un nou episod, Dumitru Răzvan Cezar ne povestește de un hotel „monumental”, cu 30 de etaje și cu un restaurant rotitor în vârf, „o enclavă a decadenței capitaliste”, cum îl descrie el, care îi întâmpină pe turiștii străini de pe o insulă cu teren de golf.

Text scris de Dumitru Răzvan Cezar (Imperator)

Ajungem și la hotel. Am trecut prin oraș, cu numeroasele sale monumente și clădiri impunătoare, laminate feeric. Îi spunem ghidului că într-una din seri am vrea să ne învârtim prin oraș, să vizităm monumentele laminate. OK, o să vedem. Hotelul în care stam, „Hotelul Yanggakdo”, se află pe o insulă (numită Yanggak), în mijlocul râului Taedong. Insula este o „rezervație” pentru străini și coreeni „speciali”. Hotelul este unul dintre cele două în care sunt cazați străinii – adică Athenee Palace și Intercontinental de la noi, de pe vremuri. Celalalt e în oraș, pe lângă gară și îi zice „Koryo”. Pe insulă se află un teren de golf (da, da, ați auzit bine, un teren de golf – oare Tiger Woods s-ar putea lăuda cu faptul că a jucat golf în Coreea de Nord?) și tot aici este și un soi de multiplex folosit pentru PIFF (da, ați ghicit – Pyongyang International Film Festival – „Dear Leader” este un mare iubitor de filme, dar și de actrițe).

Hotelul este, cum altfel, monumental. Are vreo 30 etaje, iar în vârf un restaurant rotitor (aparent, o mare modă în Coreea de Nord, toate hotelurile pentru străini, indiferent de înălțime, au în vârf un restaurant rotitor). Suntem rugați să nu ieșim din hotel decât însoțiți de ghid (oricum e noapte și întuneric bezna afară) și ne primim camerele – cu nimic mai deosebite față de business hotel-urile de aiurea. Au și televizor cu canale straine – chinezești, rusești și…BBC! Legătura cu lumea e asigurată!). Camera mea e pe la etajul 20 și am o panoramă superbă a orașului. Statuia lui Great Leader strălucește în întuneric. Lângă el, câteva palate laminate, un mare stâlp de cealaltă parte a râului și, undeva departe, stadionul… chiar că aduce cu genericul Champions League!

În restaurantul hotelului

Dau o raită prin hotel. Este o enclavă a decadenței capitaliste. La parter sunt niște librării și artizanaturi, dar la subsol te lovești de un cazino (chinezii sunt mari iubitori de așa ceva), baruri (oh, ce decadent), piscine și un shop.

Despre următorii pași în Coreea de Nord, în episoadele viitoare, iar despre calatoriile lui Imperator prin toată lumea, puteți citi la http://www.imperatortravel.blogspot.com.

Citiți și:

În spatele ultimei cortine de fier: Cel mai mare spectacol de pe Pământ

În spatele ultimei cortine de fier: Coreea de Nord

În spatele ultimei cortine de fier: Primele impresii

În spatele ultimei cortine de fier: Cum se ajunge în Coreea de Nord

Tags:11 comentarii

 1. “să vizităm monumentele laminate” – Nu prea inteleg:
  LAMINÁ, laminez, vb. I. Tranz. 1. A prelucra un material (în special un metal) prin deformare plastică, cu ajutorul laminorului. 2. A întinde, a paraleliza și a omogeniza cu laminorul fibrele textile în procesul de filare în vederea toarcerii lor. 3. A reduce secțiunea de curgere a unui fluid. – Din fr. laminer.

 2. Pingback: În spatele ultimei cortine de fier: „Țara dimineților liniștite” » Think Outside the Box

 3. Foarte interesante articolele, dar am o nelamurire cu privire la un cuvant. Ce vrei sa spui cu “laminate”? E un fel de gluma? Ai spus de vreo trei ori laminat feeric, ori laminat inseamna cu totul altceva decat luminat, daca la asta te refereai. Oricum, repet, frumoase articole.

 4. Pingback: În spatele ultimei cortine de fier – Turnul Ideii Ciuce » Think Outside the Box

 5. Pingback: În spatele ultimei cortine de fier: Metroul anti-bombardamente cu vedere la lac » Think Outside the Box

 6. daca tot l-ai inlocuit pe “u” cu “a” in “laminate”, trebuia sa continui si la celelalte cuvinte din articol. ar fi sunat asa:
  “Ajangem și la hotel. Am trecat prin oraș, ca nameroasele sale monamente și clădiri impanătoare, laminate feeric. Îi spanem ghidalai că într-ana din seri am vrea să ne învârtim prin oraș, să vizităm monamentele laminate. OK, o să vedem. Hotelal în care stam, „Hotelal Yanggakdo”, se află pe o insală (namită Yanggak), în mijlocal râalai Taedong. Insala este o „rezervație” pentra străini și coreeni „speciali”. Hotelal este anal dintre cele doaă în care sant cazați străinii – adică Athenee Palace și Intercontinental de la noi, de pe vremari. Celalalt e în oraș, pe lângă gară și îi zice „Koryo”. Pe insală se află an teren de golf (da, da, ați aazit bine, an teren de golf – oare Tiger Woods s-ar patea lăada ca faptal că a jacat golf în Coreea de Nord?) și tot aici este și an soi de maltiplex folosit pentra PIFF (da, ați ghicit – Pyongyang International Film Festival – „Dear Leader” este an mare iabitor de filme, dar și de actrițe).
  Hotelal este, cam altfel, monamental. Are vreo 30 etaje, iar în vârf an restaarant rotitor (aparent, o mare modă în Coreea de Nord, toate hotelarile pentra străini, indiferent de înălțime, aa în vârf an restaarant rotitor). Santem ragați să na ieșim din hotel decât însoțiți de ghid (oricam e noapte și întaneric bezna afară) și ne primim camerele – ca nimic mai deosebite față de basiness hotel-arile de aiarea. Aa și televizor ca canale straine – chinezești, rasești și…BBC! Legătara ca lamea e asigarată!). Camera mea e pe la etajal 20 și am o panoramă saperbă a orașalai. Stataia lai Great Leader strălacește în întaneric. Lângă el, câteva palate laminate, an mare stâlp de cealaltă parte a râalai și, andeva departe, stadional… chiar că adace ca generical Champions Leagae!
  În restaarantal hotelalai
  Daa o raită prin hotel. Este o enclavă a decadenței capitaliste. La parter sant niște librării și artizanatari, dar la sabsol te lovești de an cazino (chinezii sant mari iabitori de așa ceva), barari (oh, ce decadent), piscine și an shop.

 7. dar daca inlocuiai pe “e” cu “î” ar fi fost perfect. ia vezi aici:
  “Ajungîm și la hotîl. Am trîcut prin oraș, cu numîroasîlî salî monumîntî și clădiri impunătoarî, laminatî fîîric. Îi spunîm ghidului că într-una din sîri am vrîa să nî învârtim prin oraș, să vizităm monumîntîlî laminatî. OK, o să vîdîm. Hotîlul în carî stam, „Hotîlul Yanggakdo”, sî află pî o insulă (numită Yanggak), în mijlocul râului Taîdong. Insula îstî o „rîzîrvațiî” pîntru străini și corîîni „spîciali”. Hotîlul îstî unul dintrî cîlî două în carî sunt cazați străinii – adică Athînîî Palacî și Intîrcontinîntal dî la noi, dî pî vrîmuri. Cîlalalt î în oraș, pî lângă gară și îi zicî „Koryo”. Pî insulă sî află un tîrîn dî golf (da, da, ați auzit binî, un tîrîn dî golf – oarî Tigîr Woods s-ar putîa lăuda cu faptul că a jucat golf în Corîîa dî Nord?) și tot aici îstî și un soi dî multiplîx folosit pîntru PIFF (da, ați ghicit – Pyongyang Intîrnational Film Fîstival – „Dîar Lîadîr” îstî un marî iubitor dî filmî, dar și dî actrițî).
  Hotîlul îstî, cum altfîl, monumîntal. Arî vrîo 30 îtajî, iar în vârf un rîstaurant rotitor (aparînt, o marî modă în Corîîa dî Nord, toatî hotîlurilî pîntru străini, indifîrînt dî înălțimî, au în vârf un rîstaurant rotitor). Suntîm rugați să nu iîșim din hotîl dîcât însoțiți dî ghid (oricum î noaptî și întunîric bîzna afară) și nî primim camîrîlî – cu nimic mai dîosîbitî față dî businîss hotîl-urilî dî aiurîa. Au și tîlîvizor cu canalî strainî – chinîzîști, rusîști și…BBC! Lîgătura cu lumîa î asigurată!). Camîra mîa î pî la îtajul 20 și am o panoramă supîrbă a orașului. Statuia lui Grîat Lîadîr strălucîștî în întunîric. Lângă îl, câtîva palatî laminatî, un marî stâlp dî cîalaltă partî a râului și, undîva dîpartî, stadionul… chiar că aducî cu gînîricul Champions Lîaguî!
  În rîstaurantul hotîlului
  Dau o raită prin hotîl. Îstî o înclavă a dîcadînțîi capitalistî. La partîr sunt niștî librării și artizanaturi, dar la subsol tî lovîști dî un cazino (chinîzii sunt mari iubitori dî așa cîva), baruri (oh, cî dîcadînt), piscinî și un shop.”

 8. Cum nu am fost niciodata in Corea de Nord,si nici nu am de gand,marturisesc ca am fost foarte placut impresionat de descrierile
  facute (inclusiv comentarii ardide) Bravo pentru Imperador.Cum eu
  scriu de pe alte meleaguri (din Brazilia) prefer,cand plec de aici sa vin in Romania,respectiv in orasul meu BUCURESTI .Fiind inaonte de anul nou
  va transmit felicitarile mele cu un cald LA MULTI ANI !

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger