Hotelul Magdas din Viena, un hotel butic cu camere minimaliste, mobilă vintage, din materiale reciclate, și balcoane cu vedere spre celebra roată de carusel Ferris, găzduiește atât turiști, cât și tineri refugiați care și-au părăsit țara, scrie FastCoExist. “Am vrut să construim un loc în care turiști din toată lumea sunt întâmpinați de oameni care și-au părăsit casele nu pentru că au vrut, ci pentru că au fost nevoiți – pentru că au fugit de foamete, război și a terorism”, spune Martin Gartner de la Caritas, ONG-ul vienez care a lansat hotelul ca afacere socială.
Aproape toți angajații hotelului, de la personalul de la recepție, până la oamenii care servesc micul dejun, sunt la rândul lor refugiați. Oaspeții hotelului dau de oameni ca Denis, un refugiat în vârstă de 28 de ani din Guinea-Bissau care vorbește șase sau șapte limbi. “Trăiește în Austria de aproape 10 ani și în această perioadă n-a avut posibilitatea să muncească, pentru că refugiaților sau celor care cer azil le e foarte greu să-și găsească de lucru în Austria”, spune Gartner. “Timp de 10 ani, el nu a făcut decât să aștepte. Acum are primul job, lucrează la recepție, și e foarte dispus să-și spună povestea celor care-l întreabă de ea”.
Hotelul a angajat refugiați din Siria, Iran, Afganistan și alte 11 țări care nu au reușit să-și găsească de muncă în alte părți. “E foarte interesant să vezi această echipă vorbind cam 25 de limbi și având religii diferite, să vezi cum muncesc împreună și cum au același obiectiv – să facă hotelul funcțional”, spune Gartner. Două apartamente din hotel găzduiesc solicitanți de azil sub 18 ani, care trăiesc fără familie în Austria, iar lounge-ul le servește drept sufragerie. Până în toamnă, câțiva dintre acești musafiri vor avea șansa să lucreze la rândul lor într-un program nou de ucenicie. De cealaltă parte, turiștii au ocazia să cunoască o altă latură a Vienei.
Mgdas încurajează în premieră interacțiunea dintre oasepeți și refugiați, fiind menit și să schimbe percepția față de aceștia din urmă. În câțiva ani, s-ar putea ca ONG-ul să mai deschidă un hotel, iar alte organizații din Berlin, Amsterdam și alte orașe au început să se intereseze de acest model de afacere socială.