Hot dog-ul, la fel de dăunător ca fumatul

0

Un grup de medici americani, susţinători ai medicinei preventive şi ai dietei vegane, susţin că între ţigări şi carnea procesată din hot dog nu există nicio diferenţă când vine vorba de potenţialul cancerigen. Comitetul pentru Medicină Responsabilă a lansat de curând la Washington o campanie de conştientizare a deserviciilor pe care carnea procesată din mezeluri le aduce sănătăţii.

“Avertisment: Hot dog-ii dăunează grav sănătăţii,” este mesajul de pe billboardul care înfăţişează un pachet de ţigări din care ies crenvurşti, inscripţionat cu un cap de mort. Mesajul, destul de radical, intenţionează să atragă atenţia asupra legăturii din ce în ce mai strânse dintre anumite forme de cancer şi pasta de carne care a devenit o mâncare aproape universală.

Susan Levin, directoarea comitetului de nutriţie al acestei grupări, susţine că hot dog-ul, la fel ca şi ţigările, ar trebui să fie comercializat cu mesaje de avertizare, care să-i ajute pe consumatorii grăbiţi să înţeleagă riscurile la care se expun bucurându-se de aparent inofensivul crenvurşt. Acesta are o valoare nutritivă scăzută şi, mai mult, un conţinut ridicat de sare, ceea ce poate determina creşterea tensiunii şi mărirea predispoziţiei spre atact cardiac.

Alte voci, mai temperate, susţin că, deşi nu se încadrează sub nicio formă la categoria “mâncare sănătoasă”, carnea procesată, regăsită în aproape toate mezelurile, nu este toxică dacă este consumată moderat. “Nu e necesară eliminarea cărnii procesat; mesajul ar trebui să fie mai degrabă că acest tip de alimente nu ar trebui să fie dominante în dieta oamenilor,” sunt de părere cei de la American Cancer Society.

 

Foto: Flickr / Misskarenjean

Sursa: USA Today


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger