“Homosexualii au înzestrări și calități pe care le pot oferi comunității creștine”, spune Vaticanul

0

Vaticanul a început să facă pași reformatori vizavi de subiecte care au fost multă vreme tabu în sânul Bisericii: homosexualitatea, divorțul și sexul premarital, scrie The Atlantic. Timp de șapte zile, mai-marii Bisericii Catolice s-au reunit în Roma, în cadrul unui sinod al episcopilor, a treia astfel de adunare din istorie, și au scris un document în care tratează subiectele de mai sus. Este prima declarație publică prin care Vaticanul își anunță intenția de a-și modifica poziția față de sex și căsătorie.

 

 

Biserica nu a permis niciodată căsătoriile gay. Chiar dacă ele au devenit legale în SUA și în alte țări, multe cupluri s-au lovit de discriminare în comunitățile lor religioase după căsătorie. Acum, însă, Vaticanul se arată dispus să trateze mai blând persoanele gay. “Homosexualii au înzestrări și calități pe care le pot oferi comunității creștine”, a scris sinodul. “Sunt comunitățile noastre capabile să le ofere [bun venit], să le accepte și aprecieze orientarea sexuală, fără să compromită doctrina catolică privind familia și căsătoria?”. Asta nu înseamnă însă că Biserica va oficia căsătorii între persoane gay; raportul reclamă “problemele morale asociate uniunilor homosexuale” şi reafirmă sanctitatea căsătoriei dintre bărbaţi şi femei.

Chiar şi-aşa, mesajul de deschidere faţă de comunitatea gay arată o schimbare majoră de atitudine faţă de acum 10 ani, când comitetul Bisericii numea homosexualitatea “un fenomen moral şi social problematic”, iar Papa Ioan Paul al II-lea declara căsătoriile gay “o viziune îngustă şi nenaturală a omului”. În raport se observă şi o schimbare surprinzătoare de atitudine faţă de divorţ: “Situaţia celor divorţaţi care s-au recăsătorit necesită o judecată atentă, acompaniată de respect, si evitarea oricărui limbaj sau comportament care să-i facă [pe aceşti oameni]să se simtă discriminaţi”, scriu episcopii. “Ce trebuie respectat mai presus de toate este suferinţa celor care au îndurat despărţirea şi divorţul în mod nedrept”.

Citiţi mai mult pe The Atlantic.

 

Puteţi citi şi:

Prima arestare a unui membru al clerului din Vatican, acuzat de pornografie infantilă

“Dacă distrugem Creația, Creația ne va distruge pe noi”. Papa Francisc îi îndeamnă pe creștini să combată schimbările climatice, în contexul exploatării naturii de către bogați

Papa Francisc și “tirania capitalismului”

Papa Susține lupta anti-fracking

Papa îi sfătuiește pe preoți să-și cumpere mașini mai modeste

Vaticanul face un sondaj bisericesc global pe teme precum căsătoriile gay sau contracepția

Papa Francisc: A arunca mâncarea e ca și cum ai fura de la săraci

Papa vrea să pună la punct călugărițele “feministe radicale”


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger