Homo sapiens sau Homo complexus?

2

Oamenii ameninţă sistemele naturale şi îşi pun în pericol propria viaţă şi pe cea a planetei, deci nu mai sunt înţelepţi, motiv pentru care un scriitor australian pe ştiinţă propune schimbarea denumirii de Homo sapiens.

Julian Cribb, autorul noii propuneri, nu are şi una pentru un posibil alt nume, şi asta pentru că vrea dezbatere pe acest subiect. De cealaltă parte, oamenii de ştiinţă numesc iniţiativa lui prostească, spunând că nu denumirea trebuie schimbată, ci acţiunile umane, în timp ce alţii spun că nu e productiv să te joci cu denumirile. Omenirea a fost numită Homo sapiens de către Carl Linnaeus, părintele sistemului modern de clasificare a organismelor, în 1758. Ellinor Michel, secretar executiv al Comisiei Internaţionale pentru Nomenclatură Zoologică, spune pentru publicaţia Livescience că nu poţi să schimbi o denumire după cum te taie capul, explicând că sistemul actual oferă prioritate celor mai vechi denumiri. Michel s-a mai confruntat cu o asemenea propunere în 2008, când o organizaţie din Pennsylvania, Responsible Policies for Animals Inc., a propus denumirea de Homo complexus, bazată pe complexitatea omului, nu pe înţelepciunea sa.

Voi ce propuneri aţi avea?

Sursa: Livescience

Foto: Flickr/Ryan Somma

Puteţi citi şi:

Cum a remodelat omul modern planeta. Ar trebui să validăm Antropocenul?


2 comentarii

  1. Eu ma simt mai degraba Homo Complexatus, decat complexus, ca nu mai inteleg ce vor de fapt oamenii.

    Complexitatea este aceeasi ca si acum 300 de ani dar, la o adica, e aceeasi ca si la Homo Erectus, ca nici nu ne-au cazut nici nu ne-au crescut solzi sau aripioare, sau antene, am “suferit” doar mici modificari estetice (mai putin par si maxilar mai slab). Avand in vedere ca omul a avoluat exponential, 300 de ani ar fi suficienti ca sa ne schimbam numele, dar din pacate ar trebui sa fim retrogradati d.p.d.v. al complexitatii si am cam avea nevoie de o impartire in subcategorii.
    D.p.d.v. al intelepciunii, populatia unor anumite state (unite) ar cadea pe o treapta inferioara aborigenilor, cat depre restul populatiei, ar putea fi homo usordemanipulatus – cum zice rob, homo ipocritus, homo profitorus s.a.m.d.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger