Hocheiul pe gheață în aer liber, pe cale de dispariție din cauza încălzirii globale

0

O îndelungată tradiție canadiană, hocheiul pe gheață în aer liber, este pe cale de dispariție din cauza schimbărilor climatice. Un nou studiu îi mai dă doar câteva decenii de trăit.

Sezonul cu gheață s-a scurtat semnificativ în ultimii 50 de ani, mai ales în British Columbia și Alberta. Temperaturile nu rămân destul de scăzute destul de mult timp pentru a permite înghețul.

Până la mijlocul secolului este posibil ca hocheiul pe gheață să fie impracticabil fără intervenții artificiale. “Dacă e să facem o listă cu lucrurile vulnerabile la încălzirea globală de care le pasă canadienilor, aș pune hocheiul pe gheață în aer liber aproape de capul listei”, spune David Matthews, geograf la Universitatea Concordia și autor al studiului, care subliniază că sportul este o coardă sensibilă pentru canadieni.

Este nevoie de cel puțin trei zile consecutive cu temperaturi sub -5 grade Celsius pentru a construi un patinoar.  Dar datele de la 142 de stații meteo din sudul Canadei, unde locuiește cea mai mare parte a populației arată un trend de încălzire între 1951 și 2005.

Potrivit cercetării, în multe regiuni sezonul de hochei va începe tot mai târziu și se va scurta cu până la 20-30%.

Foto: Flickr / Dougtone

Sursa: Guardian


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger