Hocheiul de stradă din Canada, ameninţat cu extincţia

0

O tradiţie importantă a iernii canadiene, hocheiul de stradă pe gheaţă, ar putea dispărea în următoarele decenii din cauza schimbărilor climatice, arată un nou studiu. O veste proastă din perspectivă comunitară, din moment ce multe oraşe din statul nord-american sunt presărate cu patinoare naturale destinate acestui joc, iar unele familii îşi îngheaţă curtea din spatele casei pentru a se confrunta cu crosele.

 

 

Sezonul gheţii s-a micşorat considerabil în ultimii 50 de ani din cauza temperaturilor ridicate, mai ales în provinciile canadiene British Columbia şi Alberta şi în anumite părţi ale provinciilor de prerie, arată un studiu publicat în jurnalul ştiinţific al Institutului de Fizică din Canada, Environmental Research Letters, şi citat de The Guardian. Până la mijlocul secolului, prevăd specialiştii de mediu, s-ar putea ca hocheiul pe gheaţă şi patinajul să nu mai poată fi practicabile afară în lipsa intervenţiei artificiale. Publicaţia britanică scrie că această perspectivă ar putea să-l alarmeze până şi pe premierul canadian Stephen Harper, care a intrat în dizgraţia comunităţii locale şi a celei internaţionale pentru că s-a opus angajamentului Canadei de a reduce emisiile cu efect de seră şi pentru că a susţinut agresiv proiectul de exploatare a nisipurilor petrolifere din Alberta.

Pentru a construi o fundaţie solidă pentru sporturile pe gheaţă, au aflat cercetătorii, este nevoie ca temperatura să se stabilizeze trei zile la rând la -5 grade Celsius. Însă recordurile de temperatură înregistrate la 142 de staţii meteorologice din cordonul sudic al Canadei au înfăţişat un trend de încălzire în perioada 1951-2005, cu sezoane glaciare mai restrânse ca durată – procentul de micşorare este de 20-30% în provinciile British Columbia, Alberta, Saskatchewan, Manitoba şi părţi din vestul provinciei Ontario. Doar zona atlantică a statului nord-american s-a bucurat de sezoane mai lungi. La nivel general, temperaturile din Canada au crescut cu peste 2,5 grade Celsius din 1950 încoace, de trei ori mai mult decât media globală de încălzire atribuită schimbărilor climatice.

Foto: Flickr/mariacasa


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger