Hipsteri care vânează

7

Tot mai mulți adepți ai locavorismului de peste ocean, liberali cu barbă și bicicletă, aleg să-și vâneze singuri mâncarea, trend care ar putea sta în spatele creșterii cu 9% a numărului de vânători din SUA în perioada 2006-2011, după ani de zile de declin, scrie Slate.com. Acești vânători hipsteri cred că e mai responsabil și mai eco să mănânce un animal crescut în sălbăticie, într-un habitat local, decât o vacă îngrășată cu cereale și fân recoltate de mașinării flămânde după combustibil.

Această tendință în creștere, răspândirea vânătorii în cercurile urbane liberale, pare să facă bine populațiilor de animale. În cartea sa Nature Wars, Jim Sterba propune noilor vânători să-și îndrepte țeava puștii înspre căprioarele care și-au depășit numărul limită și să le vândă în piețele locale – o metodă ingenioasă prin care locavorismul poate acoperi gaura lăsată în controlul populației de animale în urma scăderii interesului americanilor față de vânătoare. Sterba mai spune că oamenii trebuie să se reconecteze cu natura în așa fel încât „să aibă pământ sub unghii, mâinile pătate de sânge și o așchie sau două sub rotulă și fund”. În alte cuvinte, el încurajează hipsterii să se apuce de vânătoare.

Pentru ca acest trend să se răspândească și mai tare, scrie publicația americană, este nevoie însă ca mulți liberali urbani să renunțe la două prejudecăți bine sădite în sistemul lor de valori: aceea că e rău să ucizi personal animale și aceea că vânătorii sunt toți niște conservatori de la țară. În cazul iubitorilor de carne, consumul unui animal vânat cu propriile mâini reprezintă o alternativă mai etică la consumul de produse industriale, obținute prin agricultura de tip intensiv. În loc să fie țintuite în cuști strâmte și îndopate cu antibiotice și antidepresive, mamiferele și păsările din sălbăticie trăiesc după legea naturii, cum au făcut-o mii de ani la rând, și în loc ca oamenii care vor să le consume carnea să externalizeze uciderea lor angajaților prost plătiți ai unui abator, pare mai cinstit să le omoare ei înșiși.

Obținerea cărnii din afara sistemul alimentar industrial este benefică și pentru mediu. Animalele din sălbăticie nu se hrănesc cu tone de cereale pentru creșterea cărora s-au folosit cantități uriașe de apă, pământ și îngrășăminte sintetice cu combustibili fosili în spate și nu sunt îngrămădite în unități concentrate de hrană unde generează șuvoaie de bălegar toxic și urât mirositor. Citiți articolul integral pe site-ul publicației Slate.

Foto: estebanwaseaten.tumblr.com


7 comentarii

  1. Interesant punct de vedere dar ma intreb totusi cat timp s-ar putea recurge la aceasta metoda avand in vedere populatia de oameni in crestere a planetei si scaderea populatiilor de animale salbatice datorate dezvoltarii accelerate a zonelor urbane. Nu stiu in ce masura este benefica pentru mediu avand in vedere acelasi comportament de consum chiar daca individul va trebui sa isi vaneze hrana. Balanta va fi inclinata intotdeauna in favoare omului cu arma in mana si nu va putea fi mentinut un echilibru in ecosistemul in care este implicat omul si natura care este sursa de viata pentru acesta.

  2. multa lume mananca carne dar nu ar fi in stare sa ucida.de aceea se apeleaza in general la alte persoane cand exista un animal viu de “sacrificat”.cei ce taie animalul se zice despre ei ca au sange rece si cumva fac asta findca altzii mananca si nu sunt cu nimic mai vinovatzi decat altzii insa vanatorii,cei ce ucid din placere,sunt cele mai josnice fiintze,capabile de multa violentza

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger