Hingherul cel Bun și Karma: dresorul care pregătește maidanezi să devină câini de asistență pentru persoanele cu dizabilități

0

Un tânăr din București vrea să arate că maidanezii pot deveni câini de asistență pentru persoanele cu handicap locomotor; a început demonstrația cu Karma, care e deja bine dresată și își așteaptă un stăpân.

 

hingher

 

de Andrei Crăciun

 

Un film care avea să devină cult – “Filantropica” – se deschide cu această constatare: “A fost odată ca niciodată un oraș în care locuitorii se împărțeau în prinți și cerșetori. Între aceste două lumi nu existau decât câini vagabonzi. Ei formau clasa de mijloc”. Orașul acela era capitala României, București. Au trecut ani și viața, ca în cântecele de altădată, s-a schimbat. Au apărut și au dispărut adolescenții emo, cu privirea lor sumbră asupra vieții, au apărut și au rămas corporatiștii, au apărut și vor dispărea hipsterii, cu bicicletele și bărbile și ochelarii lor cu rame ample.

Sunt mai multe clădiri din sticlă în oraș, cum și mai puțini câini vagabonzi sunt. În tot timpul acesta, un om de afaceri japonez a fost ucis de un maidanez, cunoscut sub numele de Bosquito. Bosquito a scăpat de linșajul mediatic și fizic. Ultima oară a fost reperat în Germania, unde fusese adoptat – ca să vedeți și dumneavoastră – de o familie din clasa de mijloc a Germaniei. Mai recent, un copil, copilul Ionuț, a fost sfâșiat de maidanezi într-un parc din București. Războiul româno-maidanez a atins atunci un nou punct critic. Societatea, nefiind nicidecum echilibrată, s-a divizat: între moarte câinilor! și salvați câinii!, tot mai puțini au rămas, cu tot discernământul, la centru. Și încă mai puțini au făcut, de fapt, ceva concret pentru maidanezi. Firește, au fost câini adoptați, au fost câini salvați de la moarte, dar și câini uciși, cu bestialitate și, uneori, în mod abuziv, în contra legii.

Cătălin Cornea face ceva. El dă un exemplu. Poate că această cupolă a site-ului – “Viitorul României” – e prea mare pentru faptele sale (n.r. articolul este preluat de pe site-ul viitorulromaniei.ro). Poate că, totuși, nu e, căci Cătălin Cornea vrea să arate ceva din viitor: cum câinii maidanezi pot deveni asistenți pentru oamenii cu handicap locomotor.

Faptele: în decembrie anul 2013, nu cu mult înainte de Crăciun, a fost lansată campania „Maidanez de ajutor”, în cadrul căreia specialistul în comportament canin Cătălin Cornea și reprezentanți din Fundația Vier Pfoten au pornit în căutarea unui maidanez pe care să îl pregătească pentru a deveni câine de asistență al unei persoane cu dizabilități.

Întâlnirea de la Glina

Cătălin Cornea are 37 de ani. Dresează, în mod profesionist, câini cam de două decenii, deși, firește, de facto, a început încă din copilărie. A fost botezat “Hingherul cel bun”. Și “Hingherul cel bun” a rămas. „Hingherul cel bun”, așadar, a vizitat străzile și adăposturile capitalei în căutarea câinelui perfect pentru această misiune. Întâmplarea a făcut să o găsească pe Karma.

Karma e o cățea frumoasă, mai degrabă albă. Întâlnirea s-a produs într-un adăpost din Glina. Și Karma a intrat într-un program intensiv de dresaj. Știe deja să deschidă sertare, să aducă papucii și alte elemente fără de care n-ar putea fi niciodată assistance-dog pentru o persoană cu handicap locomotor. Cătălin Cornea ține toate ședințele de dresaj din scaunul cu rotile.

În aprilie, după ce va termina etapa de dresaj cu “Hingherul cel Bun”, Karma va continua programul împreună cu noul stăpân, care va trebui el însuși să învețe să dea comenzile corect. Anunțul corect e așa: cei care își doresc să adopte acest maidanez de ajutor sunt rugați să trimită un e-mail la adresa [email protected] cu o fotografie și o scrisoare pe care Cătălin Cornea și-a luat angajamentul că i-o va citi personal Karmei. Progresele câinelui pot fi urmărite pe pagina de Facebook a campaniei.

Puteți citi integral interviul cu Cătălin Cornea pe viitorulromaniei.ro.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger