Hibernarea prelungește viața mamiferelor

0

Întrebarea care i-a bântuit pe oamenii de știință de multă vreme a fost dacă hibernarea prelungește viața, iar răspunsul se pare că este da: mamiferele care hibernează au o speranță de viață mai mare. Hamsterii au fost folosiți pentru demonstrație, în cadrul acestui studiu despre legătura dintre hibernare și longevitate.

 

Experimentele au arătat că încetinirea metabolismului la hamsteri, scăderea temperaturii corpului și starea de amorțeală în care au intrat au oprit și chiar au inversat procesul natural de degradare prin care trec cromozomii responsabili cu îmbătrânirea, în cazul micilor companioni. Concluzia specialiștilor a fost că, într-adevăr, cel puțin în cazul micilor mamifere îmblănite, o doză zilnică de hibernare în timpul iernii le ajută să își crească speranța de viață.

Deși au mai existat studii care să dispute legătura dintre hibernare și longevitate, acesta este primul care a demonstrat mecanismul biologic prin care legătura respectivă se produce. Echipa de cercetători a fost condusă de Cristopher Turbill, de la Institutul pentru Ecologia Vieții Sălbatice din Viena, Austria. Studiul lor a fost publicat în British Royal Society. Liderul de proiect a afirmat că rezultatele descoperite la hamsteri se aplică, cel mai probabil, și altor mamifere care intră într-o stare de amorțire și hibernează.

”Din păcate, nu se aplică și oamenilor. Somnul și amorțirea sunt două stări diferite și chiar incompatibile. Oamenii nu își pot coborî temperatura corpului când dorm, deci nu se înregistrează nicio scădere a metabolismului”, a precizat Turbill. El a glumit, chiar, pe seama paralelei, spunând că știința nu a ajuns încă atât de departe încât să găsească o modalitate de hibernare pentru oameni, ca aceștia să își prelungească speranța de viață.

 

Sursa și foto: Discovery News

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger