Herald Sun: Periculosul cartier Ferentari din București arată altfel în lumina zilei

0

Dacă dai o căutare cu Ferentari pe Google, în afară de însemnările de pe blogul O fată din Ferentari, găsești numai povești cu mizerie, droguri și violență. Asta scria colegul nostru Dan Sociu într-un articol în care încerca să demitizeze această imagine a cartierului bucureștean. Recent, un jurnalist australian de la Herald Sun a observat și el o altă realitate față de pericolul iminent atribuit Ferentariului, cel puțin ziua. “Ne-am dus acolo într-o după-amiază însorită de duminică iar locul părea cu totul inofensiv. Tinerii se plimbau pe străzile prăfuite, cu mobilele lipite de urechi”.

 

 

Herald Sun prezintă Ferentariul drept un labirint de străzi care, pe hartă, arată identic cu celelalte locuri din Capitală, în ciuda proastei sale reputații. Românii, scrie jurnalistul australian, mai ales cei care și-au petrecut mare parte din viață în freamătul Bucureștiului, au obiceiul să-i avertizeze pe vizitatori să nu se aventureze prin acest labirint de străzi. “La o zi după ce am făcut turul Palatului [Parlamentului], mi-am desfăcut harta și i-am arătat cu degetul unui ghid tânăr cartierul ordonat care mi-a atras prima oară atenția. S-a alarmat, m-a avertizat că nu e sigur să mă plimb pe acolo și m-a îndemnat să mă răzgândesc”.

Ghidul a crezut de fapt că jurnalistul întrebase de Ferentari, “cel mai sărac cartier al Bucureștiului și, aparent, un rai al drogurilor și infracționalității”, când de fapt îi arătase cartierul învecinat, ceea ce i-a stârnit interesul australianului, care și-a bătut prietenii la cap să meargă să-l viziteze. “Mi se spusese că până și mersul cu mașina pe aceste străzi este primejdios. Cu toate astea, ne-am dus acolo într-o după-amiază însorită de duminică iar locul părea cu totul inofensiv. Tinerii se plimbau pe străzile prăfuite, cu mobilele lipite de urechi. Copiii zburdau prin locuri de joacă colorate construite în umbra blocurilor de un gri uniform ale erei comuniste (…) Bătrânele cărau spre casele lor plase burdușite cu mâncare”.

“Nu pare să fie atât de rău”, a spus șoferul care l-a condus pe jurnalist în cartier, iar prietenul lui l-a aprobat, spunând că arată chiar drăguț. “M-am întrebat ce li s-a spus acestor doi tineri români de 20 de ani, bine educați și middle class, despre acest loc de nu au îndrăznit niciodată să-l viziteze”. Australianul a găsit însă cartierul pe alocuri mizerabil și crede că, în mod sigur, Ferentariul a adunat săracii orașului, în mare parte romi, “scuipați de societatea mainstream și lăsați să-și câștige pâinea prin orice metodă găsesc la îndemână”.

Într-adevăr, Ferentariul arată mizerabil pe alocuri. Dar atât de periculos? Poate că pare sigur numai în timpul zilei; nu ne-am întors acolo și noaptea. Dar m-am întrebat dacă îngrijorările din jurul acestui cartier țin mai puțin de factual și sunt mai mult un simbol al prejudecăților întipărite împotriva romilor, acea pătură marginalizată a societății acuzată în mod repetat de infracțiunile orașului. O prejudecată transmisă atât de puternic de la o generație la alta, că tinerii din ziua de azi evită complet unul din cartierele orașului lor.

 

Puteți citi și:

Mitul Ferentariului periculos


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger