Hepatita C ar putea fi eradicată

1

Oamenii de știință din SUA au stopat multiplicarea virusului hepatitei C în rândul unor bolnavi folosind două noi medicamente antivirale ce dau speranța unui posibil leac pentru toți oamenii cu această afecțiune, scrie The Guardian. În timpul testelor clinicie, virusul a fost stopat la majoritatea pacienților implicați, inclusiv la cei care nu au obținut beneficii de pe urma medicamentelor deja existente.

Hepatita C este un virus care se transmite prin intermediul lichidelor corporale și ajunge să afecteze ficatul. Spre deosebire de alte formă de hepatită, nu există vreun vaccin împotriva ei, iar singurele tratamente existente pe piață includ o combinație de medicamente care se numesc interferoni și inhibitori de protează. Acestea au însă multe efecte secundare, sunt complicat de administrat și nu funcționează în cazul formei comune de hepatită C – genotipul 1. Dacă infecția nu poate fi vindecată, ea poate duce în cele din urmă la cancer hepatic.

Noul tratament, încercat de cercetătorii de la Universitatea din Texas, constă din două medicamente experimentale numite sofosbuvir și ledipasvir. În cadrul testelor clinice, 100 de pacienți care sufereau de hepatita C genotipul 1 au fost împărțiți în două grupuri și au luat cele două medicamente reduse la o singură tabletă timp de opt, respectiv 12 săptămâni. Patruzeci dintre participanții la experiment nu obținuseră nici un rezultat de la medicamentele existente până acum, iar jumătate dintre membrii acestui grup sufereau de ciroză hepatică.

După 12 săptămâni, 97% dintre bolnavi prezentau ceea ce oamenii de știință numesc “răspuns virologic susținut”, ceea ce înseamnă că virusul hepatitei C nu se înmulțea în organismul lor. Pacienții au suferit mai multe efecte secundare, printre care greață, anemie, infecții ale tractului respirator și dureri de cap, însă niciunul dintre ele nu a fost considerat serios. Aflați pe The Guardian ce beneficii ar putea aduce cu sine această reușită.

Pe site-ul New York Times găsiți o analiză amănunțită a drumului spre eradicarea hepatitei C.

 

Puteți citi și:

O fetiță din SUA a fost vindecată de HIV

Testele confirmă: nicio urmă de virus în sângele fetiței vindecate de HIV


Un comentariu

  1. Pingback: Procesul recuperării

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger